<strong>STIV AV SKREKK:</strong> Vanligvis brukes uttrykket om at du kan bli handlingslammet av frykt. Stivnede ledd er imidlertid også et kjent symptom ved alvorlige psykiske lidelser.  Foto: colourbox.com
STIV AV SKREKK: Vanligvis brukes uttrykket om at du kan bli handlingslammet av frykt. Stivnede ledd er imidlertid også et kjent symptom ved alvorlige psykiske lidelser. Foto: colourbox.com Vis mer

Kan du bli stiv av skrekk?

Eller dø av hjertesorg?

Publisert
Sist oppdatert

Du har gjerne hørt uttrykket «stiv av skrekk»? Eller at noen «døde av hjertesorg»?

Men er dette mulig? Kan sterke følelser forårsake slike reaksjoner?

10 myter om helse

Ei ny bok, The Medicine Cabinet of Curiosities: An Unconventional Compendium of Health Facts and Oddities, From Asthmatic Mice to Plants That Can Kill, har svaret, skriver AOL Health.

Går det an å bli stiv av skrekk?

Katatoni – lammelse uten noen tilsynelatende fysisk årsak – kan være et symptom på alvorlige psykiske lidelser som forstyrrer sentralnervesystemets funksjon. Blant annet ved schizofreni og visse former av bipolar lidelse. Lemmene stivner i fastlåste stillinger for lengre perioder. Hvis symptomet sprer seg til hele kroppen, kalles det katalepsi.

Åtte råd mot flyskrekk

Katatoni kan utløses av frykt, ifølge AOL Health. En studie fra 2004 antyder at reaksjonen opprinnelig fungerte som et forsvar mot å bli spist av andre dyr. I dag kan imidlertid lammelsen utløses av andre former for frykt eller angst.

Stem her!

Hva trodde du? Myte eller sannhet? (Avsluttet)
At det faktisk gikk an(69%) 124
At dette bare var myter(17%) 31
Usikker(14%) 26
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Skummel film? Ikke lukk øynene!

I dyreverdenen finner vi en spesiell rase med geiter som stivner når de blir skremt. Plutselige bevegelser som gjør geitene redde, får dem gjerne til å velte over på siden - og det ser ut som om de har besvimt, skriver Illustrert Vitenskap.

Geitene spiller imidlertid ikke død. Myotoniske geiter, som de kalles, har en arvelig muskellidelse som er blitt bevart i avslarbeidet med arten. Når geita blir skremt, stiger stressnivået og dyrets muskler låser seg. Etter noen sekunder kan de som regel reise seg og løpe videre.

Spray bort angsten

Kan du dø av skrekk?

Jo, det går faktisk an å dø av skrekk også, ifølge forsker David Philips fra Universitetet i California.

I det britiske legetidsskriftet British Medical Journal har han og kolleger publisert ny studie som viser at sterkt psykisk stress kan føre til død.

Les mer om studien her: Vi kan virkelig dø av skrekk

De så nærmere på overtroen rundt tallet fire i kinesisk og japansk kultur. Tallet er forbundet med ulykke, og mange unngår sifferet i gatenummer, etasje og telefonnummer.

Døde av skrekk

Resultatene viser at det blant kinesere og japanere er 13 prosent flere hjertedødsfall enn forventet på den fjerde i hver måned. I California, hvor de største gruppene med japanere og kinesere bor, er økningen hele 27 prosent.

Forskerne mener årsaken til at flere dør akkurat disse dagene er rett og slett økt psykisk stress.

Er det mulig å dø av hjertesorg?

Akutt stress kan føre til hjertesvikt, og et knust hjerte er muligens stressende nok. Så hvis det betyr at hjertesorg er dødelig, så er det kanskje det. Men stressede personer har gjerne hjertesykdom fra før av, noe som gjør det vanskelig å avgjøre dødsårsaken.

Farlig med knust hjerte

Det finnes imidlertid et syndrom kalt akutt stresskardiomyopati, hjertesvikt som skyldes stressende hendelser. Vanligvis rammes personer uten tegn på hjertesykdom fra før, og ofte etter sykehuset etter psykiske eller fysiske traumer, skriver AOL Health.

Kjærlighetssorg kan være livsfarlig

Følelsene som vanligst utløser hjertesvikten er sorg (for eksempel ved tap av en kjær person) og frykt (for eksempel ved et ran eller en bilulykke).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer