Kaffekrise i Mellom-Amerika

Soppangrep truer en femtedel av produksjonen.

Det er spesielt kaffetypen vasket Arabica som påvirkes av epidemien i Mellom-Amerika. Blir mangelen stor vil det påvirke både pris og kvalitet for norske kaffedrikkere.  Foto: Per Ervland
Det er spesielt kaffetypen vasket Arabica som påvirkes av epidemien i Mellom-Amerika. Blir mangelen stor vil det påvirke både pris og kvalitet for norske kaffedrikkere. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale kaffeorganisasjonen ICO melder om at kaffeproduksjonen i Mellom-Amerika er rammet av en epidemi som truer kaffehøsten. Det er et utbrudd av såkalt kafferust som skaper problemer for produksjonen. Fenomenet er ikke ukjent, men den nåværende epidemien er blant de verste som noensinne er rapportert. Situasjonen er verst i landene Costa Rica, Guatemala og Honduras – men også Nicaragua og El Salvador er hardt rammet.

– Det er litt tidlig å si hvordan dette vil påvirke det norske kaffemarkedet. Brasil og Colombia kan komme til å dekke opp produksjonstapet i Mellom-Amerika. Særlig i Brasil var forrige innhøsting svært stor, og det forventes en stor innhøsting i år også. Men dersom det blir en mangel på vasket Arabica-kaffe, vil det skape et prispress i markedet, sier Bernt Tveitsme, direktør råkaffeinnkjøp i Friele til DinSide.

Les også: Coop overvåker handlekurven din

Blir ikke moden

Pesten angriper bladene på kaffeplantene og hindrer at kaffebærene blir modne. Det er ventet at store deler av både årets og neste års avlinger går tapt. Kaffeproduksjonen i Mellom-Amerika (utenom om Mexico) står for 12 prosent av den totale kaffeproduksjonen globalt. Det er estimert at 17 prosent av produksjonen i denne regionen går tapt, noe som betyr en nedgang på to prosent på verdensbasis.

Ble du prosentforvirret? Ta vår lille test for å se om du har kontroll på prosentkunnskapene

To prosent høres kanskje ikke allverdens ut, men det er likevel et fall som kan komme til å påvirke prisen på kaffe. Områdene i Mellom-Amerika er dessuten en stor leverandør av vasket Arabica-kaffe. Bernt Tveitsme i Friele sier at det først er neste år vi kan komme til å merke konsekvensene av lav innhøsting.

– En mangel i Mellom-Amerika kan påvirke både kvalitet og pris. Selv om man kan kjøpe fra eksempelvis Brasil i stedet, er det ikke bare å bytte ut kaffe fra et land med et annet. Kaffe er som vin, og det er en stor smaksforskjell fra produksjonsland til produksjonsland, forklarer Tveitsme.

Les også: Er dette Norges flaueste rabattavtale?

Blir ikke modne: Kafferust angriper bladene på kaffeplanten og forhindrer at avlingen modnes. Dermed blir behovet for arbeidskraft til innhøstingen kraftig redusert. Foto: Colourbox
Blir ikke modne: Kafferust angriper bladene på kaffeplanten og forhindrer at avlingen modnes. Dermed blir behovet for arbeidskraft til innhøstingen kraftig redusert. Foto: Colourbox Vis mer


Jobber går tapt

En annen vel så dramatisk konsekvens av epidemien, er antall arbeidsplasser som går tapt. En stor del av produksjonen gjøres av småbønder som vil få det vanskelig om store deler av avlingen blir ødelagt.

Så mange som 374.000 arbeidsplasser vil bli borte denne sesongen, som følge av et vesentlig mindre behov for arbeidskraft i forbindelse med innhøstingen.

Les også: 3 for 2 tilbudene er ofte en dårlig deal