Kan du finne dette?

En metallsøker fant i juli en kjempeskatt i England. Kan du gjøre det i Norge?

<b>Kan du finne dette i Norge?</b> Dette er deler av Staffordshire-skatten, funnet av en engelsk 55-åring tidligere i år. Foto: David Rowan - <a href=http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/>Lisens</a>.
Kan du finne dette i Norge? Dette er deler av Staffordshire-skatten, funnet av en engelsk 55-åring tidligere i år. Foto: David Rowan - Lisens. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem kilo gull og 2,5 kilo sølv. Metallverdien er over én million kroner, men dette er ikke årsaken til at engelskmennene er på tuppa etter funnet Terry Herbert gjorde med metallsøkeren sin på gården til Fred Johnson ved Burntwood, Staffordshire 5. juli i år. Den kulturhistoriske verdien av gjenstandene, som en angelsakser grov ned her for 1.400 år siden, er nesten uten sidestykke i landets arkeologiske historie. Det er opptil tre timer kø for å se gjenstandene på Birmingham museum. (Flere bilder av skatten her).

Herbert fant noen få gjenstander i en nypløyd åker, noen av dem synlige på overflaten, og meldte deretter fra til myndighetene.

Sverdskaftbeslag:  Fra Staffordshire-skatten, gull med innlagt granat. Foto: Portable Antiquities
Sverdskaftbeslag: Fra Staffordshire-skatten, gull med innlagt granat. Foto: Portable Antiquities Vis mer


Kan du finne slike skatter i Norge? Er det lovlig å bruke metalldetektor? Er det lov å grave på bakgrunn av utslag detektoren gir? Kan du beholde det du finner?

Tabu 1: Fredede kulturminner

Du kan nok ikke ta med metallsøkeren til Middelalderparken i Oslo eller til kirkeruinene på Hovedøya og snuse rundt. Disse stedene er fredede kulturminner hvor det er forbudt å bruke metalldetektor. Det er også forbudt å bruke metalldetektor inntil fem meter fra fredningsgrensen.

I visse tilfeller, skriver Jørn Holme, kan det også være ulovlig å søke i et videre område rundt fredede kulturminner, om det kan tenkes at gjenstander har blitt spredt fra det fredede området ved pløying.

Tabu 2: Automatisk fredede kulturminner

Om det skulle finnes graver eller middelalderkirker eller bygningsrester fra før reformasjonen som ennå ikke er oppdaget, er det ikke av den grunn fritt frem å utforske dem med metalldetektor. Slike steder er automatisk fredet. Det er jo nesten umulig i utgangspunktet å vite om man har med et slikt hittil ukjent kulturminne å gjøre, men om du får mistanke om det, skal du altså stanse søket.

Tabu 3: Funn av beskyttede ting


Selv om du er på fullt lovlig grunn, kan du ikke uten videre beholde det du finner. Om du skulle være så heldig å finne gjenstander fra før 1537 (før 1650 for mynter), skal disse leveres inn til det offentlige. Du vil da ha krav på en finnerlønn.

Det er dette punktet som gjør at det har vært på tale å forby metallsøkere i Norge. Et slikt forbud har man i Sverige. Det går nemlig rykter om at det er gjort store funn som ikke er meldt til myndighetene. Da risikerer nasjonen å gå glipp av verdifull informasjon om fortiden - metallverdien er det ikke så farlig med.

Tabu 4: Ikke spørre grunneier

Du må spørre grunneier om å få søke. Herbert hadde gjort det, og han kommer til å dele finnerlønnen på anslagsvis 15 millioner kroner med Johnsen. Det er vårt inntrykk at også norske metalletere er nokså flinke til å spørre private grunneiere før de gir seg til å lete. Mindre flinke er de kanskje til å spørre det offentlige.

- Dette praktiserer vi ikke, sier Gerdt Henrik Liland, leder av Norges Metallsøkerforening. - På områder som tilhører kommune, fylke og stat er det sedvane at du bare kan søke og også beholde det du finner - om det ikke er så gammelt at det skal leveres inn, da.

Skatter i Norge?

- Kan man finne skatter som Staffordshire-funnet også i Norge?

- Lykke til, sier Liland. - Skatten er at du kommer deg ut og får brukt hodet og kroppen. Metallsøking er en spennende hobby. Du går og tenker på hvem har mistet noe, hvem som har gravd ned noe her. Det er spennende, litt som å fiske. Men i motsetning til på fisketur, finner vi alltid noe. Man får brukt kroppen og hjernen, stresset ned og slappet av. Det er også familievennlig - når man får utslag, er det ofte barna som graver opp gjenstandene.

Hvor mange driver med metallsøking i Norge?

- Det er vel noen som bare kjøper en søker og driver for seg selv, men etterhvert kommer man nok i kontakt med miljøet, går inn og leser på våre nettsider, for eksempel. De mer aktive er nok derfor medlem av en klubb. Vi har 150 medlemmer over hele landet.

- Hvordan vet man på forhånd hvilke steder som er fredet?

Man kan gå på internett. Det skal også være tegnet inn i økonomisk kartverk, som kommunen har. Personlig pusler jeg bare rundt i nærområdet mitt, og her vet jeg hva som er fredet.

- Har noen norske metallsøkere funnet skatter?


- Ikke kilovis med gull, men for 15 år siden var det noen gutter i Fredrikstad-Halden som fant femti sølvmynter fra 1500 og 1600-tallet. Disse ble naturligvis levert inn, og guttene fikk noe finnerlønn.

Men generelt er det vel ikke så mange skatter i Norge. Vi var fattige (ler).

- Hva er det fineste dine medlemmer finner?

Det er litt forskjellig ting medlemmene våre leter etter. Noen går på strender og leter etter mistede smykker og mynter fra vår tid. Noen går på jorder og leter etter gamle mynter, skospenner, knapper og slikt. Noen går på jorder og håper å finne ting fra middelalder og vikingtid. Finner de noe, må de jo levere det inn.

En i klubben fant en speciedaler ifjor. Dette er store mynter, og den første noe medlem har funnet 30 år. Såvidt vi vet er det ingen som har funnet en slik mynt med metallsøker før.

Ellers leies vi inn når folk leter etter ting i bakken. Vi leies inn av fylkeskommunen, av folk som leter etter gullringen sin og av Kripos. Vi har også hjulpet arkeologiske myndigheter. Man kan brukemetallsøker til å finne rør, grensemerker, mistede ting, forurensning. Utrolig vidt spekter. Du kan finne skruene du mistet fra hageredskapet oppe i komposthaugen.

Fra 2.500 kroner

- Hva koster en metallsøker?

- Det som er viktig, er å kjøpe en som skiller ut jern. Går du rundt på en hustomt, er det utrolig mye spiker og skruer i bakken, og du vil gjerne unngå å grave opp alt dette. Søkeren har enten lyd eller bilde som sier at det er jern. En slik søker har en minimumspris på 2.500 - 3.000 kroner. Men du kan få søkere helt opp til 15.000 kroner.

Du går inn på hjemmesiden vår, under annonser. Det er tre firmaer som importerer metallsøkere i Norge.

- Alle selger ting av grei kvalitet?

- Det vil jeg tro.