Kan du se om noen drukner?

Det er ikke så lett som mange tror.

Vær på vakt i vannkanten. Det er ikke så lett å se om noen er i vansker. Foto: colourbox
Vær på vakt i vannkanten. Det er ikke så lett å se om noen er i vansker. Foto: colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren ser endelig ut til å være her, og mens vi slikker sol på strendene rundt i Norge trenger vi ofte også å kjøle oss ned igjen. Vannkanten er full av mennesker og du kan høre barnelek og moro. Men hva hvis noen ute i vannet er i ferd med å drukne? Ville du oppdaget det tidlig nok til å hjelpe?

Les også: Dødsmanet i ferieparadis

Offeret roper ikke alltid etter hjelp

På bloggen gcaptain.com har sikkerhetsspesialist i USAs kystvakt, Mario Vittone, skrevet en artikkel om hvilke tegn du skal se etter hvis noen muligens drukner.

En kaptein hopper ut i vannet fullt påkledd. Som en tidligere badevakt holder han et godt øye med offeret, og svømmer mot ekteparet som bader mellom båten og stranden; Han tror du drukner, sier mannen til kona sin. Kona forsøker å rope til kapteinen at det går bra med henne, men kapteinen fortsetter. Han fortsetter forbi ekteparet, og tar tak i datteren deres som holder på å drukne noen meter bak dem.

De fleste av oss forbinder drukning med en person som vifter med armene og roper etter hjelp, men slik er det ikke alltid. En person som drukner kan rammes av panikk, og er ofte ikke i stand til løfte armene eller rope etter hjelp. Kapteinen som reddet den lille jenta hadde erfaring i hvordan det ser ut når noen drukner, og kunne derfor se at hun var i vansker.

Les også: Dette bør du ha med i reiseapoteket

Se etter tegnene

Det er ikke slik at en person som roper etter hjelp ikke er i fare for å drukne, men vedkommende lider av drukningsstress. Det oppstår ofte før de mer instinktive og alvorlige drukningstegnene dukker opp, hvilket gjør at disse blir vanskeligere å oppdage. Hvis du er i tvil, så se etter dette:

- Hodet lavt i vannet, og munn i høyde med vannet.
- Hodet lagt bakover og munnen er åpen.
- Øynene blanke og ikke i stand til å fokusere.
- Øynene lukket.
- Håret ligger over pannen eller øynene.
- Sparker ikke med bena i vannet.
- Hyperventilerer eller gisper etter luft.
- Prøver å svømme, men kommer ikke videre.
- Prøver å rulle seg rundt på ryggen.

Les også: Lær livredning på to minutter

Den instinktive reaksjonen til kroppen

Årsaken til at drukningsofrene ikke klarer å rope etter hjelp eller vifte med armene kommer hodedsaklig av at kroppen og hjernen prioriterer helt annerledes i en slik situasjon.

1. Offeret er fysisk ikke stand til å rope etter hjelp fordi lufveiene er designet til å puste, og når du ikke får puste klarer du heller ikke rope.

2. Drukningsofre vil automatisk gå over og under vannoverflaten hele tiden. Når de da er over vil de ofte puste raskt inn og ut for å få oksygen, og kroppen prioriterer ikke å rope.

3. Ofre er ikke i stand til å vifte med armene fordi instinktet til kroppen er å presse vannet ned for å holde hodet deres over vannoverflaten slik at de kan puste.

4. Mennesker som holder på å drukne klarer ikke frivillig å bruke armene, og er ikke i stand til vinke etter hjelp eller strekke seg etter en redningsperson.

5. De instinktive reaksjonene til kroppen i en drukningsulykke gjør at kroppen holder seg oppreist i vannet, og er ikke i stand til å røre på bena. Disse personene har bare 20 til 60 sekunder før de vil gå under overflaten.

- Alle reagerer ulikt i en slik situasjon

Mats Melbye som er fagkoordinator i Norsk Livredning forteller at det er veldig ulikt hvordan enkelte reagerer hvis de er i fare i vannet, men at det kan være tilfeller hvor personen ikke er i stand til å rope etter hjelp.

- Det er mange som ikke forstår at de er i trøbbel før noe mer alvorlig skjer. Mange tenker også veldig irrasjonelt i en slik situasjon. De syns kanskje at det er flaut ettersom de er på grunt vann eller det er flaut fordi de egentlig kan svømme, sier han.

Det viktigste mener Melby er at du setter fokus på hva du gjør før du går i vannet slik at ulykken ikke finner sted i utgangspunktet.

- Følg alltid badevettreglene. I tillegg bør foreldre holde et godt øye med barna sine. Hvis det blir stille er det ofte noe galt, sier Melby.

Hvis en ulykke først skulle finne sted forteller han at det er viktig at du først og fremst tenker på deg selv, og husker livredderes slagord, forlenget arm.

- Rekk ut, kast ut, ro ut, svøm ut. Gjør alltid det du kan for å holde noe mellom deg og offeret istedenfor å svømme rett ut. Et offer som er i panikk kan lett ta livet av personen som førsøker og redde han eller henne ved å klamre seg fast, og trekker personen under. Det beste er hvis du får tak i en som er utdannet livredder, sier Melbye.

Les også: Advarer mot tørrdrukning

Må bli informert

Bloggeren av virrvarr, Ida Jackson, linker til artikkelen fra gcaptein.com og ønsker at andre skal spre den videre så de vet hva de skal se etter ved en drukningsulykke. Under artikkelen har noen av leserne kommentert;

- Jeg holdt på å drukne som 10-åring, og var selv veldig overrasket over at jeg ikke klarte å rope og vinke, slik jeg hadde sett på film. Moren min skjønte heldigvis hva som skjedde og hoppet uti etter meg. Etterpå lurte hun på hvorfor jeg ikke hadde ropt, og jeg forklarte at det ikke var så lett med munnen full av vann.

En annen kommenterer i Virrvarrs blogg:

- Jeg har også holdt på å drukne en gang. Badet i et basseng med en venninne. Det var dypt, og jeg har aldri vært flink til å svømme. Jeg fikk masse vann i nesa og munnen, og fikk ikke puste. Klarte ikke si noe, klarte nesten ikke bevege meg. Hun skjønte ikke hva som skjedde før jeg begynte å synke.

Les også: Solkremene du bør ligge unna

105 drukningsulykker i 2009

I 2009 var det 105 personer som omkom i drukningsulykker i Norge. Noe av de samme tallene kan en regne med i 2010. Av de kommende drukningsulykkene vil åtte av ofrene være 14 år eller yngre. Hvis vi skal følge statistikken som Mario Vittone har funnet fra USA vil igjen fire av disse barna drukne med foreldrene ti meter unna når ulykken finner sted, og dette er uten at foreldrene var klar over hva som foregår.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!