Kan du beholde pengene?

Noen har feilaktig satt inn penger på kontoen din. Hva gjør du?

<B>SI FRA OM FEIL</B>:Om noen feilaktig setter penger inn på din konto, bør du ta kontakt med banken din så fort som mulig. Foto: Colourbox.com
SI FRA OM FEIL:Om noen feilaktig setter penger inn på din konto, bør du ta kontakt med banken din så fort som mulig. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk å ringe kontofonen en dag, og høre at du har flere millioner kroner du ikke visste om på kontoen. Noe tilsvarende med en kvinne fra Göteborg i fjor.

Noen hadde nemlig satt inn ti milliarder svenske kroner på lønnskontoen hennes. Nordea kan ikke forklare hvordan den enorme pengesummen dukket opp på kvinnen konto.

Ifølge Di.se og Göteborgs-Posten regnet kvinnen med at noen ville kontakte henne og fortelle at de hadde satt inn pengene på feil konto. Dette skjedde aldri. I stedet forsvant alle de ti milliardene fra kontoen hennes dagen etter.

Les også: Denne minibanken skjuler en hemmelighet

Hva må du gjøre?

Det er nok lite sannsynlig at noen av oss vil oppdage å få milliarder av kroner inn på kontoene våre.

Men dersom du skulle oppdage at du har fått inn penger som ikke er dine, uansett størrelse, bør du melde fra.

- Det er god skikk å gi beskjed til banken, slik at du kan bidra til å oppklare saken, sier advokat Marit Strand i Bankklagenemnda.

Hun sier riktignok du ikke er direkte pålagt å gi beskjed om at du har fått inn penger som ikke er dine.

- Men hvis du bruker pengene du vet ikke tilhører deg, handler du ikke i god tro, og må være forberedt på krav om å tilbakebetale pengene, sier Strand til DinSide.

KOMMENTAR: - Vi hjelper ikke tyven!

Hva om du overfører feil?

Hva gjør du om du skulle være så uheldig å overføre penger til feil konto?

Hvis du gjør en feil, og overfører til feilaktig konto, må du rette et krav mot vedkommende kontohaver, sier Strand.

- Som det klare utgangspunkt må du betale tilbake penger som ikke er ment for deg selv, forklarer Strand.

Unntak fra denne hovedregelen kan tenkes hvis feilen ikke blir oppdaget før etter lang tid, og pengene har vært brukt av en kontohaver som har vært i aktsom god tro. Lovverket sier ingenting om hvor langt tid det må være snakk om, det blir en konkret vurdering i hver enkelt sak.

Kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), Stine Neverdal, sier at selv om du i god tro bruker pengene som viser seg ikke være dine, skal du nok ikke regne med å slippe å betale tilbake.

- Dersom du skulle være i god tro og har brukt opp pengene, så kan du etter omstendighetene slippe å tilbakebetale. Men det skal svært mye til, sier Neverdal til DinSide.

Hva om banken gjør feil?

Feiloverføringer av penger trenger ikke være sender eller mottakers feil, noen ganger kan feilen ligge i banken.

I dette tilfelle har banken ansvar for å rette opp feilen.

- Dersom det er en bank som har gjort en feil, kan banken innen tre virkedager føre beløpet tilbake igjen uten mottakers samtykke. Dette reguleres av Finansavtaleloven, forklarer Neverdal.

Deler av denne artikkelen er tidligere publisert på DinSide.