Kameraovervåking:

Kan butikken overvåke deg i prøverommet?

Enkelte steder er det ikke greit med kameraovervåking. Eller ...?

KAMERA I PRØVEROMMET? Områder som regnes som private kan ikke kameraovervåkes. Prøverommet på bildet er kun til illustrasjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix/Hanna Sikkeland
KAMERA I PRØVEROMMET? Områder som regnes som private kan ikke kameraovervåkes. Prøverommet på bildet er kun til illustrasjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix/Hanna Sikkeland Vis mer
Publisert

Da Dinside nylig støtte på plakaten med «Videobeskyttet område» inne på et prøverom, ble vi ganske så skeptiske. Blir vi filmet ...mens vi skifter?? Og er det lov?

Svaret på begge spørsmålene viste seg, heldigvis, å være «nei».

Her er det ikke lov med overvåking

Det er nemlig en del områder hvor bruk av overvåkingskamera ikke er tillatt.

- På steder hvor situasjoner kan defineres som hjemlige eller private, er det ikke tillatt med kameraovervåking, forteller Guro Skåltveit, senior kommunikasjonsrådgiver i Datatilsynet til Dinside.

Eksempler på dette er det allerede nevnte prøverommet, men også hotellrom, offentlige toalett og garderober hvor det vil være naturlig at noen skifter.

Det samme kan også i noen tilfeller gjelde andre områder som man ser på som sensitive - uten at det involverer å skifte eller kle av seg. Skåltveit nevner som eksempel venterommet på et legekontor.

Derimot vil det kunne være tillatt med kameraovervåking i området utenfor avlukkene, eller i fellesområdet på et offentlig toalett - så lenge det ikke vil være naturlig å skifte der eller det oppleves som et relativt privat område.

Filmer ikke når kundene skifter

Vi måtte selvsagt spørre XXL, siden det nevnte prøverommet gjaldt en av deres butikker, om det er tilfelle at de kameraovervåker kundene inne i prøverommene.

I PRØVEROMMET: Dette er skiltet vi kom over i XXLs prøverom. Foto: Hanna Sikkeland
I PRØVEROMMET: Dette er skiltet vi kom over i XXLs prøverom. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

- Nei, prøverommene er selvsagt ikke videoovervåket. Skiltingen betyr at butikken for øvrig er videoovervåket og er en påminner til alle våre kunder uansett hvor de oppholder seg, sier pressekontakt Tolle Grøterud til Dinside.

- Har dere forståelse for at kunden kan tro at overvåkingen skjer i prøverommet, når skiltet henger der? Datatilsynet mener dessuten at man bør unngå skilt inne i prøverommet.

- Det viktigste er at det ikke er overvåking i prøverommet og vi forholder selvsagt til Datatilsynets retningslinjer, lyder svaret fra Grøterud.

Overvåking krever tydelig merking

Dersom man benytter kameraovervåking, skal det være enkelt å skjønne for deg og meg at overvåkingen finner sted.

- Reglene sier at skiltet skal gjøre det tydelig at du blir videoovervåket, og det skal stå hvem som er ansvarlig for overvåkingen, gjerne med kontaktinformasjon, sier Skåltveit.

Ved bruk av kameraovervåking i butikklokaler vil en god løsning kunne være å henge skilt ved inngangen til og eventuelt inne i lokalene. Skilt inne i prøverom vil kunne føre til at folk tror det er overvåking der også, og bør unngås, påpeker Datatilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer