Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Kan bli forbudt for deg under 18

Solskader for yngre øker, og strålingsmyndighetene vil ha 18-års grense på solarium.

Svenske strålevernmyndigheter har siden 2005 gjennomført studier av svenskenes solvaner. Årets studie viser en alarmerende økning av solskader blant unge mennesker.

Mens 17 prosent oppga at de fikk en solforbrenning etter benyttelse av solarium i 2006, er tallet for 2008 nesten fordoblet: Mer enn hver tredje 18-24-åring som solte seg i solarium i 2008, rapporterer at de ble solbrent. Dette skriver Svenska Dagbladet i dag.

- Det er ikke så stor forskjell på hva vi ser i Norge, forteller Avdelingsdirektør Gunnar Saxebøl i avdeling strålevern og sikkerhet ved Statens strålevern. Vi får også rapporter om unge som forbrenner seg i norske solarier også, sier Saxebøl til DinSide.

Stengte 17 solarier på stedet

Din erfaring

Har du opplevd å bli brent i solarium? (Avsluttet)
Nei(42%)
Ja(36%)
Har aldri satt mine bein i et solarium(19%)
Vet ikke/husker ikke(3%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Solforbrenning er farlig spesielt for unge, da dette kan føre til hudkreft senere i livet. Det finnes flere typer hudkreft, hvor malignt melanom er den farligste. Ifølge de ferskeste tallene fra Kreftregisteret, ble 1.192 mennesker i Norge rammet av føflekkreft i 2007, og 1.418 mennesker ble rammet av andre typer hudkreft.

Hva synes du om 18-årsgrense på solarier og stenging av ubetjente solstudioer? Del dine meninger med andre i debattforumet nedenfor.

Vil ha 18-års grense

Som en konsekvens av det økende antallet unge mennesker som forbrenner seg i solarier, ønsker svenske strålevernmyndigheter å innføre 18-års grense, samt å korte ned på og kontrollere tiden som det er mulig å sole seg i solarium per gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Statens strålevern i Norge ønsker seg 18-års grense i solariene.

Gunnar Saxebøl, avdelingsdirektør i avdeling strålevern og sikkerhet ved Statens strålevern. Foto: Statens strålevern
Gunnar Saxebøl, avdelingsdirektør i avdeling strålevern og sikkerhet ved Statens strålevern. Foto: Statens strålevern Vis mer


- En ordning hvor man i praksis får til en 18-års grense, har vært et ønske fra denne institusjonen lenge. Det er et generelt ønske fra strålingsmyndighetene i alle nordiske land, at man går inn for en 18-års grense, sier Saxebøl i Statens strålevern. I Norge er det allerede anbefalinger om det - men det er jo noe helt annet, fortsetter han.

Er det trygt å sole seg inne?

- Forby ubetjente solstudioer

Utfordringen er hvordan man skal kunne kontrollere og håndheve en 18-års grense.


- Dersom man skal kunne håndheve dette, må man i praksis innføre betjente solstudioer, sier Saxebøl.

- Betyr det at dere vil forby ubetjente solstudioer?

- Det er det vi foreslår, ja, sier Saxebøl til DinSide.

- Bakgrunnen er at det et er et forholdsvist stort helseproblem, som rammer yngre mennesker - i motsetning til andre kreftformer, fortsetter Saxebøl.

Hva synes du om 18-årsgrense på solarier og stenging av ubetjente solstudioer? Del dine meninger med andre i debattforumet nedenfor.

I Norge finnes det ingen absolutte grenser for hvor lenge det er mulig å sole seg i et solarium. Det finnes riktignok en doseringsplan, hvor det står hvor lenge du kan sole deg i forhold til de aktuelle solarierørene - og dette skal ifølge forskriftene være oppslått på solariet slik at du som kunde skal kunne lese det. Men det er ingen som kontrollerer om du følger planen, ei heller en begrensning på hvor lange du kan oppholde deg i solsenga. Så lenge du betaler, steker solarierørene.

- Vi har hatt en god del kontroller av solarier, og vi synes det har blitt bedre, men vi finner stadig feil, forteller Saxebøl til DinSide.

Advarer mot farlige solarierør

Statens strålevern antar det det finnes rundt 1500-2000 solstudioer i Norge, mens kun 1100 av disse er innmeldt til Statens strålevern.

Hva synes du om 18-årsgrense på solarier og stenging av ubetjente solstudioer? Del dine meninger med andre i debattforumet nedenfor.