Kaksene bor i Oslo og Akershus

Er du gift, har to barn og bor i Oslo? Da har du og din kjære over 124.000 kroner mer i inntekt etter skatt, enn det en tilsvarende familie har i Nord-Trøndelag!

Publisert

I følge tall fra Statistisk sentralbyrå hadde ektepar bosatt i Oslo med to hjemmeboende barn 124.000 kroner mer i inntekt etter skatt i 1998 enn det tilsvarende familier i Nord-Trøndelag.

Også blant andre familietyper er det betydelige regionale variasjoner i inntektsnivået.

De høyeste inntektene har familier bosatt i Oslo og Akershus, mens familier bosatt i Hedmark, Oppland og Nord-Trøndelag har de laveste inntektene.

Oslo på topp, Nord-Trøndelag på bånn

Pensjonistektepar bosatt i Oslo i aldersgruppen 67-79 år, hadde i 1998 en gjennomsnittsinntekt etter skatt som lå 27 prosent over landsgjennomsnittet for denne gruppen, og hele 46 prosent høyere enn inntektsnivået til pensjonistektepar bosatt i Nord-Trøndelag.

I gjennomsnitt hadde alle ektepar der hovedinntektstakeren var mellom 67 og 79 år 230.200 kroner i inntekt etter skatt. Høyest inntekt blant ektepar uten barn finner en der hovedpersonen er i aldersgruppen 45-54 år, med i gjennomsnitt 366.400 kroner.

Samboere har dårligere råd enn ektefeller

Familieinntekten stiger med antall barn i familien. Ektepar med to barn hadde for eksempel en inntekt etter skatt på 452.900 kroner i 1998. Det er 32.000 kroner mer enn det ektepar med bare ett barn hadde, og knapt 14.000 kroner lavere enn det ektepar med tre eller flere barn hadde.

Også blant samboere med felles barn øker inntekten med barnetallet.

Ektepar med barn har imidlertid en klart høyere inntekt enn det samboere med barn har. Ektepar med ett barn hadde for eksempel en inntekt etter skatt som i snitt var 77.600 kroner høyere enn det samboere med ett barn hadde.

Hvorfor?

Forskjellen mellom samboere og ektepar skyldes blant annet at samboere har yngre barn enn ektepar, og at yrkesaktiviteten derfor er noe lavere.

Samboere med to barn hadde i snitt 431.600 kroner i samlet yrkesinntekt, mens det tilsvarende tallet for gifte var 541.700 kroner.

Den dominerende inntektskilden for både ektepar og samboere med barn er arbeidsinntekter. For ektepar med to barn utgjør lønn og næringsinntekter til sammen 86 prosent av den samlede familieinntekten, mens tilsvarende tall for samboere var 85 prosent. Den nest viktigste inntektskilden for barnefamiliene er overføringer. Overføringene utgjorde en noe større del av samlet familieinntekt for samboere med tre eller flere barn (17 prosent) enn for de andre barnefamiliene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer