Eldre menn som drikker mye har større risiko for å bli rammet av øyesykdommen "Aldersrelatert Macula Degenerasjon".  Foto: Colourbox.com
Eldre menn som drikker mye har større risiko for å bli rammet av øyesykdommen "Aldersrelatert Macula Degenerasjon". Foto: Colourbox.comVis mer

Kan bli verre enn ølbriller

Menn som drikker mye øl kan risikere å miste synet, viser ny studie.

Hiver du nedpå fire øl om dagen risikerer du ikke bare å utvikle en kraftig ølmage, høyt alkoholinntak kan også skade synet. Det viser en studie av australske menn publisert i den australske avisa The Age.

Les også: Alkohol krymper hjernen din

Øl er verst

Aldersrelatert Macula Degenerasjon (AMD), en øyesykdom der den gule flekken (macula) sentralt i netthinnen er svekket, er ifølge Norges Blindeforbund den vanligste årsaken til sterk synshemning hos personer over 50 år, men den finnes også hos yngre personer.

Nå viser den australske undersøkelsen at risikoen for å få sykdommen er mye større for de som drikker mye alkohol, og da spesielt øl.

-Våre undersøkelser viste at høyt inntak av alkohol, mer en fire drinker om dagen, tredoblet risikoen for å bli rammet av AMD, sier Dr. Elaine Chong ved Royal Victorian Eye and Ear Hospital.

De som drakk mye øl hadde seks ganger så stor risiko for å utvikle sykdommen.

Ifølge forskning.no har forskere fra England og Australia tidligere påvist sammenhengen mellom røyking og risikoen for å bli blind. Røykere har hele fire ganger så stor risiko for å bli blinde som følge av en AMD.

Skader netthinnen

Dr. Chong studerte dietten og øyehelsen til nærmere 7.000 menn for å undersøke sammenhengen mellom alkohol og AMD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener at alkohol muligens øker oksyderende stress i retina (netthinnen).

- Alkohol er en nervegift, og vi tror at et høyt inntak av alkohol kan skade retina som igjen fører til at man utvikler sykdommen, forklarer Chong.

Les også: Ikke server tenåringen din alkohol

Tilsvarende studier på rotter underbygger Dr. Chongs resultater som ble presentert på en konferanse i Melbourne nylig.