FOLSYRE: Obligatorisk folsyreberiking av mel- og melprodukter vil ikke innføres i Norge i nærmeste framtid, ifølge norske helsemyndigheter. Foto: Montasje: Colourbox.com og Science Photo Library
FOLSYRE: Obligatorisk folsyreberiking av mel- og melprodukter vil ikke innføres i Norge i nærmeste framtid, ifølge norske helsemyndigheter. Foto: Montasje: Colourbox.com og Science Photo LibraryVis mer

Kan dette komme i brødet ditt?

Tilsatt folsyre i melprodukter gir friskere babyer.

Mat kunstig beriket med folsyre reduserer andelen alvorlige hjertefeil blant nyfødte.

Det viser en kanadisk studie publisert i British Medical Journal, melder Dagens Medicin.

Vitaminguide fra A til Å

Flere undersøkelser har vist at folsyre før og under graviditeten minsker risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret.

Ny forskning bekrefter dessuten at folsyre også kan redusere faren for å få barn med alvorlig hjertefeil.

Skepsis på grunn av kreftrisiko

Forskere ved McGill University i Montreal
undersøkte hva som har hendt med barn som ble født etter den obligatoriske folsyreberikningen av mel og melprodukter ble innført i 1998.

Tilsatt folsyre i mel og melprodukter har lenge vært en het potet, både blant forskere og politikere. Flere land avsto fra dette, blant annet fordi enkelte studier antydet at folsyretilskudd kunne øke risikoen for visse kreftformer.

Hvilken vitamintype er du? Sjekk her

Flere barn med friske hjerter

Data fra alle barn født i provinsen Quebec mellom 1990 og 2005 ble samlet inn - hele 1 324 440 unger. Totalt ble 2 083 av disse født med alvorlig hjertefeil.

Andelen hjertesyke var forholdsvis stabil årene før folsyreberikningen. I årene etter 1998 minsket den imidlertid med gjennomsnittlig 6 prosent hvert år.

De kanadiske forskerne mener derfor deres studie understøtter hypotesen om at folsyre også minsker risikoen for hjertefeil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obligatorisk folsyreberiking aktuelt i Norge?

Obligatorisk beriking med folsyre i mat har blitt vurdert flere ganger av norske ernæringsmyndigheter – senest i 2004.

Husk folat når du vil bli gravid

Nasjonalt råd for ernæring sin konklusjon den gangen var å utsette å ta stilling til obligatorisk beriking med folsyre av mel- og melprodukter.

- Vi håpet at folsyre også skulle ha en beskyttende effekt blant voksne og eldre i befolkningen med tanke på hjertesykdom, sier Stein Emil Vollset, professor i medisinsk statistikk ved Universitetet i Bergen og medlem av ernæringsrådets folatutvalg.

- Disse forskningsresultatene var imidlertid ikke så positive som vi hadde håpet. Det er også kommet studier som gir bekymring om at folsyre kan føre til økt vekst i kreftsvulster hos den eldre delen av befolkningen.

- At folsyre er gunstig for gravide, er det ingen tvil om. Men dersom det blir tilsatt i mel- og melprodukter, vil alle i befolkningen få ekstra tilførsel av det, poengterer Vollset.

Stem her!

Bør mel berikes med folsyre i Norge også? (Avsluttet)
Nei(65%) 222
Usikker(19%) 63
Ja(16%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Flere kvinner bør ta folattilskudd

- Når vil Nasjonalt råd for ernæring foreta en ny vurdering av obligatorisk innføring av folsyreberiket mat?

- Ingen ny vurdering er foreløpig planlagt, men ernæringsrådet følger saken.

- Hva tror du utvalgets konklusjon hadde vært i dag?

- Jeg tror vi fortsatt hadde valgt å vente.

Finnes tilsatt folsyre i norsk mat?

Rønnaug Aarflot Fagerli, seniorrådgiver i Mattilsynet, kan bekrefte at Mattilsynet har mottatt noen henvendelser fra produsenter som ønsker å ha folsyre i sine varer.

Ved behandling av søknader som går på beriking av matvarer bruker Mattilsynet en modell laget av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

- Ifølge VKMs risikovurdering er maksimumgrensa for folsyre 20 mikrogram (0,2 milligram) per 100 kilokalori, informerer Fagerli.

Gravide tar farlige medisiner

Til nå er det gitt klarsignal for beriking av folsyre til fire produkter:

  • Melk (Tine BA)
  • Kjeks bakt i USA med beriket hvetemel (Oluf Lorentzen AS)
  • Sjokolade med kjeksbiter der kjeksbitene er bakt av amerikansk beriket hvetemel (Lime AS)
  • Energibar (Cederroth International AB)
Fagerli understreker at ingen varegrupper i Norge er obligatorisk beriket, men at norske myndigheter åpner for at enkelte produsenter kan få tillatelse. Dette er blant annet tilfelle for mat med tilsatt vitamin A og D, jod og jern.

Mattilsynet har så langt ikke mottatt søknader om folsyreberiking fra norske produsenter av mel- og melprodukter, som brød og pasta.