Kalkulator for rikinger

NY KALKULATOR: Sprekker sparegrisen din, og vet du ikke hvor du skal putte pengene som detter ut? En mulighet er å kjøpe leilighet til barna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


De fleste av kalkulatorene til DinSide Økonomi henvender seg til helt vanlige folk, med helt vanlig økonomi.

Men det er selvsagt også en del som faktisk har en pen porsjon penger på kontoen sin. Og mange er i tvil om de skal spare i bank, fond, aksjer eller bolig - for hvordan få mest mulig ut av pengene?

Dobbel nytte

For de som ønsker å spare i bolig, og som samtidig ønsker at sparingen skal gagne barna, kan det være en god idé å bruke egenkapitalen på en leilighet som barna senere kan flytte inn i.

KLIKK HER FOR Å PRØVE KALKULATOREN: LEILIGHET TIL BARNA.

Kalkulatoren gir ikke svar på hvor lønnsom investeringen vil bli. For denne er selvsagt mest avhengig av den verdistigning (evt. verdifall) det vil være på boligen.

Tøm sparegrisen, og kjøp leilighet til poden...
Tøm sparegrisen, og kjøp leilighet til poden... Vis mer


Utgangspunktet for kalkulatoren er at mange ønsker å bruke ledige midler til å investere i en bolig til barna. Boligen kan da leies ut frem til barna får bruk for den, for eksempel fra de er 18 eller 20 år gamle. Frem til da vil husleieinntektene kunne dekke deler av vedlikehold og skatt, samt renter og avdrag på et lån. Men man kan ikke regne med at husleien dekker både vedlikehold, skatter og renter og avdrag på hele markedsverdien, men et lavere lån som denne kalkulatoren beregner. Det forutsettes dermed at du også har en egenkapital å skyte inn i prosjektet.

Lånebeløpet forutsetter at man hverken vil ha et årlig kontantoverskudd fra leieforholdet, eller må legge til mer penger. Med den finansieringen som skisseres her, skal investeringen ta vare på seg selv, om alle forutsetningene/gjetningene holder.

Målet er med andre ord å finne en balanse mellom gjeld og egenkapital, slik at man er gjeldsfri når barna skal flytte inn i leiligheten.

Skatt på salg

Boliger som hovedsakelig benyttes til utleie, skal regnskapslignes. Det betyr at man betaler vanlig kapitalskatt - 28% - av overskuddet etter kapitalutgifter, vedlikehold, nødvendige fellesutgifter og kommunale avgifter. For at kalkulatoren skal kunne gjøre fornuftige beregninger, må det altså gjøres et anslag for disse utgiftene.

Denne skatten må selvsagt først betales når man (hvis man) engang ønsker å selge leiligheten igjen. For å slippe skatt på gevinsten, må man selv ha bodd i leiligheten minimum ett av de siste to årene før salget.

Husk også at det er sikrest å kjøpe en selveierleilighet når målet er å leie ut til andre. Mange borettslag har nemlig strikse regler for hvor mange år du kan leie ut.

Slik gjør du

Klikk på lenken ovenfor, for å gå direkte til kalkulatoren. Her skal du taste inn følgende informasjon:

  • Pris for leiligheten

  • Leieinntekt per måned

  • Boligens areal

  • Antall år den skal leies ut, før barn evt. flytter inn

  • Antatt lånerente

  • Vedlikeholdskostnader kr./kvm./år

  • Forsikringskostnader kr./kvm./år

  • Anslåtte felleskostnader kr./mnd

  • - Dessuten bør du nederst krysse av for om du ønsker at beregningen skal ta hensyn til formueskatt.

Når du har tastet inn alle disse opplysningene, trykker du på beregnknappen. Da får du vite hvor mye du henholdsvis bør ha i egenkapital, og hvor mye du bør låne - under forutsetning av at lånet skal værenedbetalt etter det antall år du har oppgitt som forutsetning i kalkulatoren.

KLIKK HER FOR Å PRØVE KALKULATOREN: LEILIGHET TIL BARNA.

Er dette en smart spareform? Si din mening i diskusjonsgruppen nedenfor.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!