Kan du kreve penger tilbake?

Én forbrukers kamp kan komme deg til gode.

Forbrukerrådet vil ha en slutt på at nordmenn blir lurt av banken sin. Foto: Per Ervland
Forbrukerrådet vil ha en slutt på at nordmenn blir lurt av banken sin. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha tapt 266.000 kroner på to lånefinansierte strukturerte spareprodukter i DnB NOR, gikk forbrukeren til sak mot storbanken og vant. Etter at Bankklagenemnda endelig bestemte seg og ga forbrukeren medhold i klagen, måtte DnB NOR tilbakebetale pengene. Saken blir sett på som en historisk seier og var svært viktig for utfallet av lignende saker.

Her finner du avgjørelsen til bankklagenemnda.

150.000 nordmenn

I disse tider er flere nordmenn i gang med søksmål mot bankene som solgte dem dårlige spareprodukter. Så mange som 150.000 nordmenn kan ha tapt til sammen 14 milliarder kroner på dårlige investeringer, såkalte strukturerte spareprodukter. Er du en av dem som kan få tilbake pengene?


Her er noen sjekkpunkter:

  • Det var produktene DnB Global 2000/2006 og DnB Sektor 2000/2006 som ble behandlet i Bankklagenemnda. Har du kjøpt disse produktene, har du derfor ekstra gode sjanser.
  • Det pågår også søksmål knyttet til produkter i regi av Fund Management Group, solgt av blant andre Glitnir Bank.
  • Et sentralt punkt er hvilken forventet avkastning spareproduktet hadde da du fikk tilbudet. Kan du bevise at du er ført bak lyset, stiller du sterkere.
  • En annen viktig faktor er risikoprofilen på produktet du har kjøpt. Hvis banken har prøvd å skjule den egentlige risikoen, stiller du sterkere.
  • Du må klage til de som har solgt deg produktet, og eventuelt også til Bankklagenemnda, og du bør klage så fort som mulig slik at saken ikke er foreldet.

Her finner du et standard klagebrev du kan sende til banken.

Her finner du et standard klagebrev du kan sende til Bankklagenemnda.

Mulig med gruppesøksmål

Utfallet av en rettsak er alltid usikkert, men etter det DinSide kjenner til, pågår det nå flere gruppesøksmål mot bankene som har solgt produktene. En lovendring i den nye tvisteloven gjør at flere med identisk sak nå kan slå seg sammen mote en felles motpart. Dermed kan kunder som føler seg lurt, gå sammen og anlegge sak for å få pengene tilbake.

Advokatfirmaet Ræder er et av firmaene som for tiden jobber med strukturerte produkter.

- Det er ganske stor pågang og vi er nødt til å gripe fatt i dette i en ende, sier Jans I. Kobro, partner i Ræder advokatfirma.

Hans råd er at de som mener at bankene ikke har gjort det de skal, de bør klage til banken og til Bankklagenemnda. Det er slett ikke sikkert det er nødvendig å gå til søksmål.

Betalte 10.000 kroner i måneden - i renter på sparepeengene!