Innboforsikring gjelder ikke kunst

Kalles tingen for kunst, kan forsikringen nekte å erstatte

Men pass deg så ikke forsikringsselskapet også tolker vanlige pyntegjenstander som kunst. 

KUNST ELLER PYNT: Kuben til venstre på bildet lages av Iittala, koster nesten 8.200 kroner og kalles en «art cube». Men at det er kunst, og dermed ikke omfattes av Codans innboforsikring, vil ikke Finansklagenemnda med på. Foto: Iittala
KUNST ELLER PYNT: Kuben til venstre på bildet lages av Iittala, koster nesten 8.200 kroner og kalles en «art cube». Men at det er kunst, og dermed ikke omfattes av Codans innboforsikring, vil ikke Finansklagenemnda med på. Foto: Iittala Vis mer
Publisert

Da en nordmann skulle flytte i fjor, ble 12 glasskuber til en verdi på hele 83.400 kroner ødelagt. Innboforsikringen fra Codan dekker skader under flytting, og nordmannen antok dermed at det ikke skulle bli noe problem å få dekket tapet.

Men problem ble det: Codan mente nemlig at kubenene var kunst. Og kunst hadde vilkårene deres et unntak for, på samme måte som blant annet smykker.

Dermed startet en krangel som endte med en uttalelse fra Finansklagenemnda. Den viser at ja – forsikringen kan nekte å erstatte ødelagt kunst, men nei – det er ikke kunst alt som er dyrt og pent å se på.

Kunst eller ikke kunst?

Pyntegjenstandene som ble ødelagt var Iittala-glasskuber som markedsføres under begrepet «art cube series». Kubene er dessuten kostbare, og en takstmann mente at de dermed måtte kalles kunst. Codan nektet derfor å erstatte tapet.

At Codan kan nekte å erstatte kunst er det ingen som er uenig i, heller ikke nemnda. Men nordmannen mente at kubene ikke var kunst, blant annet fordi kubene masseproduseres: Hele 2.000 kuber hvert eneste år, siden 1977.

Utdrag fra Codans forsikringsvilkår

  • «Forsikringen omfatter privat flytting til ny bolig eller lagringsplass i Norge.»
  • «Forsikringen dekker ikke:»
  • «Skade på eller tap av penger, verdipapirer, kunstverk, antikviteter, smykker, ting av sølv og gull.»

Da saken hevnet hos Finansklagenemnda, måtte de dermed ta stilling til det vanskelige spørsmålet: Ja, hva er egentlig kunst?

«Formuleringen "kunstverk" tilsier at det kunstneriske uttrykket dreier seg om en enkeltgjenstand, og ikke om serier med samlegjenstander. Under tvil mener nemnda etter dette at kubene faller utenfor formuleringen "kunstverk"» skriver nemnda i sin uttalelse, og krever dermed at Codan erstatter tapet på 83.400 kroner.

Codan punger ut

Codan har ikke svart direkte på Dinsides spørsmål, men markeds- og kommunikasjonsdirektør Linda Trulsen skriver i en uttalelse at de følger vedtaket og erstatter tapet.

- Årsaken til at vi ville få akkurat denne problemstillingen vurdert av nemda, var at dette er en innboforsikring med klare begrensninger anvendt ved privat flytting, forteller Trulsen.

- Slike grensedragninger som nemnda nå har foretatt er viktig for utvikling av både vilkår og erstatningsvurderinger i vår bransje.

Sjekk forsikringen din

Forsikringsselskaper og ulike forsikringsavtaler har alle sine vilkår med unntak. Har du kunst, antikviteter eller liknende verdisaker i hjemmet, kan det derfor lønne seg å sjekke hva din forsikring faktisk dekker.

For eksempel nevner Tryg bare «penger, verdipapirer og smykker» som unntak i sin innboforsikring, mens Sparebank1 Oslo og Akershus forteller at kunst opptil 300.000 dekkes.

Har du kostbar kunst i hjemmet kan det være at du trenger ekstra forsikring. Og uansett bør du vite hva gjenstandene dine faktisk er verdt, for eksempel gjennom taksering, og ha beviser på at du faktisk eier dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer