Kamille gjør deg vakker

Kamille virker lett beroligende og kan blant annet brukes til å lindre menstruasjonssmerter. Men Kamillen brukes også i kosmetikk ettersom den har en stimulerende effekt på huden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kamille gjør deg vakker
Kamille virker lett beroligende og kan blant annet brukes til å lindre menstruasjonssmerter. Men Kamillen brukes også i kosmetikk ettersom den har en stimulerende effekt på huden.

Av dr. Bernt Rognlien

Kamille er en av de mest brukte plantene innenfor kosmetikk. Årsaken er at den har stimulerende effekt på hudstoffskiftet. Men kamille gjør oss ikke bare vakrere. Kamille har hatt omfattende medisinsk bruk siden oldtiden, og selv i dag er den en av de urtene som brukes mest i egenbehandling også i Norge. Den har blant annet gode betennelsesdempende egenskaper, som har gjort at den brukes mye ved irritasjonstilstander i luftveier, fordøyelsen, og ved hudlidelser.

De medisinske effektene av kamille, skyldes innholdet av flere ulike vannløselige og fettløslige stoffer i blomstene. Flere av disse stoffene må være tilstede samtidig i tilstrekkelige mengder for å oppnå sikker medisinsk effekt. Både fettløslige bestanddeler av den eteriske oljen, som chamazulen og bisabolol, vannløselige stoffer som flavonoidet apigenin og andre, samt innholdet av planteslimstoffer, er viktig for den medisinske effekten. Det er gjort mye forskning på medisinsk bruk av kamille.

God mot katarr
Medisinsk bruker vi kamille først og fremst ved katarrer i mage og tarm. Kombinasjon av den krampeløsende og roende effekten og den irritasjonsdempende og betennelsesdempende effekten, gjør kamille spesielt godt egnet ved magekatarr og sår i mage og tolvfingertarm. I tillegg virker den stimulerende på sår slik at det gror raskere og den hemmer aktiviteten til pepsinet i magesekken. Begge deler er gunstig ved magesår og magekatarr. Ved sår i mage og tolvfingertarm er det viktig å ha kamille av tilstrekkelig god kvalitet og med tilstrekkelige mengder aktive virkestoffer.

Krampeløsende og irritasjonsdempende
Ved lettere plager i fordøyelsen med luft, gjæring og kolikk, er også kamille et meget effektivt legemiddel. Den krampeløsende virkningen er viktig. Like viktig er den hemmende effekt kamille har på gjærsopp og en rekke uønskede bakterier, som gjør at den virker godt stabiliserende på tarmfloraen. Kamille er en av de beste midler til å gjenoppbygge en god tarmflora. Vi bruker da kamillete i kombinasjon med melkesyrebakterie kulturer.

Ved katarr i munn og hals virker kamille også godt irritasjonsdempende. De betennelsesdempende stoffene i den eteriske oljen, vil følge med dampen hvis vi tar et innhalasjonsdampbad med kamille. Slike innhalasjonsdampbad med varm kamilledamp er en av de beste måter å behandle akutte strupekatarrer med heshet. Også ved akuttbronkitt er dette effektivt. Har infeksjonen stått lenger og slimhinnene er hovne, oppnår du mindre effekt med kamilledamp.

Ved forkjølelse i tidlig fase kan innhalasjoner med kamille lindre effektivt. Ved akutte forkjølelsessykdommer er kombinasjonen av varm damp og kamilledamp helt ideelt. Den betennelses dempende effekten til kamille er nyttig i alle faser av infeksjoner i øvre luftveier.

Skyllinger
Saltvannskyllinger og nesedråper med fysiologisk saltvann er en god måte å behandle nesekatarrer hos barn og bihulebetennelser hos voksne. Dersom du tilsetter kamillete i saltvannet, gir dette en enda bedre effekt.
Skylling, omslag og kamillesalve kan brukes i utvendig sårbehandling. Enten alene eller sammen med andre midler. Det gjelder også ved brannsår og ved væskende eksemer. Her er det kombinasjonen av betennelsesdempende, sårlegende og antimikrobiell effekt som gjør kamillen til et godt middel for sårbehandling. Kamille brukes også ved sår,irritert hud, som såre barnerumper, bleieutslett etc.

Ved skjedekatarr er skyllinger med kamille et godt alternativ Ved stadig tilbakevendende soppinfeksjoner er skyllinger med kamille et godt alternativ. Igjen er det kombinasjonen av kamillens betennelsesdempende effekt og den sopphemmende og antimikrobielle virkning som sammen gir den gunstige virkningen. Kamille har også god effekt i behandling av kraftige menstruasjonssmerter. Da enten som sittebad eller ved at man drikker en større mengde varm kamillete.

Lett beroligende
I tillegg til alt dette virker kamille beroligende. Varm kamillete virker godt hvis du har lettere innsovningsplager. Årsaken til dette er at kamille har stoffer som binder seg til de samme bindingsstedene på cellene som valium gjør, og gir dermed en god beroligende virkning.

Bruk av kamille har så godt som ingen bivirkninger. Men vær oppmerksom på at kamille og kamillepreparater av og til kan utløse allergiske reaksjoner. Kamille tilhører kurvplantefamilien, den samme som burot. Burots-allergikere reagerer ofte allergisk også på kamille. Er du allergisk mot burot skal du altså være forsiktig med å bruke kamille.

Tilrettelagt av tomas almås for mozon.no 12.07.02