Kampen for kjærligheten

Sliter du i forholdet ditt? Følg vår plan og redd romantikken.

Illustrasjonsfoto. Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto. Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når forholdet ditt plutselig handler om konstant krangling, eller enda verre, det er blitt truet til taushet, føles skilsmisse ofte som eneste utvei. Men før du gir helt opp bør du prøve vår seks-stegs kriseplan. Da øker sjansen for å bli forelsket igjen, uansett hvor mørk situasjonen ser ut.

Les også: Slik krangler stjernetegnene

Lær å lytte
Ødelegger forholdet: Dere har hatt mange av de samme type kranglene opp gjennom årene. Du vet akkurat hvordan partneren din tenker, og du svarer på det du regner med han/hun sier, og ikke det som egentlig blir sagt.

Redder forholdet: Lytt ordentlig til hverandre, og slutt å regne med ting. Det kan hende du baserer argumentene til partneren din på tidligere erfaringer. Kanskje du har rett, men på den andre siden, kanskje du ikke har rett!

For å lytte ordentlig til hverandre, må dere bli enige om ikke å forstyrre hverandre i løpet av fem minutter. La den andre snakke og sørg for å bli hørt når det er din tur til å snakke. Hvis det blir for intenst og den ene blir for sint til å kunne sitte stille og lytte, kan den ene forlate rommet i noen minutter.

Etterpå bør dere fokusere på de positive og åpne spørsmålene: ”Når begynte du å føle deg slik?” eller ”på hvilken måte kan vi oppføre oss annerledes?”. Det er bedre enn å anklage hverandre.

Er det ekte kjærlighet? Ta testen her!

Få tilbake respekten
Ødelegger forholdet: Dere slutter å verdsette hverandre, og i verste fall begynner dere å forakte hverandre.

Redder forholdet: Spør deg selv hvordan du ville ha oppført deg dersom du fremdeles verdsatte partneren din. Hvordan ville du kysse og klemme? Ville dere hatt sex oftere? Ville du følt sympati framfor irritasjon? Og hvordan ønsker du selv å bli behandlet?

Mangelen på respekt er noe som kan bygge seg opp over flere år. Finn ut når roten til problemet oppstod og spør deg selv: Tror du virkelig at din kjære ikke verdsetter kjærligheten mellom dere, eller er du bare irritert på oppførselen til vedkommende, som tross alt kan forandres? Hvis sistnevnte er tilfellet, kan du flytte fjell bare ved å kommunisere hvilke endringer du ville satt pris på.

Visste du at tapt kjærlighet kan gjøre deg syk?

Del noe
Ødelegger forholdet: Dere er konstant på farten, på hver deres kant, eller har få eller ingen felles interesser. Dette kan etter hvert gå ut over nærheten i forholdet.

Redder forholdet: Lag en liste over ting dere like å gjøre sammen, eller ting som gjør dere glad. Sett ring rundt noen av aktivitetene, og ha disse som et felles mål. Forsøk å gjøre minst en ting sammen regelmessig.

Lær å tilgi
Ødelegger forholdet: Mye skade kan bli gjort ved å holde munn. Mange velger å tie når de er dypt såret, som ved utroskap, egoisme eller annen tankeløs oppførsel, og da er det ofte lettere å trekke seg tilbake enn å konfrontere sviket og skuffelsen.

Redder forholdet: Kjærestepar kan være flinke til å si ”jeg elsker deg” til hverandre, men løgnen eller sviket ligger likevel ofte og lurer i bakgrunnen. Hvis dere skal redde forholdet må dere tilgi hverandre, og virkelig mene det.

Gå til parterapi
Ødelegger forholdet: Når alt har kollapset og tiden er inne for å søke profesjonell hjelp.

Redder forholdet: Mange mennesker, og særlig menn, er engstelig for å gå i terapi. De frykter de må snakke om ting de ikke ønsker å gå inn i, eller om noe som vil avsløre dem. Og ja, en flink terapeut vil oppmuntre begge parter til å granske alle sider av forholdet, og starter ofte med spørsmålet: ”Hvordan ønsker du at forholdet ditt skal være?”.

En samlivsterapeut, som er en profesjonell lytter, vil som oftest klare å finne ut hva som er galt, og vil få dere begge til å sette ord på dyptliggende smerter og frustrasjoner.

Går det fremdeles ikke? Slik dumper du kjæresten!

Prioriter
Ødelegger forholdet: Når dere begge er opptatt med jobb, familie og venner, er det ofte lett å glemme forholdet. Men hvis dere begge neglisjerer forholdet, vil det ikke ta lang tid før dere begge føler dere isolert.

Redder forholdet: Det finnes en praktisk løsning. Vær like flink til å avtale tid sammen med din kjære, som det du er med møter, lunsjavtaler og treningstimer. Det høres kanskje ikke så romantisk ut, men uten slikt fokus kan du vinke farvel til forholdet ditt.

Det er spesielt viktig å sette av tid til sex. Selv om du føler deg både usexy og uromantisk, bør du likevel anstrenge deg og gjøre et forsøk. Det går jo an å late som! For hvis dere begge prioriterer å ha god og regelmessig samleie, kan dere etter hvert begynne å nyte det på ordentlig og forholdet reddes!

Eller hva med å rett og slett ta en fridag i senga?

Kilde: The Mirror