<b>FORBUD:</b> Et røykeforbud er noe helt annet enn et snusforbud, ifølge juristene Dinside har snakket med. Foto: COLOURBOX
FORBUD: Et røykeforbud er noe helt annet enn et snusforbud, ifølge juristene Dinside har snakket med. Foto: COLOURBOXVis mer

Kan dette få deg til å kutte røyken?

Det er ikke lenger bare din skyld at du blir sugen på en sigarett.

Hver femte innbygger i Norge over 16 år røyker daglig. Ved starten av hvert eneste år prøver tusenvis av røykere å stumpe røyken. Men mange mislykkes, og begynner å røyke igjen.

Og det er virkelig en kamp å slutte: En ny undersøkelse viser at over tre firedeler av røykere (78 prosent) i Norge har gjort minst ett forsøk på å slutte, og nesten to tredeler (64 prosent) har forsøkt å slutte opptil tre ganger.

Les også: Dette gjør deg enda mer avhengig

Undersøkelsen, som analyseselskapet YouGov har utført på vegne av legemiddelselskapet Pfizer for å avdekke folks holdninger til røyking og røykeslutt, viser at de kjente metodene som tas i bruk for å slutte å røyke sjelden fører til en røykfri hverdag. Eksperter mener det må legger et «nytt verktøy i verktøykassa» for å få folk til å slutte.

Røyken planter et slags datavirus i hjernen, sier norsk ekspert. Hvordan skal man da klare å slutte å av egen vilje? Les mer om hva han sier lengre ned i artikkelen.


Mest brukte metodene

Norske røykere prøver å stumpe røyken hovedsakelig ved hjelp av tre forskjellige metoder, ifølge undersøkelsen. Flesteparten prøver å slutte gjennom ren viljestyrke, til tross for at undersøkelser viser at cirka bare tre prosent er røykfrie etter et år. Mange prøver også å få til en røykfri hverdag gjennom avvenning av tobakk (å gradvis redusere antall sigaretter) eller ved hjelp av nikotinerstatningsmidler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre virkemidler som tas i bruk, fra myndighetenes side, er advarsler på forpakninger, røykeforbud og økte priser. Nylig kom også foreningen Tobakksfritt med forslaget om å forby røyking i busskur og på uteserveringssteder.

Videre i undersøkelsen sier 31 prosent at de aldri ville vurdert å diskutere røykeslutt med en lege, og bare ti prosent av røykere sier ville vurdere å konsultere lege for å diskutere røykeslutt. Og det er her problemet ligger, tror ekspertene.

Den enkleste veien til røykeslutt

Livsstil eller medisinsk tilstand?

I Norge ser man ikke på røyking som en medisinsk tilstand. 72 prosent av den norske befolkningen mener at røyking er et livsstilsvalg, ifølge YouGov undersøkelsen. Til tross for denne oppfatningen er røykere klar over den medisinske virkningen av livsstilen sin, som at man blir avhengig av nikotin, at røyk har en negativ effekt på helsa og at røyk fører til potensielt skadelige sykdommer.

Dette skjer når du stumper røyken

Nå mener ekspertene at det er på tide med en ny tilnæring for å endre røykernes oppfatning om røyk, og få dem til å se på sin avhengighet som et medisinsk problem.

Allmennelege Kenneth Gutterup har jobbet med røykeslutt i 12 år. Han mener tobakken på mange måter planter et «datavirus» i hjernen på røykerne.

Hvilken røyker er du?

- Hvordan skal man klare å slutte av egen vilje?

- Tobakksindustrien tilsetter 250 giftstoffer i tobakken, og gjør røyken til et slags datavirus, som overtaler folk til å sette til side alt det de egentlig vet om røyking. Dataviruset setter i gang en forsvarsmekanisme. Hvordan skal man da klare å slutte av ren viljestyrke, spør Gutterup.

Han har alltid ment at man bør tilby røykere som vil slutte å røyke faglig hjelp, gratis.

- Da er det viktig å oppsøke en lege som har et brennende engasjement og god kunnskap når det gjelder røyking, som kan gi råd om røykeslutt. Det er forskjell på hva man trenger av eventuelle røykesluttmidler, og legene kan rådgi omkring dette, sier han til DinSide Helse.

Hvordan skal man få til dette helt konkret?

- Det første som bør skje er at leger i større grad tar det opp og spør pasientene sine uansett hva de kommer for. Et stort ansvar ligger på oss! Men da kan vi klare å redde inn 15 – 20 år av et liv. Også må vi rett og slett få til en holdningsendring, sier Gutterup, og legger til at det også vil være viktig for de som er redde for å legge på seg etter røykeslutt å få eksperthjelp i form av kostholdsveiledning. Da vil mange unngå å gå opp de gjennomsnittlige seks til ti kiloene.

Røykere er også passive røykere

Forbud provoserer bare

Svein Høegh Henrichsen og Anders Østrem er begge spesialister i allmennmedisin. De skriver i et avisinnlegg i Aftenposten mandag 1. mars: « Å innføre forbud bidrar bare til å provosere (…). Isteden må vi gi røykerne et reelt tilbud, en vei ut av avhengigheten. Legene spiller en sentral rolle i arbeidet med å hjelpe røykerne med å slutte, og samfunnet må være villig til å betale for hjelpemidler og oppfølging som kan hjelpe dem. Først med slike tiltak, får vi færre røykere, bedre folkehelse og betydelige besparelser på helsebudsjettene.»

78 prosent av de 100 legene som var med i YouGov-undersøkelsen anser røyking som et medisinsk problem. Tidligere forskning som Verdens helseorganisasjon står bak viser at selv et kort besøk hos lege/helsepersonell for å diskutere røykeslutt øker sjansene for å slutte for godt med hele 30 prosent.

Hva kan du om tobakk? Test deg selv her!

Motivasjon er viktig for å lykkes

DinSide Helse spør Helsedirektoratet: Er tiden moden for å tilby røykerne litt faglig hjelp, og ikke bare tenke forbud, økte priser og advarsler?

- Hjelp til røykeslutt, som innebærer motivasjonsstøtte og medikamentell støtte, øker sjansen for å lykkes. Dette er nok for lite kjent blant folk flest, og vi mener at tilbudet i Norge kan bli bedre. Det å slutte å røyke er vanskelig for mange fordi avhengigheten både er fysiologisk og psykologisk, sier seniorrådgiver Hege Wang i Divisjon folkehelse ved Helsedirektoratet.

Hun viser til undersøkelsen og synes det er gledelig å se at så mange ønsker å slutte å røyke, og legger til at:

- Det er også veldig positivt at så mange av legene i undersøkelsen mener røyking er en medisinsk tilstand. Det bør jo avspeiles i at de tilbyr sine pasienter som ønsker det hjelp til røykeslutt.

- Motivasjon er viktig for å lykkes, enten om man slutter på egen hånd, eller får hjelp av helsepersonell, sier hun og minner om Røyketelefonen for folk som ønsker hjelp til røykeslutt.

Les også: Tobakkens dødsliste fortsetter

Gutterup avslutter med å tegne følgende bilde:

- Vi ber jo de vi er glade i om å bruke bilbelte, og det mottas med takk og ros. Men når vi ber folk om å slutte å røyke av samme grunn kommer det som oftest en krigserklæring tilbake!