Kampen om kronene

KOMMENTAR: I anledning kvinnedagen lanserer DinSide Økonomi en egen seksjon for kvinners pengesaker. Trenger vi virkelig det?

Kvinners penger

Vi har tygget på det ganske lenge. Om det var riktig å samle økonomistoff vi mener retter seg spesielt mot kvinner i en egen kategori, eller seksjon, på DinSide Økonomi.

70-tallsbarnet i meg, som er oppvokst til å tro at i Norge, ja der er det likestilling, stritter imot. Er det virkelig nødvendig å gi spesifikke økonomiske råd til kvinner?

Vi var innom andre alternativer. I likestillingens navn. Blant annet var ordet kjønn på bordet. Kjønn og penger. Det kan kanskje oppfattes litt grovt, var det noen som mente.

Foto: Amanda Rohde/istockphoto.com
Foto: Amanda Rohde/istockphoto.com Vis mer


Det er grovt. I 2007, flere tiår etter at kvinner brant bhen, er det fortsatt ekstremt store forskjeller på menn og kvinners økonomi. Hvorfor tjener ikke kvinner like mye som menn, hvorfor eier kvinner langt mindre enn menn, og hvorfor tar ikke flere kvinner mer ansvar for egen økonomi?

Grunnene til dette er det sikkert nesten like mange av som det er kvinner. Men følgende grunn er gode nok for oss, for at vi nå lager en egen seksjon rettet mot smarte kvinner som vil ta ansvar for egen lommebok: Dagens kjønnskamp er like mye en kamp om penger som en kamp om makt.

Vi i DinSides økonomiredaksjon blir dessverre daglig presentert for den gigantiske forskjellen på kjønnene - på bunnlinjen, i kroner og øre. Den økonomiske kjønnsbalansen i Norge er i en begredelig forfatning. Enten det gjelder investering, økonomiske prioriteringer eller karrierevalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke så lett å vite hvor man skal begynne, og vi ønsker ikke å ødelegge kvinnedagen, men vi tillater oss å servere dere noen kjappe kvinneøkonomiske fakta fra det 21ste århundre:

 • Kvinner tjener mindre enn menn
 • Kvinner jobber mer deltid enn menn
 • Kvinner besitter færre lederstillinger enn menn
 • Kvinner utfører mer ubetalt arbeid enn menn
 • Kvinner er underrepresentert i styrer (selv ikke de kvoterte 40 prosentene er innenfor rekkevidde i anskuelig fremtid)
 • Kvinner eier færre aksjer enn menn
 • Kvinner eier mindre fast eiendom enn menn
 • Kvinner sparer mindre enn menn
 • Kvinner har mindre formue enn menn
 • Kvinner utgjør flest av minstepensjonistene
 • Kvinner er mindre opptatt av forsikring og pensjonssparing enn menn
 • Likevel: Kvinner lever lenger enn menn

Det er ingen skam å snu

Noen av punktene over er resultat av kvinners egne bevisste valg. Vi respekterer at alle har rett til å velge. Men vi vil gjerne gjøre oppmerksomme på at man har like stor rett til å ombestemme seg. Noe vi mener en rekke norske kvinner ville ha gjort, dersom de hadde vært klar over den økonomiske rekkevidden av de valgene de tar.

Det er ikke meningen å kimse av tragiske mannlige enkeltskjebner, men samlet sett har menn det langt bedre - økonomisk - enn kvinner. Dersom frøken Justitia hadde stilt seg opp med en økonomisk vekt i dag er det ingen som vil nøle med å putte penger på at balansen hadde tippet i menns favør.

Heldigvis er de fleste kvinner smarte. Selv om kvinner er dårligst i klassen når det kommer til å prute på forsikringen, bor det en tilbudsjeger i de fleste allikevel. (De som ikke tror meg, bør ta en tur til London når Harrods eller Harvey Nichols åpner dørene, den første salgsdagen i januar.)

Det skal ikke skal så mye til. Det gjelder bare å få prioriteringene på plass. Samt litt kunnskap. Og vi tror DinSide Økonomi er et godt sted å begynne når det gjelder å skaffe seg kunnskap. I dag har vi 75 prosent mannlige lesere. Målet er selvfølgelig fifty-fifty.

Og mens vi snakker om prosenter. DinSide Økonomis redaksjon består av 100 prosent kvinner. Samtlige av oss kan skrive under på at det ikke nødvendigvis er ekstremt sexy å gjøre research for å finne ut hvilken forsikring som er billigst. Pensjon er kanskje heller ikke et ord som får festflagget til å gå til topps.

Det å kunne ha muligheten til å nippe til årgangschampagne på våre eldre dager, derimot, kan beskrives som absolutt tiltrekkende. For hvorfor skal vi, som jobber like minst like hardt, minst like mye - og minst like bra - som våre mannlige kolleger ha mindre å rutte med enn dem på våre eldre dager?

Statistikken teller tross alt for at kvinner lever lenger enn menn. Sett med økonomiske briller, burde da kvinner være ekstra interessert i å få pengene til å strekke langt. Vi vil vite at vi har råd til privat sykehjemsplass skulle det offentlige svikte. Vi vil ha råd til å velge om vi vil være sydenpensjonister eller ikke. Ikke minst vil vi ha muligheten til å drikke champagne så lenge vi vil. Kjøpt og betalt med egentjente, egensparte og egeninvesterte penger. Det vil kanskje du og?

Vi håper vi ser deg igjen.

Gratulerer med kvinnedagen!

Tips en smart kvinne om denne artikkelen