Forskerne påpeker at også arv og miljø spiller en rolle, noe de har tatt hensyn til i studien. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Forskerne påpeker at også arv og miljø spiller en rolle, noe de har tatt hensyn til i studien. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Kan arve kreftoverlevelse

Hvis mor eller far har vært kreftsyke, har barna like stor sjanse til å overleve som foreldrene hvis de selv får kreft.

Publisert
Sist oppdatert
- Men man må samtidig ikke bli unødig skremt siden dette tross alt bare er en studie som ikke er bekreftet av andre.


Det er imidlertid avgjørende om foreldrene har levd i mer enn ti år etter at de fikk diagnosen. For barn med foreldre som har dødd av kreft innen ti år etter at de fikk diagnosen er risikoen for en rask død dobbelt så stor dersom de selv får samme krefttype.

Dette kommer fram i en ny svensk studie.

- Barn med kreftsyke foreldre som har hatt dårlig sjanse til å overleve sykdommen, har selv en lavere sjanse til å overleve. Konklusjonen er at det kan være bra om de i større grad ble kontrollert, sier forsker Linda Lindström ved Karolinska institutet, ifølge svenske Dagens Nyheter.

Resultatene innebærer også at barn med foreldre som har hatt kreft og som har overlevd sykdommen, selv har større sjanse for å overvinne kreften.

Les også: Flere overlever kreft

- God studie
Overlege Tom Grotmol ved Kreftregisteret synes det virker som en god studie siden den er gjennomført av svenske forskere basert på en kobling mellom deres flergenerasjonsregister og kreftregisteret. Dette gir gode muligheter for å studere risiko for kreftsykdommer over flere generasjoner, ifølge Grotmol.

- Resultatene virker overbevisende, spesielt fordi det finnes et biologisk grunnlag som støtte for hypotesen om at prognosen ved visse kreftformer har en arvelig komponent. Konkret betyr det altså at et barn som har fått samme kreftsykdom som en av foreldrene hadde, har en liknende sannsynlighet for å overleve som den kreftsyke moren eller faren hadde, sier han.

Han presiserer at en praktisk konsekvens av disse resultatene kan være at hvis man har en forelder som klarte seg dårlig etter en kreftdiagnose, skal man selv være årvåken hvis man selv får samme kreftsykdom. Man kan for eksempel be om hyppigere kontroll og eventuelt be om å få vurdert andre behandlingsalternativer enn det som tradisjonelt tilbys ved den aktuelle kreftformen.

- Ikke bli skremt
- Men man må samtidig ikke bli unødig skremt siden dette tross alt bare er en studie som ikke er bekreftet av andre, sier han.

Grotmol påpeker også at foreldregenerasjonen trolig var noe eldre enn avkomsgenerasjonen da de ble undersøkt. Dette kan redusere den påståtte effekten noe, mener han.

- Studien representerer neppe et tilfeldig utvalg av en befolkning med risiko for å dø av kreft. Hadde forskerne tatt med hele levetidsspennet til avkomsgenerasjonen, hadde nok effekten slått svakere ut siden genetiske faktorer generelt betyr mindre ettersom man blir eldre, forklarer han.

Små forandringer i arvestoff
Professor Rolf Bjerkvig ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen har ikke sett studien, men er ikke overrasket over at dette er tilfellet.

- I en populasjon har man gener som koder for kreft. Ser man på arvestoffet, er det små forandringer fra person til person. Det at noen får kreft og andre ikke, kan dermed gå i arv, sier han til DinSide Helse.

Det at dine foreldre ikke har hatt kreft, betyr derimot ikke at heller ikke du får kreft. Det er nemlig mange andre faktorer som spiller inn, blant annet kreftfremkallende stoffer, legger Bjerkvig til. Men man kan arve en mulighet for at risikoen er mindre.

Visste du at man arver kjærlighet til sofaen?

Verst for prostatakreft
Ifølge forskerne er risikoen for ikke å overleve størst for prostatakreft (107 prosent), noe mindre for brystkreft (75 prosent) og enda litt mindre for tykktarmskreft (44 prosent) og lungekreft (39 prosent).

Dette vil du ikke arve!

At risikoen for kreft er arvelig, har vært kjent lenge. Men den nye studien er trolig den første som viser at sjansen for å overleve sykdommen kan følge genetiske spor. Forskerne påpeker at også arv og miljø spiller en rolle, noe de har tatt hensyn til i studien.

Studien er publisert i denne månedens nummer av Lancet Oncology.

Les også: Dette øker kreftfaren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer