Er du flink med tall?
Er du flink med tall?Vis mer

Kan du matte på lærernivå?

Alle klager over mattenivået til lærestudentene. Men klarer du eksamensoppgavene deres?

Dårlig i matte

De seneste årene har ikke diskusjonen om mattekunnskapene til lærerne i folkeskolen stått stille veldig lenge av gangen.

For misnøyen er stor når det gjelder kunnskapsnivået til lærerene innen dette realfaget.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Nå har DU sjansen til å bevise at du er bedre. Dagens test består nemlig av matteoppgaver hentet fra eksamen på den almenne lærerutdanningen. Her får du altså en unik mulighet til å se eksempler på hva ditt barns lærer gjennom før han eller hun blir sluppet fri i skolen.Ikke nasjonale prøver

Oppgavene og tilhørende løsninger har vi fått tilgang til hos Høgskolen i Agder, der det blant annet utdannes lærer innen almenretningen.

- De spørsmålene du henviser til representerer den obligatoriske matteundervisningen som studentene på den almene lærerutdanningen har på 1. og 2. semester. Det er ingen nasjonal samordning når det gjelder disse matteeksamenene, så oppgavene utarbeides på hvert enkelt studiested, forklarer Turid Høgetveit, eksamenskonsulent på Høgskolen i Agder.

Ta testen før du svarer!

Er kravet til lærernes mattekunnskaper passende? (Avsluttet)
Nei, det er for lett(64%) 520
Det er passende(29%) 240
Nei, det er for vanskelig(7%) 58
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Spørsmålene i testen er eksamensspørsmål som er benyttet på Høgskolen i Agder fra høsten 2003 til høsten 2005. Alle oppgavene er gitt i forbindelse med den obligatoriske eksamen i matte.

Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at de ti spørsmålene i testen ikke representerer én spesifikk eksamen. Spørsmålene er tilfeldig sammensatt ut fra flere ulike eksamener.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beste i landet?

Norges beste mattelærer heter Grete Normann Tofteberg. Hennes store engasjement for matematikkfaget har gitt henne Holmboeprisen, som ble delt ut av årets Abelpris-vinner Lennart Carleson mandag denne uken.

Normann Tofteberg har sitt daglige virke på Kirkebygden barne- og ungdomsskole i Østfold. Flere ganger har elevene hennes deltatt i KappAbel-konkurransen, og i 2003 gikk klassen hennes helt til topps. Nå hylles hun med Holmboeprisen på 50.000 kroner for sin innsats. Prisen deler hun med skolen sin.

Prisen ble delt ut under et arrangement på Oslo Katedralskole, der også årets KappAbel-vinnere fra Ekrehagen skole i Tromsø deltok.

Ifølge juryen for Holmboeprisen er Normann Tofteberg en unik lærer som klarer å trekke elever, kolleger og foreldre med i undervisningen.

Hun har også en rekke verv i matematikkforeningen LAMIS og hun står på for å få jenter interessert i realfag. Hun samarbeider også med det lokale næringsliv om matematikkprosjekter på skolen.

Normann Tofteberg er i forkant av utviklingen og praktiserer nye arbeidsmåter med stor grad av elevaktivitet. En av hennes spesialiteter er bruk av klasseromsdifferensiering for å skape interesse hos elevene. Elever med spesiell interesse for faget får utfordringer og oppgaver slik at de kan videreutvikle sine kunnskaper i matematikk.

Kilde, siste del av artikkelen: ©NTB. Denne artikkelen ble første gang publisert på DinSide den 27. mai, 2006.