Kampen om renten

I dag må vi igjen vente på rentens skjebne. Ekspertene er uenige - og usikre...

Publisert
Sist oppdatert
- Setter Norges Bank opp renten i tillegg, kan det altså nærmest bli dobbel renteøkning.Eric Bruce, Nordea


Onsdag ettermiddag må Norges Bank avgjøre hva som skal skje på styrets aller siste møte i 2007. Skal renten opp, ned eller holdes stabil på 5,00 prosent?

Svaret kommer klokken 14 - følg med på DinSide.

<strong>Hvor stopper renten? <i>Bilde:</strong> Per Ervland.</i>
Hvor stopper renten? Bilde: Per Ervland. Vis mer

Ekspertene peker på at bildet er forvirrende, men flere tror likevel at renten vil hoppe oppover i ettermiddag.
Det er med andre ord ikke så veldig sannsynlig at Gjedrem har en hyggelig juleoverraskelse til norske gjeldsslaver.

Advarer mot rammelån

Hodebry

Fokus Bank tror at rentemøtet senere i dag vil volde hovedstyret hodebry - fordi risikobildet i norsk økonomi spriker i begge retninger.

På den ene siden er det risiko for global resesjon (nedgang) og lave renter blant våre handelspartnere. På den andre siden er det sterk vekst og tiltagende kostnadspress i norsk økonomi. Banken betegner derfor utfallet som ekstremt usikkert.

- Når vi likevel holder en knapp på at Norges Bank (NB) øker rentene, henger det sammen med tidligere kommunikasjon. I den pengepolitiske rapporten fra oktober tok NB nok et skritt i retning full åpenhet ved å publisere bidragene til endret rentebane fra kronekursen, innenlandsk vekst, global vekst og utenlandske renteforventninger, sier sjeføkonom i banken, Frank Jullum.

Ifølge Jullum burde Norges Bank oppjustere rentebanen med 0,10-0,15 prosentpoeng i forhold til rapporten i oktober.

- Ettersom NB ved en rekke anledninger har slått fast at det skal mye til før man avviker fra den planlagte strategien, tror vi derfor det er mest sannsynlig at NB øker rentene med 0,25 prosentpoeng. Den aller viktigste informasjonen NB har fått i løpet av de siste ukene er likevel at risikoen for en global resesjon kombinert med sterk interesse for norske kroner, er liten. Øker global risiko, minsker appetitten for kroner for en gitt rentedifferanse, avslutter Jullum.

Dermed mener han at det er liten risiko for at vi skal få en global resesjon og en sterk kronekurs samtidig. Grunnen er ganske enkelt at ved en global resesjon vil investorer sky all risiko, herunder plassering i ilikvide markeder som det norske.

Boliglån til 0,9 prosent

Renten har økt

Roger Bjørnstad i SSB.
Roger Bjørnstad i SSB. Vis mer


- Vi har nettopp lagt frem prognosene for norsk og internasjonal økonomi, og venter en uendret styringsrente på rentemøtet. Pengemarkedsrenten har nemlig økt så mye i høst, at det for forbrukerne allerede ligger til rette for en renteøkning til, sier forsker i Statistisk sentralbyrå, Roger Bjørnstad, og legger til:

- Det som ligger i bunn for dette er at den internasjonale finansuroen har økt påslaget fra sentralbankenes styringsrenter til pengemarkedsrentene. I tillegg sliter den amerikanske økonomien, og flere land har satt ned styringsrentene deres i det siste. Veksten i norsk økonomi er imidlertid så sterk, at Norge kan trenge en høy rente. Men fordi det allerede er sett denne økningen i pengemarkedsrenten, har vi kommet fram til at Norges Bank trolig ikke vil øke renta ytterligere.

Men er det elementer som taler for at det også kunne bli renteøkning?

- Den veldige sterke veksten i norsk økonomi, høy lønnsvekst og rekordlav arbeidsledighet er forhold som taler for renteøkning. Norges Bank må veie flere hensyn, avslutter Bjørnstad.

Veksten i konsumprisindeksen (KPI-JAE) har vært 1,5 prosent fra november 2006 til november 2007. Ifølge Bjørnstad skal ikke dette være noe veldig sterkt tegn på at inflasjonen øker for mye.

Gjeld gjør deg syk

Dobbel rente

- Bildet er ikke helt entydig. Problemet er at det har vært uro i finansmarkedene, og at pengemarkedsrenten har gått mye opp. Så i markedet er det allerede en høy rente, noe som kan hindre Norges Bank i å sette opp renten, sier Eric Bruce, sjeføkonom i Nordea, og legger til:

- Men mest sannsynlig er det likevel at det kommer en renteøkning, fordi det ligger i deres prognoser.

Bruce viser videre til at norsk økonomi cirka er på nivå med økonomien sist Norges Bank la frem prognosen sin, men at veksten er litt høyere.

- Men forbrukeren kommer til å få renteøkning, uansett, på grunn av økningen i pengemarkedsrenten. Og setter Norges Bank opp renten i tillegg, kan det altså nærmest bli dobbel økning, avslutter han.

Les mer om lån:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer