Kan du spise denne maten?

Er det egentlig trygt å spise pizzarestene som har ligget på kjøkkenbenken siden i går kveld?

Mmmm, pizzaen som ble glemt på kjøkkenbenken kan virke ganske fristende for en fattig student med akutt behov for frokost... Men er det egentlig særlig smart å spise den? Foto: colouebox.com
Mmmm, pizzaen som ble glemt på kjøkkenbenken kan virke ganske fristende for en fattig student med akutt behov for frokost... Men er det egentlig særlig smart å spise den? Foto: colouebox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du er student med skral lommebok eller du bare ikke liker å kaste mat, kan det være greit å vite hva som faktisk kan spises og hva du bør kaste i søpla for helsens skyld. Ifølge CNN bør du tenke litt mer som din forfader huleboeren – du bør nemlig bruke sansene dine.

- Du har øyne, luktesans og smakssans, og det er et radarsystem som kan fortelle deg om maten er frisk eller ei, sier Jeff Nelken, som er ekspert på trygg mat, til CNN.

Les også: Du spiser gammel mat

En studie av over 4000 collegestudenter som i 2008 ble publisert i The Journal of the American Dietetic Association fant at unge voksne, særlig menn, har en såkalt ”risikabel spiseatferd” ved at de spiser animalske produkter som ikke er varmebehandlet godt nok, noe som kan føre til sykdom.

Studenter er generelt ikke beryktet for å ha særlig sunne matvaner, da en hektisk hverdag og et stramt budsjett – gjerne kombinert med mangel på kunnskap om mat – kan føre til mindre gode matvalg. Utenfor kantina begrenser ofte et studentkosthold seg til billige nudler, øl, frokostblandinger og rester.

Les også: Ikke spis dette

CNN har imidlertid fått tre mateksperter til å besvare et knippe spørsmål om mathelse, slik at du kan finne balansen mellom sunnhet og sparsommelighet.

Kan jeg skjære av mugg på brød eller ost og spise resten?

Hvis brødet ditt ser slik ut bør du kanskje vurdere å kaste det. Foto: Cordelia Molloy/Science Photo Library
Hvis brødet ditt ser slik ut bør du kanskje vurdere å kaste det. Foto: Cordelia Molloy/Science Photo Library Vis mer


Det kan være fristende å bare kappe av det muggbefengte området og hive i seg resten – men muggen kan allerede ha spredd seg.

- Når du faktisk kan se muggen på et brød, betyr det at det også finnes mugg i brødet som du ikke kan se, sier Nelken, som jobber som matrådgiver i Woodland Hills i California.

Les også: Går du på brødbløffen?

Selv om de fleste former for mugg er uskadelige, vil antakelig ikke maten smake særlig godt – i tillegg til at du kan få magetrøbbel.

Nelken sammenligner mugg med maneter.

- Selv om du tar av hodet på en manet er tentaklene fortsatt der.

Mugg har nemlig muggtråder, som kan ha spredt seg i hele brødet selv om det bare ser ut som at litt av det er muggent. På grunn av sin porøse struktur er brød og lignende i verstingklassen, og du bør dermed alltid kaste muggbefengte bakervarer.

Det samme gjelder kremaktige melkeprodukter, som for eksempel yoghurt, der muggen lett sprer seg. Myke oster med et høyt innhold av fuktighet, i tillegg til oster som er revet eller skjært i skiver, kan bli fordervet av både mugg og bakterier, og bør derfor også kastes.

Harde oster kan derimot reddes, da muggtrådene ikke klarer å trenge så dypt inn her. På en hard ost kan du dermed skjære bort muggen - men ta med to-tre centimeter ekstra rundt det mugne området.

Les også: Spis deg frisk

Hvis du ofte opplever å finne muggen mat i brødskuffen og kjøleskapet bør du kanskje vurdere å fryse ned maten slik at den holder seg lengre, eller kjøpe mindre porsjoner.

Holder tørrvarer som nudler og makaroni seg evig?

Kan du grave denne ned i hagen og spise den om ti år? Foto: sopps.no
Kan du grave denne ned i hagen og spise den om ti år? Foto: sopps.no Vis mer


- Evig er lenge, men de holder seg en god stund, sier Linda Harris, som forsker på mikrobiell mattrygghet ved The University of California-Davis, til CNN.

- Kvaliteten vil imidlertid bli påvirket av lang tids oppbevaring, og smaken kan forandre seg over tid. Så teksturen på nudlene vil kanskje ikke være like god etter en stund, men det vil fortsatt være trygt å spise dem.

Les også: Disse bor i matskapet ditt

De fleste tørrvarer har en ”Best før”-dato, som angir datoen de bør konsumeres innen for å være av best mulig kvalitet eller ha best mulig smak. Det er altså ikke farlig å spise tørrvarer som har gått ut på dato, men de kan smake annerledes.

Men ville en sulten student i det hele tatt merke noe?

- Det kommer helt an på lagringsforholdene, alderen, produktet og studentens smaksfølsomhet, sier Harris.

Pizzaen fra i går har stått på kjøkkenbenken over natta. Kan jeg spise den til frokost?

Er det egentlig trygt å spise dette pizzastykket?
Er det egentlig trygt å spise dette pizzastykket? Vis mer


USDA, som er det amerikanske mattilsynet, råder deg til å ikke gjøre det. Ifølge dem bør nemlig lett bedervelige matvarer ikke stå utenfor kjøleskapet i mer enn to timer, og alt som blir stående i romtemperatur lengre enn det bør kastes.

- Det er en grunn til at kjøleskapet ble oppfunnet, sier Sam Beattie, som er spesialist på mattrygghet ved Iowa State University, til CNN.

- Det holder maten kald, og gjør at de sykdomsfremkallende mikroorganismene formerer seg saktere.

Men når det er sagt, hvem har vel ikke småspist av en pizza som har stått på kjøkkenbenken over natta?

- Du hører ikke om folk som har blitt syke fordi de har spist pizzarester, sier Nelken.

- Men – du bør holde deg unna pizza som har stått lenge i romtemperatur hvis den har mer eksotiske ingredienser, som for eksempel røkelaks eller grillet aubergine, på grunn av bakterieinnholdet.

Les også: Hvilken pizza er sunnest?

Kan jeg drikke melk som har gått ut på dato? Og hva med egg?

- Det er ikke noe problem å drikke melk en dag eller to etter at den har gått ut på dato, men hvis du merker forandringer i smak, konsistens eller lukt, bør du ikke ta sjansen, sier Nelken.

Melk bør oppbevares i den kaldeste delen av kjøleskapet, ikke i døren, der det er fire-fem grader varmere.

Les også: Drikk skummet melk

Det er ikke nødvendig å kaste egg bare fordi de har gått ut på dato. Foto: coloubox.com
Det er ikke nødvendig å kaste egg bare fordi de har gått ut på dato. Foto: coloubox.com Vis mer


Når det gjelder egg kan du faktisk spise disse i månedsvis etter at de har ”gått ut på dato”. I Norge er nemlig datostemplingen av egg villedende, da vi blir pålagt å følge et europeisk regelverk som sier at man kun kan selge egg med en holdbarhet på 28 dager. Dette skyldes at mange europeiske land sliter med salmonellaproblemer, men da det ikke finnes salmonella i Norge blir den korte holdbarhetstiden irrelevant her til lands.

I en undersøkelse avdekket Matforsk at selv syv (!) måneder gamle egg er helt trygge å spise – selv om de kan ha en liten bismak og vil ha mistet noe av egenskapene som binde- og hevemiddel i bakverk.

Les også: Ned i vekt med frokostegg

Rå kylling lukter alltid rart. Hvordan vet jeg da om den har blitt dårlig?

Du bør ikke vente for lenge med å spise denne... Foto: colourbox.com
Du bør ikke vente for lenge med å spise denne... Foto: colourbox.com Vis mer


- Dårlig kylling vil ha en mye sterkere lukt enn når du kjøpte den i butikken, sier Beattie.

- Lagre kylling i fryseren eller bruk den senest tre dager etter at du kjøpte den. Hvis du oppbevarer den i kjøleskapet lengre enn det kan forråtnelsesprosessen begynne, og da vil kyllingen begynne å avgi en ubehagelig lukt.

Les også: Nå er det høysesong for diaré

Invester gjerne også i et steketermometer for å være sikker på at kjøttet er gjennomstekt, og vask hendene dine ofte med varmt vann og såpe.

TEST: Er du matsmart?

Kilder: cnn.com/health, egg.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer