Kaffe mot diabetes

En god nyhet til alle kaffeelskere: Forskning viser igjen at kaffe kan hjelpe mot diabetes.

Det er forskere ved University of Minnesota i USA som står bak studien. De sier at det er spesielt koffeinfrikaffe som ser ut til å beskytte mot diabetes type 2, men de er usikre på hvordan, skriver News Medical Net.

Rundt 200 000 nordmenn har diabetes. Test deg selv: Er du i risikosonen?

Det tyder på at enkelte av mineralene som det finnes rikelig av i kaffebønner, har en god effekt på blodsukkeret. I tillegg beskytter de bukspyttkjertelen, som produserer hormonet insulin.

Årsaken til diabetes, ofte kalt sukkersyke, er enten mangel på insulin, eller at insulinet ikke har god nok virkning.

- Ideen om at kaffe gjør mer skade enn det gjør godt, bør revurderes, sier forsker Dr. Mark Pereira.

Redusert risiko med seks kopper om dagen
Funnene til den amerikanske studien er basert på en ti år lang studie med over 28.000 amerikanske kvinner som hadde vært gjennom overgangsalderen.

Da studien begynte drakk over 14.000 av dem mellom én og tre kopper kaffe om dagen. 2.875 drakk mer enn seks kopper, 5.554 drakk mellom fire og fem kopper, 3.231 drakk mindre enn én kopp og 2.928 drakk ikke noe kaffe.

I løpet av studien fikk 1.418 av kvinnene som var med på studien diagnosen diabetes type 2, som er kjennetegnet ved både mangel på og dårlig virkning av insulin. Det er mange årsaker til type 2 diabetes, men de viktigste har med arv og livsstil å gjøre.

Resultatene fra studien viser at kvinnene som drakk seks kopper kaffe om dagen eller mer, reduserte risikoen for å utvikle diabetes type 2 med 33 prosent i forhold til kvinnene som drakk mindre kaffe. Koffeinfrikaffe så ut til å være ekstra effektiv.

Andre studier viser også en klar sammenheng mellom inntak av koffeinprodukter og redusert risiko for å utvikle diabetes type 2. En tidligere studie fra Finland, som har det høyeste kaffekonsumet i hele verdenen, viser at kvinner som drikker to kopper kaffe eller flere om dagen har lavest risiko for å få diabetes type 2.

Pereira sier at andre måter du kan redusere risikoen for å få diabetes er ved å sørge for et sunt kosthold, følge med på vekten og trene regelmessig. Også bidrar kaffe til å redusere risikoen ytterligere.

Studien er publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Først opprettet: 30.06.06
Sist redigert: 12.09.07