<strong>Kan det hende at de økte bensinprisene gir oss enda dårligere råd som følge av et rentehopp? Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LE MAINE LIBRE
Kan det hende at de økte bensinprisene gir oss enda dårligere råd som følge av et rentehopp? Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: PHOTOPQR/LE MAINE LIBRE Vis mer

Kan bensinprisene gi rentehopp?

Økningen i bensinpriser påvirker dagens inflasjonstall. Renta vil trolig fortsette å stige.

Publisert
Sist oppdatert
- Etter hvert vil vi se større effekter av høye bensinpriser.Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea


Dagens tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at konsumprisindeksen (KPI) har steget med ytterligere 0,1 prosent den siste måneden, og økningen skyldes primært de høye bensinprisene. Vil dette påvirke den underliggende inflasjonen?

Styres med rente

Pengepolitikken i Norge skal sørge for en lav og stabil inflasjon. Det operative målet for pengepolitikken er en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær 2,5 prosent.

Det virkemiddelet Norges Bank har for å holde inflasjonen lav og stabil, er styringsrenta. Blir inflasjonstallene høye, vil renta heves ytterligere. Virkningene av disse renteøkningene ser man først på sikt.

Vil renta øke?

SSBs inflasjonstall for mai viser konsumprisindeksen (korrigert for avgiftsendringer og energi) stiger med 2,3 prosent på ett år. Da Norges Bank la frem Pengepolitisk rapport i mars i år, anslo banken en prisvekst på 2,2 prosent i mai. Det betyr at inflasjonen er høyere enn Norges Banks prognoser.

Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea
Steinar Juel, sjeføkonom i Nordea Vis mer


Sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel holder fortsatt en knapp på at styringsrenta blir satt opp i juni.

- Inflasjonstallene var jo noe lavere enn hva vi hadde forventet, og noe av det som trakk tallene ned var flybillettprisene. Jeg vil tro at flyselskapene ikke kan fortsette å dumpe prisene, og at dette er noe som vil justeres opp igjen. Materialkostnader gikk også ned på grunn av trelastprisene. Dette kan være mer permanente endringer.

Juel tror Norges Bank i neste Pengepolitiske rapport vil komme ut med en prognose som ligger noe over det de hadde forrige gang.

- Da kan det være aktuelt å sette opp renta allerede i juni, men det kan også hende at de venter til august.

Regn ut hvor mye renteøkningen vil bety for deg

Kan vi skylde på bensinprisene?

De økte bensinprisene er med på å heve konsumprisindeksen i mai. Kan de også få konsekvenser for renta?

- Bensinprisene er ikke tatt med i de underliggende inflasjonstallene, men de er indirekte med gjennom transportprisene som vil øke. Etter hvert vil vi se større effekter av høye bensinpriser, og dette tilsier at inflasjonen skal noe mer opp enn det Norges Bank anslo i mars, sier Juel.

Økte avgifter på bensin vil altså ikke ha noe å si når Norges Bank kaller inn til rentemøte i juni.

Kilder: SSB, Pengepolitisk rapport mars 2008.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer