Kaller lavkarbo-industrien lureri

De populære lavkarbohydrat-diettene bygger opp en industri som profitterer på vitenskap som ikke holder mål og kan være skadelig for helsen, mener en gruppe helse- og forbrukereksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De amerikanske ekspertene har stiftet en gruppe de kaller Partnership for Essential Nutrition for å få frem budskapet om at folk trenger sunne karbohydrater som grønnsaker, frukt, bønner og helkorn.

Etter at dietter som Dr. Atkins og South Beach-dietten ble populære i USA er det bygget opp en stor industri som spesialiserer seg på matvarer med lav glykemisk indeks og lavt innhold av karbohydrater.

Ekspertene mener denne industrien profitterer på vitenskap som ikke holder mål.

- Når vitenskap som ikke er skikkelig bevist blir et salgsargument blir noen rike og resten av oss flådd, sier Jeffrey Prince fra det amerikanske instituttet for kreftforskning.

- Å spise grønnsaker, frukt, helkorn og bønner, som for det meste består av karbohydrater, har en sammenheng med redusert risiko for kreft, hjertesykdommer, diabetes og en lang rekke andre kroniske sykdommer.

Prince mener dietter som anbefaler folk å spise mest mulig animalske proteiner og fett øker risikoen for å utvikle kreft, hjertesykdommer, type 2 diabetes og andre kroniske sykdommer.

Organisasjoner som jobber med diabetes, fedme og forskning på aldring er med i gruppen. De har lagt ut argumentasjonen sin på nettsiden http://www.essentialnutrition.org/.

- Å slanke seg ved hjelp av disse diettene kan føre til alvorlige problemer med blant annet nyrene og leveren, skriver de.

Ekspertgruppen skal snart publisere en undersøkelse med 1017 personer som viser at 19 prosent av alle amerikanske slankere prøver å kutte ned på karbohydratene.

Undersøkelsen viser at 47 prosent av dem tror lavkarbohydrat-diettene kan gjøre dem slankere uten at de trenger å kutte ned på kaloriene.

- De er forvirrede. De mangler en forståelse av grunnleggende vitenskap, sier Barbara Moore som er president i foreningen Shape Up America.

Hun mener disse diettene kan føre til at folk spiser mindre frukt, grønnsaker, helkorn og melkeprodukter med lavt fettinnhold.

Ekspertenes kostholdsråd er at man får i seg minst fem serveringer med frukt eller grønnsaker om dagen og masse helkorn.

Gruppen sier også at det firmaene som jobber med lavkarbodietter påstår som regel blir stående uimotsagt, uten at helsemyndigheter evaluerer eller regulerer dem.

En undersøkelse gjort av TNS Gallup for TV2 viser at nordmenns kostholdsvaner har endret seg dramatisk det siste året. Hele 22 prosent av oss har endret kostholdet som følge av kostholdsråd. 13 prosent har lagt om etter råd fra Fedon Lindberg, som anbefaler et kosthold med lite karbohydrater.

Denne undersøkelsen tyder på at den amerikankse gruppens bekymring for at folk skal kutte ut sunne karbohydrater ikke er like tydelig i Norge:

 

  • Ni av ti spiser mer frukt og grønt
  • Tre av fire får i seg mindre sukker
  • Nesten like mange har kuttet i fettinntaket
  • 65 prosent spiser mer fisk
  • 63 prosent spiser mer hvitt kjøtt
  • 44 prosent spiser mindre brød
 

Fedon Lindberg mener gruppens påstander om at et kosthold med lite karbohydrater kan føre til sykdom er motbevist av flere store studier.

- Det er overhodet ikke bevist at animalske proteiner og fett øker risikoen for å utvikle kreft, hjertesykdommer, type 2 diabetes og andre kroniske sykdommer. Tvert i mot fører et høykarbohydrat-høyglykemisk kosthold til disse sykdommene. Det er også avkreftet at en diett med få karbohydrater skader nyrene eller leveren, sier Fedon Lindberg til Mozon.

- Det er selvsagt bedre med naturlige lavkarbohydratprodukter som grønnsaker, frukt og bønner framfor bearbeidede lavkarbohydratprodukter som man selger mye av i USA, men det er fortsatt sunnere med lavglykemisk mat med færre karbohydrater enn høyglykemiske karbohydrater og fettfattig kost.

- Aller er enige om at man bør få i seg minst fem serveringer med frukt eller grønnsaker om dagen, men ikke masse korn, sier han.

PS. Studier viser at en slankekur med lite karbohydrater fører til et raskere vekttap, men en fettfattig diett tar den igjen etter ett år.

 

Mozon.no, 25.06.2004

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!