Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Kan bli slutt på blodmangel

Blodmangel på sykehusene kan bli et ukjent problem i framtida. Forskere tror nemlig de vil kunne gjøre alt blod universelt.

Vet du hvilken blodtype du har? I dag er det avgjørende om det står A, B, AB eller 0 (null) på journalen din når du trenger blodoverføring på sykehus. I framtida trenger ikke dette spille noen rolle.

En internasjonal gruppe med forskere har nemlig oppdaget en enkel måte å konvertere blod fra en blodgruppe til en annen.

Det betyr at man lett kan øke tilgangen på blodtype 0 som kan gis til alle, skriver den britiske avisa The Telegraph.

Har du bodd i Storbritannia? Da er blodbanken skeptisk:

- Kan være gjennombrudd
Det å gi pasienter feil blod kan føre til alvorlige immunreaksjoner og til og med døden.

Vi kan stå overfor et gjennombrudd, tror overlege Per-Olof Forsberg ved Blodbanken ved Haukeland Universitetssykehus.

- Forskningen foregår fortsatt på grunnivå, og det gjenstår å gjøre tester på pasienter. Men dersom dette viser seg å fungere, kan det bli kjempestort. Det kan forandre blodbanksituasjonen, mener Forsberg.

Sykehuset bidrar med forskning som skal gjøre det mulig å ta i bruk oppdagelsen i praksis.

Koker det i blodårene? Slik får du ned trykket og redder livet:

Best med ferskt blod
Blodet hos personer i gruppe A og B inneholder ett av to ulike antigener. Gruppe AB har begge, mens 0 har ingen. Antigenene spiller en avgjørende rolle for hvordan kroppen vår reagerer ved en blodoverføring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å bruke enzymer til å fjerne disse antigenene, har forskerne klart å gjøre om alle blodtypene til gruppe 0. Hvis denne metoden tas i bruk, skal alle kunne gi blod til alle uten noen form for risiko. Forskningen ble presentert i tidsskriftet Nature Biotechnology denne uka.

Ifølge Forsberg har Norden et spesielt blodbanksystem som gjør det mulig å holde lagrene forholdsvis små. Det er en fordel med tanke på at blodet bør være så ferskt som mulig.

- Samtidig betyr det at lagrene også raskere kan ta slutt. Dersom det viser seg at vi kan bruke det blodet vi får, på alle typer pasienter, vil det forbedre situasjonen, mener Forsberg.

Tomt i blodbanken? Nå kan forskerne lage kunstig blod:

- Vil ikke løse problemet
Hans Erik Heier, seksjonsoverlege ved Blodbanken på Ullevål Universitetssykehus, tror ikke at den nye prosessen vil løse en generell mangel på blod.

Personer med for eksempel blodtype A kan nemlig allerede ta imot blod fra rundt 90 prosent av alle givere. Men forskningen kan forbedre situasjonen for pasienter med blodtype 0, tror Heier.

- I dag kan de bare ta imot fra pasienter med blodtype 0. Det er rundt 40 prosent av alle som gir blod, forklarer han.

- Men det er for tidlig å si om en slik prosess er kostnadseffektiv eller klinisk meningsfylt, mener Heier.

I det gavmilde hjørnet? Her kan du gi blod:

Først opprettet 03.04.2007
Sist oppdatert 11.06.2007