Kaffe øker lysten

Kvinner kan få større sexlyst ved å drikke kaffe, viser en studie. Funnene møter delte reaksjoner hos norske sexologer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaffe og andre koffeinholdige drikker kan stimulere den delen av kvinnens hjerne som styrer sexlysten, ifølge studien "Coffee, Tea and Me" fra Southwestern University i Texas. I studien fikk hunnrotter tilført koffein, noe som økte parringsfrekvensen kraftig.

Lege Esben Esther Pirelli Benestad ved Grimstad MPAT-instituttet påpeker at det er stor forskjell på rotter og mennesker, og at man ikke kan trekke konklusjoner om mennesker ut fra studier av rotter. Likevel ser han ikke bort fra at kaffe kan øke libidoen.

Vekker kroppen
- Det er helt klart mulig at de sentralstimulerende stoffene i kaffen kan stimulere sexlysten, slik den stimulerer resten av kroppen. Indirekte kan vi si at du blir mer våken av kaffe, og våkenhet gir mer åpenhet - også for seksuelle muligheter, sier Pirelli Benestad, som selv nyter sin kaffe som nylaget espresso.

Thore Langfeldt, sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, stiller seg mer skeptisk til koblingen mellom kaffe og sexlyst. - Koffein virker sannsynligvis inn på hvor opphisset du blir, og det gjelder alle former for opphisselse. Mange blir jo så oppstemt av koffein at de ikke får sove. Men jeg tviler på at det har noen spesifikk virkning på seksualitet, sier han.

Pirelli Benestad forteller at flere momenter spiller inn på kvinnens seksualitet. - Mens testosteron er et såpass sterkt elskovsfremmende middel at det skyver og løfter mannekroppen fram mot sex, vil kvinnekroppen ofte trenge mer drag. Drag betyr at du har lyst fordi du vet det er noe godt å finne, sier han.

Sexolog Elsa Almås, er noe usikker på om kaffe har direkte innvirkning på kvinners sexlyst, men forteller at alt som virker stimulerende, i prinsippet også kan stimulere til sex. Almås opplyser om at andre sentrale moneter som spiller inn på kvinnens sexlyst er overskudd, forelskelse, Rosenrot, flørt og en sexy partner.

Sosial olje
Informasjonssjef Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon er opptatt av kaffens sosiale egenskaper, og mener at det særnorske ritualet rundt en kaffekopp gjør at folk får bedre tid og mer kontakt med hverandre.

- En invitasjon til en kaffekopp, er gjerne også en invitasjon til noe mer. Vi kaller gjerne kaffe for sosial olje. Kaffen blir en del av rammen rundt de mellommenneskelige relasjonene, uansett om det er snakk om forretningsforbindelser, vennegjengen eller kjæresten. Derfor kan det godt hende at kaffen også kan bidra til å få fart på sexlivet, uten at det nødvendigvis er snakk om noen kjemisk årsak, sier Lynes.

 

Mozon.no, 11.02.2006