Mulige innstramminger i egenmeldingsordningen:

Kan bli vanskeligere å ta seg en sykedag fra jobben

IA-avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv har ikke blitt den suksessen politikerne håpet.

DU MÅ KANSKJE BETALE SYKEDAGEN DIN SELV: Er du ansatt i en IA-bedrift og har lett for å ta deg en egenmeldingsdag? Til neste år må du kanskje betale sykedagen din selv. Foto: Eldar Nurkovic / Shutterstock / NTB scanpix
DU MÅ KANSKJE BETALE SYKEDAGEN DIN SELV: Er du ansatt i en IA-bedrift og har lett for å ta deg en egenmeldingsdag? Til neste år må du kanskje betale sykedagen din selv. Foto: Eldar Nurkovic / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I slutten av dette året utløper den 16 år gamle IA-avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv.

Mye tyder på at dette kan bety slutten for avtalen slik den er i dag.

Norges arbeidsminister, Anniken Hauglie (H) er åpen for reforhandling av avtalen.

- Ikke et alternativ å fortsette avtalen

MÅ TENKES NYTT: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener det må tenkes nytt før det inngås en ny IA-avtale. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix.
MÅ TENKES NYTT: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mener det må tenkes nytt før det inngås en ny IA-avtale. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix. Vis mer

– Pengebruken til nå, kombinert med manglende måloppnåelse, betyr at det må tenkes nytt. Å bare videreføre alt som det har vært, er ikke et alternativ, sier Hauglie.

Til nå har avtalen kostet 21 milliarder kroner.

Noe av målet med avtalen var å redusere sykefraværet med 20 prosent. Kun halvparten av målet er nådd, og de siste årene har statistikken stått på stedet hvil.

Det har ikke lyktes å få flere med nedsatt funksjonsevne ut i arbeidslivet, men folk står lenger i jobb. Dette skyldes imidlertid pensjonsavtalen, og ikke IA-avtalen, ifølge Folkebladet.

Svenske arbeidstakere halvparten så syke som oss

I Sverige praktiseres andre sykelønnsregler enn her i Norge. Arbeidstakerne får ikke lønn den første dagen de er syke, så betales 80 prosent av lønna de neste 13 dagene. Deretter overtar den svenske stat regningen for sykefraværet.

Den svenske arbeidstaker må betale sin egen sykelønn, og er halvparten så syk som oss nordmenn.

I en undersøkelse gjort av Norstat for Infotjenester, der 600 norske ledere ble spurt, viste det seg at 49 prosent av lederne hadde troen på liknende sykelønnsordning som i Sverige. Mens bare seks prosent trodde IA-avtalen var et godt verktøy for å redusere sykefraværet.

- Regjeringen garanterte at det ikke ville komme endringer

LOs andre nestleder, Roger H. Heimli, mener det vil skape konflikt hvis arbeidstakere må betale for egne sykedager.

MENER ERNA SOLBERG HAR LOVT Å IKKE ENDRE ORDNINGEN: LOs andre nestleder, Roger H. Heimli sier IA-avtalen har vært et viktig verktøy for å få ned sykefraværet og inkludere grupper som ellers ville falt utenfor arbeidsmarkedet. Foto: Mimsy Møller/Samfoto.
MENER ERNA SOLBERG HAR LOVT Å IKKE ENDRE ORDNINGEN: LOs andre nestleder, Roger H. Heimli sier IA-avtalen har vært et viktig verktøy for å få ned sykefraværet og inkludere grupper som ellers ville falt utenfor arbeidsmarkedet. Foto: Mimsy Møller/Samfoto. Vis mer

– Vi er fra LOs side alltid villige til å diskutere med myndighetene og arbeidsgiverne hvordan vi kan få ned sykefraværet i Norge, men vi vil minne om at statsminister Erna Solberg under valgkampen garanterte at det ikke ville komme endringer i sykelønnsordningen.

– Hvis regjeringen ønsker å skyve en større del av regningen over på arbeidstakerne eller arbeidsgiverne, vil det fort komme i konflikt med andre målsettinger i avtalen om et inkluderende arbeidsliv. Det kan ikke vi støtte opp om. IA-avtalen har vært et viktig verktøy for å få ned sykefraværet og inkludere grupper som ellers ville falt utenfor arbeidsmarkedet, både på nasjonalt nivå og ute i virksomhetene, sier Heimli.

Norge tåler å ha litt høyere sykefravær

Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener regjeringa heller burde jobbe for å lette belastningen for yrker med høyt sykefravær.

FÅ NED LANGTIDSFRAVÆRET: Rødts partileder, Bjørnar Moxnes mener Hauglie begynner i feil ende. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅ NED LANGTIDSFRAVÆRET: Rødts partileder, Bjørnar Moxnes mener Hauglie begynner i feil ende. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Rødt ønsker høyere grunnbemanning i barnehager og eldreomsorg, så folk ikke blir syke fordi presset på jobben blir for stort. Man havner fort i en ond sirkel, hvor sykefravær hos en ansatt øker belastningen så mye for de som er friske, at de i neste omgang blir syke, hevder Moxnes.

- Dessuten er det en myte at sykefravær er det største problemet, på mange arbeidsplasser er sykenærværet et større problem. Folk går på jobb selv om helsa ikke er god, og blir langtidssykemeldte i neste omgang. Hadde jeg vært Hauglie ville jeg begynt i den enden, og prøvd å få ned langtidsfraværet, fortsetter partilederen.

- Samtidig må regjeringa innse at de setter seg mål som ikke lar seg kombinere. Nå som regjeringa har gjort inkludering i arbeidslivet til en fanesak, er det veldig rart at Hauglie insisterer på at sykefraværet må ned. Mange som faller utenfor gjør det nettopp på grunn av funksjonshemming og andre helseproblemer. Skal vi ha flest mulig i arbeid, betyr det nødvendigvis at flere av dem som jobber har problemer med helsa og behov for sykemelding i perioder. Norge tåler å ha litt høyere sykefravær enn andre land, hvis det trengs for å sikre en høy andel folk i arbeid. Det er mye dyrere med folk som faller helt utenfor, enn at folk er i jobb, men har litt høyere sykefravær enn resten.

Arbeidsminister Hauglie har avtalt å drøfte saken videre med partene i arbeidslivet på møtet i Arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd i neste måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer