Kaffe og te forebygger diabetes

Og jo mer kaffe og te du drikker, jo bedre er det.

SLIK VAR EFFEKTEN: <strong>Personer som drakk tre til fire kopper kaffe om dagen</strong> hadde omtrent 25 prosent lavere risiko for å få diabetes enn personer som drakk mindre enn to kopper om dagen. Foto: Colourbox
SLIK VAR EFFEKTEN: Personer som drakk tre til fire kopper kaffe om dagen hadde omtrent 25 prosent lavere risiko for å få diabetes enn personer som drakk mindre enn to kopper om dagen. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ser ifølge en analyse av tidligere studier på området ut til at kaffe og te kan senke risikoen for å utvikle type 2-diabetes, melder forskningsnettstedet AlphaGalileo.

Les også: Seks grunner til å drikke kaffe

Syv prosent mindre risiko per kopp

Når de australske forskerne kombinerte og analyserte data fra 18 studier som så på sammenhengen mellom kaffedrikking og risiko for å få diabetes, fant de at hver kaffekopp som ble drukket i løpet av en dag reduserte risikoen for å få diabetes med syv prosent.

Personer som drakk tre til fire kopper kaffe om dagen hadde omtrent 25 prosent lavere risiko for å få diabetes enn personer som drakk mindre enn to kopper om dagen.

Forskerne så også på studier som tok for seg te og koffeinfri kaffe, med lignende resultater. Personer som drakk mer enn tre til fire kopper koffeinfri kaffe om dagen hadde 33 prosent lavere risiko for å få diabetes enn de som ikke drakk kaffe. Personer som drakk mer enn tre til fire kopper te om dagen hadde 20 prosent mindre risiko enn de som ikke drakk te.

Les også: Kaffe er også bra for leveren

Men hva skyldes det, egentlig?

Den tilsynelatende beskyttende effekten kaffe og te har ser ut til å være uavhengig av en rekke potensielle bakenforliggende eller mellomliggende årsaker, slik at det ifølge forskerne kan tenkes at dette er en direkte biologisk effekt.

På grunn av at man ser den samme forbindelsen mellom koffeinfri kaffe og diabetes som mellom vanlig kaffe og diabetes ser effekten heller ikke ut til å kunne tilskrives koffein, i hvert fall ikke alene. Det kan imidlertid tenkes at andre bestanddeler i kaffe og te, som magnesium og antioksidantene lignan og klorogensyre, bidrar til den positive effekten.

Les også: Den nakne sannhet om kaffe

Ny måte å forebygge diabetes?

Det å finne ut hvilke bestanddeler i disse drikkene som gir den positive effekten vil være av stor betydning for alle som har eller er i risikosonen for å få type 2-diabetes, da man vil kunne få helt nye måter å forebygge sykdommen på.

Det antas at 380 millioner mennesker kommer til å ha type 2-diabetes i 2025, og man vet at overvekt og fysisk inaktivitet øker risikoen for å få sykdommen.

Funnene fra den nye analysen gjør at man kan spørre seg om man i fremtiden kommer til å råde personer som er i risikosonen for å utvikle diabetes til å ikke bare bli mer fysisk aktive, men også til å drikke mer te eller kaffe.

- Kaffe er sunt

- De 18 studiene har hver for seg funnet en sammenheng mellom kaffe og mindre diabetesrisiko, men ved å sammenstille dem blir resultatene enda mer solide, sier professor og diabetesspesialist Lars Rydén, som er talsmann for The European Society of Cardiology, til AlphaGalileo.

- Man hører noen ganger at kaffe skal være skadelig og at det kan øke risikoen for hjertesykdom, men det finnes ikke bevis for dette. Man kan trygt drikke kaffe, og det kan altså til og med være sunt.

Livsstilsendringer viktigere

Rydén understreker imidlertid at livsstilsendringer er mye viktigere enn å drikke kaffe.

- Kaffe hjelper, men det finnes ting som betyr mer. Overvektige bør redusere kroppsvekten sin med fem til ti prosent og bli mer fysisk aktive, for eksempel ved å gå i raskt tempo i en halvtime om dagen. Da vil de redusere risikoen for å få diabetes med 40-50 prosent.

Analysen ble utført av Rachel Huxley og hennes kolleger ved The George Institute for International Health på Universitetet i Sydney. De 18 studiene de så på hadde til sammen 457.922 deltakere og var publisert mellom 1966 og 2009.

Seks studier med 225.516 deltakere inkluderte også koffeinfri kaffe, mens syv studier med 286.701 deltakere tok for seg te. Analysen er publisert i desemberutgaven av Archives of Internal Medicine.