Kan du nekte å gi fra deg fødselsnummeret ditt?

Svaret er nei, dersom de som ber om fødselsnummeret har hjemmel i lov, eller kan påberope seg saklig grunn. Er du i tvil, kan du altså be om hjemmel.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Husk at fødselsnummeret bare kan kreves brukt der det er saklig grunn, og når det er umulig å oppnå tilfredsstillende dokumentasjon på annen måte, for eksempel ved navn, adresse, fødselsdato, og medlems– eller kundenummer.

Dersom virksomhetene ikke kan vise til hjemmel, saklig behov, eller kan oppnå tilfredsstillende identifikasjon ved å bruke andre metoder, kan du i følge Datatilsynet nekte å oppgi fødselsnummeret ditt.

Hva gjør du når du blir nektet varer og tjenester?

Kommer du i videobutikken og vil registrere deg som kunde, kan du altså nekte å oppgi fødselsnummeret ditt.

Videobutikken kan nemlig sikre sine interesser med vanlig legitimasjon, og har således ikke saklig behov til å be om fødselsnummeret ditt.

Dette høres jo greit ut, men møter du en vriompeis bak skranken kan du fort oppleve å få følgende svar: "Sorry kompis, får ikke jeg fødselsnummeret ditt, så får heller ikke du leie film."

Valget er dermed ditt. Bor du et sted hvor det vrimler av konkurrerende butikker, kan du jo snu på hælen, og heller velge den nærmeste konkurrenten. Men når regnet høljer ned, og du står der med favorittfilmen under armen, er det ikke alltid like lett...

Nekter du likevel å gi, deg kan du klage videobutikken inn til konkurransetilsynet, som kan forfølge saken videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen