20 prosent av alle barn lider av mer eller mindre alvorlig pollenallergi, skriver barnelege Anne Lindboe i Lommelegen.  Foto: Pressemelding
20 prosent av alle barn lider av mer eller mindre alvorlig pollenallergi, skriver barnelege Anne Lindboe i Lommelegen. Foto: PressemeldingVis mer

Kan bli allergisk som ettåring

Pollenallergi kan utvikles tidlig, men symptomene kan forebygges med noen enkle knep.

Høysnue er den vanligste formen for allergi. Symptomene skyldes en allergisk betennelse i nesen og øynene.

Sykdommen debuterer vanligvis ved 2–3 års alderen, men noen kan utvikle denne allergien allerede som ettåring. Hvis barnet ditt opplever rennende nese, kløe i nese og øyne, har hovne øyne og nyser – kan det være symptomer på pollenallergi.

Hold barnet inne

Barnelege i Lommelegen, Anne Lindboe, anbefaler deg som har barn med pollenallergi å holde barnet inne på dager der det er fint vær og sterk vind. Det er nemlig under slike forhold at de fleste symptomene melder seg.

Man er imidlertid ikke helt beskyttet mot pollenpartikler selv om man holder seg innendørs. For best beskyttelse, bør du også sørge for å holde huset pollenfritt.

Les også: De beste allergirådene

- Ekstra godt renhold hjelper, sier Rose Lyngra i Norges Astma og Allergiforbund. - Pollenpartiklene samler og legger seg på overflater som gulv, bord, skap og hyller og fester seg i tepper og grove tekstiler. Etterpå virvles de opp og blir til svevestøv som fester seg på hud, øyeslimhinnene eller pustes inn.


Enkel tørrvasking

Det skal ikke nødvendigvis så mye til å holde huset pollenfritt. Ifølge Mattias Olovsson fra Jordan, kan du holde pollen på avstand ved hjelp av en tørr mikrofiberklut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pollen kan gi matallergi

- Bruk støvsugeren på møbler og tepper. Gå deretter over alle overflater med en tørr mikrofiberklut og gå over gulvene med en tørr mikrofibermopp for å få fjernet mest mulig av pollenstøvet i rommet. Støvsugeren har en tendens til å virvle opp svevestøvet slik at det legger seg andre plasser, det er derfor viktig at støvtørkingen av overflatene gjøres til slutt, forklarer Mattias Olovsson.

Suger til seg støv

Det skal være vesentlig forskjell på en vanlig klut og en mikrofiberklut. Mikrofibertekstilene lades og blir statiske ved bruk.

- Kluter av mikrofiber fungerer som støvmagnet og trekker til seg støv fremfor å flytte på det, forklarer Olovsson. - Støvtørkingen gjennomføres med tilpasset klut og mopp med forlengbart moppeskaft. På moppen brukes en mikrofiberklut eller tørre engangskluter.

Les også: Pollenmonsteret er her

Rennende nese, kløe i nese og øyne, hovne øyne og nysing. Det kan være symptomer på pollenallergi hos deg eller barnet ditt, sier barnelege i Lommmelegen Anne Lindboe.  Foto: Lommelegen
Rennende nese, kløe i nese og øyne, hovne øyne og nysing. Det kan være symptomer på pollenallergi hos deg eller barnet ditt, sier barnelege i Lommmelegen Anne Lindboe. Foto: Lommelegen Vis mer


Forskjellige typer pollen

Det finnes mange forskjellige typer pollen i Norge. De som har størst betydning, er tresorter som or, hassel og bjørk, skriver Lommelegen. I tillegg kommer burot og gressarter som hundegress og timotei. Or og hassel blomstrer i februar–april og gir mest plager for dem som bor i Sør-Norge.

Mesteparten av pollenstøvet kommer inn gjennom vindu, dører og ventilasjonskanaler. For å unngå dette, kan du montere et pollenfilter foran vinduene. Sjekk og eventuelt bytt filter på ventilasjonsanlegg og varmepumpe før pollensesongen starter, og skift igjen når den er over.

- Unngå utlufting av huset når pollenutslippet er størst, altså fra morgen til ut på ettermiddagen. Luft på kvelden eller på natten, men med måte – pollen får du inn uansett, sier Lyngra.

Les også: Pollen ødelegger sexlivet

Vask håret før leggetid

Barnelege Lindboe anbefaler dessuten å dusje og vaske barnets hår før leggetid, for å fjerne klebrig pollen. La barnet sove med lukket vindu eller dekk vinduet med flere lag tynne gardiner eller pollennett, og bytt putevar ofte, skrive hun i Lommelegen.

Hvis du er utendørs og det er mye pollen i lufta, bør du dessuten kle på barnet solbriller for å beskytte øynene.

Les også: Pollenallergi - behandlingstips