Motehunder smugles inn i stor stil, men ikke kjøp, råder ekspertene! Foto: Colourbox.com
Motehunder smugles inn i stor stil, men ikke kjøp, råder ekspertene! Foto: Colourbox.comVis mer

Kan bli rare og syke

Mange minihunder kommer fra kummerlige forhold med dårlig hygiene og sykdommer.

– Det er klart, vi har merket en markant økning de siste årene. Dette var nesten et ikke-eksisterende problem for noen år tilbake. Nå kommer vi over smuglerhunder rett som det er, sier førstetollinspektør på grensen ved Svinesund, Cato Furuvalt, til Forbruker-rapporten.

Han tror Tollvesenet hadde tatt flere dyresmuglere hvis det hadde blitt satt inn mer ressurser. Tidligere var det i hovedsak reptiler som ble smuglet inn, som slanger og øgler, nå er det i økende grad hunder, og spesielt minihunder.

Furuvalt sier til Forbruker-rapporten at hundene stort sett kommer fra østeuropeiske land, spesielt Polen.

Les også: Utnytter dyr på det groveste

Tar med bikkje fra Syden

De mest populære minihundene er chihuahua og fransk bulldog. Prisen på en slik hund, smuglet inn i landet er i hovedsak mye billigere enn en lovlig hund. Smuglerhunden koster ned til 10.000 kroner, mens en lovlig minihund koster cirka 20.000 kroner.

Hvor vidt hundekjøperne vet at de gjør noe ulovlig, det er usikkert. Og noen er kanskje villige til å bryte loven for å skaffe seg en bjeffende dott?

– Du har de som tar med seg en hund fra Syden, og ikke har til hensikt å gjøre noe ulovlig. Og så har du den organiserte handelen hvor større partier med hunder fra Øst- Europa blir fraktet inn i landet, og motivet er penger, sier Lars-Erik Rondestveit, Veterinær i Mattilsynet, til Forbruker-rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke kjøp denne på nettet!

Faller sjelden langt fra stammen

Vi snakket med dyrlege Sigbjørn Hesthammer Storli tidligere i høst i forbindelse med dyrekjøp på nett (leder i Smådyrpraktiserende veterinærers forening, en særforening i Den norske veterinærforening). Han anbefalte folk som skal kjøpe hund, å ikke kjøpe valp usett.

- Du kan ikke kjøpe en valp usett. Du kan se på nettet, men når det gjelder spesielt renraser, bør du oppsøke familien som har valpene. Og du må se valpens mor. Ved å hilse på moren vil du finne ut om hun er sosial, grei og trygg, sa Hesthammer Storli til DinSide.

De fleste valper er søte og greie mens de ennå er valper, men hvis moren har adferdsproblemer, faller eplet sjelden langt fra stammen når valpen blir eldre.

Les hele saken om hvordan du går frem for å kjøpe valp på nett her

Lever i kummerlige forhold

I samme artikkel advarte også Hesthammer Storli mot å importere hund fra utlandet.

Langhårede Chihuahuaer som denne er svært populære kjæledyr. Hunden på bildet er ikke smuglet. Foto: Privat
Langhårede Chihuahuaer som denne er svært populære kjæledyr. Hunden på bildet er ikke smuglet. Foto: Privat Vis mer


Han anbefaler hundekjøpere som skal kjøpe fra utlandet, å kontakte kjente oppdrettere. Ulike forum på nett kan ha gode tips og anbefalinger for hvilke oppdrettere de selv har gode erfaringer med.

- Disse hundene lever ofte i kummerlige forhold. Oppdretteren kan ha inntil 100 valper uten kontroll, som en slags fabrikk. Det er sjelden god hygiene, og disse hundene har ofte sykdommer. Jeg har møtt mange hundeeiere som har bitre erfaringer. Det kommer mye rart og sykt fra utlandet, sier Hesthammer Storli.

Sverige er derimot regnet som et trygt hundeland fordi de svenske reglene ligner de norske. Men du bør fremdeles se hunden før du betaler for den. Derfor: Husk å passere på rødt ved grensen og husk at du må betale moms av kjøpssummen.

Les også: Det er grisedyrt hos dyrlegen

Hollywood har skylda

Man får kjøpt Hollywood-hundene i Norge også, men ventelistene er så lange at mange tyr til utlandet for at det skal gå fortere.

Hesthammer Storli bekrefter at minityrhundene, typiske Hollywood-hunder som chihuahua, ofte kommer fra tidligere østblokkland.

Odd Harald Eidsmo, pressetalsmann i Dyrebeskyttelsen Norge, forteller til Forbruker-rapporten at dyresmuglingen har "eksplodert" de siste to årene. Han tror Hollywood-kjendiser kan ha noe av skylda.

– Det er blitt status å gå med en miniatyrhund i veska. Kjendisene gjenspeiler hva som smugles inn i landet, sier Eidsmo, til Forbruker-rapporten.