Falske norske sedler i omløp:

Kan du bli straffet for å bruke en falsk seddel?

Se hvordan du sjekker om 200-kroneseddelen er ekte, og hva du skal gjøre om du mottar en falsk seddel.

FALSKE 200-LAPPER: Harbour i Tønsberg er ett av flere steder som har fått inn falske 200-lapper. Ser du forskjellen på de falske og de ekte sedlene? Foto: Harbour
FALSKE 200-LAPPER: Harbour i Tønsberg er ett av flere steder som har fått inn falske 200-lapper. Ser du forskjellen på de falske og de ekte sedlene? Foto: Harbour Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kunne Dagbladet vise til at falske 200-kronesedler er i omløp både i Oslo og i Tønsberg. Det er snakk om kopier av den nye 200-lappen, og 50-lappen.

Men hva gjør du om det er du som får en falsk seddel i lommeboka? Og hva risikerer du dersom du forsøker å betale med den?

Slik kjenner du igjen de ekte sedlene

Den nye 200-kroneseddelen er det nok mange som ikke er så godt kjent med ennå, siden den relativt nylig ble tatt i bruk, nærmere bestemt 30. mai år, sammen med den nye 100-kroneseddelen.

Er du usikker på om din 200-lapp er ekte, kan du ta i bruk disse tipsene fra Norges Bank, som viser deg hvordan du sjekker dette selv.

Også i videoen under kan du se hvilke sikkerhetselementer du finner i de nye sedlene.

Mangler sikkerhetselementer

De falske 200-sedlene som er i omløp, mangler følgende fire sikkerhetselementer:

  • Sikkerhetstråden: Når du holder den ekte seddelen opp mot lyset, ser du sikkerhetstråden som en gjennomgående, mørk strek som er integrert i papiret.
  • Ankerkjettingen: Til høyre på 200-kroneseddelen kan du se en ankerkjetting som er integrert i papiret. Når du vipper på seddelen, ser det ut som kjettingen beveger seg
  • Flytende ring: Nede til venstre på seddelen kan du se et rektangel med en ring. Når du beveger seddelen i ulike retninger, ser det ut som ringen flyter og du kan se et fargespill
  • Vannmerket: Vannmerket i papiret blir synlig når du holder seddelen opp mot lyset. Vannmerket viser hodet på en lundefugl, som brukes på alle de nye sedlene, og valørtallet, i dette tilfellet 200.

Hvis du mottar en falsk seddel

Men hva gjør du dersom du faktisk får en falsk seddel som veksel ved betaling?

200-LAPPEN. Foto: Norges Bank
200-LAPPEN. Foto: Norges Bank Vis mer

- Dersom du blir presentert for det du mistenker er en falsk seddel, bør du ikke akseptere den som betaling og anmelde forholdet til politiet, sier Andreas Andersen, pressekontakt i Norges Bank til Dinside.

Oppdager du først noe senere at den er falsk, bør du levere den til politiet så raskt som mulig. Å få erstattet beløpet er derimot ikke mulig.

- Det er ingen erstatning for falske sedler, sier Andersen.

Altså lønner deg seg å se nærmere på seddelen når du tar den imot.

Kan du bli straffet?

Men hva slags straff risikerer man - og kan man bli straffet om man slumper over en falsk seddel?

SE FORSKJELLEN: Vektere i Oslo har funnet flere falske sedler i omløp de siste dagene. Her prøver to vektere fra Proff Security å kjøpe en cola med en falsk 200-lapp. De viser også hva man må se etter idet man tar imot en seddel. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Dersom man som forbruker forsøker å betale med en seddel som man åpenbart ikke er klar over at er falsk, trenger man i utgangspunktet ikke å bekymre seg.

- Hvis det er tydelig at personen ikke er klar over at seddelen ikke er ekte, risikerer man normalt ingenting, understreker forteller leder for etterforskningsseksjonen i Tønsberg, Knut Erik Ågrav til Dinside.

Derimot vil det som defineres som uaktsomhet generelt kunne bli straffet med bøter fra 4.000 kroner og oppover.

- Her er det ingen faste satser. Det blir en individuell vurdering av om det er grov uaktsomhet, om personen er tatt før og liknende, som gir grunnlag for botens størrelse, forteller Ågrav.

Kan få inntil 3 år i fengsel

I Tønsberg er det fem personer som politiet har mistanke mot i forbindelse med de falske sedlene. Samtlige er kjent av politiet fra andre forhold og de har også andre saker som ikke er avgjort, ifølge Ågrav.

Dersom det blir tatt ut tiltale for pengeforfalskning mot de fem mistenkte i Tønsberg, vil de tidligere sakene bli tatt med i samme straffesak og vil bli avgjort etter sommeren, forteller han.

I et av tilfellene er det på en campingplass funnet en ryggsekk med 8.000 kroner i falske sedler, som etter alt å dømme tilhører to personer som er tatt. Disse nekter derimot for at ryggsekken tilhører dem.

En annen har forsøkt å betale med falske sedler på to til tre forskjellige steder og fått sedlene avvist, før han igjen har forsøkt å betale med dem dagen etter.

- Dette er et tilfelle hvor han burde skjønt at sedlene var falske, sier Ågråv.

Han forteller videre at det er straffelovens paragraf 367, andre ledd, som er den aktuelle bestemmelsen for deres mistenkte, det vil si inntil tre år fengsel eller bøter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer