DRIKK KAFFE OG TE: Ikke bare smaker det godt og gjør deg våken, det beskytter også hjertet ditt! Foto: Panther Media/Kollasj
DRIKK KAFFE OG TE: Ikke bare smaker det godt og gjør deg våken, det beskytter også hjertet ditt! Foto: Panther Media/KollasjVis mer

Kaffe og te er bra for hjertet

Får du i deg nok?

Det er mange gode grunner til å hvorfor du bør få i deg en daglig dose av både kaffe og te.

DinSide Helse har tidligere skrevet om at kaffe forebygger demens, grønn te er bra for tennene, kaffe reduserer risikoen for diabetes type 2, i tillegg til at det hjelper mot støle muskler. Te skal også minske sjansen for mareritt.

Les også: Er du for gammelt til å drikke kaffe?

Reduserer risiko for hjerteproblemer

Fortsatt ikke overbevist?

Nå viser en 13 år lang studie fra Nederland at flere kopper daglig med både te og kaffe gir en annen helseffekt.

Det skal faktisk reduserer risikoen for hjerteproblemer, ifølge BBC

Les også: Kaffen ødelegger effekten av vitaminer

Seks kopper te, fire kopper kaffe

40,000 deltok i undersøkelsen, og det viste seg at de som drakk mer enn seks kopper te om dagen, minsket risikoen for hjertesykdommer med en tredjedel.

To til fire kopper kaffe skal også redusere risikoen for hjerteproblemer, men du bør ikke drikke mer enn fire kopper. Da opphører nemlig den beskyttende effekten.

Les også: Grønn te kan beskytte mot øyesykdom

Redusert med 20 prosent

Nederlendere pleier å drikke kaffen sin med litt melk i, og den svarte teen uten. Det har også vært motstridende rapporter om hvorvidt melk har en vesentlig betydning for polyfenoler, som antas å være teens mest fordelaktige stoff. Polyfenoler er en type antioksidanter, som beskytter kroppen mot sykdom og nedbryting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I studien som ble publisert i «Journal of the American Heart Association» står det at de som daglig drakk mellom to og fire kopper, reduserte risikoen for hjertesykdommer med 20 prosent.

Les også: Derfor bør røykere drikke te

Livsstil er vesentlig

- Dette er i utgangspunktet gode nyheter for de som liker te og kaffe. Disse drikkene ser ut til å gi fordeler for hjertet, uten at det øker risikoen for å dø av noe annet, sier professor Yvonne van der Schouw, som ledet forskningen.

Men det er fortsatt livsstilen som er en av de mest avgjørende faktorene. Det hjelper altså lite å bare slurpe i seg disse drikkene og tro at alt skal ordne seg av seg selv.

- Å ta en sigarett sammen med kaffen kan annulere alle fordelene, og hjertet ditt blir heller ikke så mye beskyttet av at du drikker te i timesvis foran tven, sier Ellen Mason, sykepleier ved the British Heart Foundation.