Kaffe kan bety hjertetrøbbel

En ny studie viser at noen kaffedrikkere risikerer hjerteinfarkt. Det er fordi en genfeil gjør at koffeinen blir værende i kroppen.

For mange er kaffe en daglig ’must’. Og vi nordmenn ligger på verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking. I fjor ble det importert hele 40,8 tusen tonn kaffe til Norge, det vil i snitt si rundt 8,8 kilo kaffe per person. Det tilsier at alle nordmenn over 15 år i snitt drakk rundt fire kopper kaffe daglig, i følge Statistisk sentralbyrå.

Men for enkelte kan det være ufornuftig å hive innpå med store mengder av denne brune væsken, da det kan gi hjerteinfarkt. Det hevder ny forskning, skriver AP.

Forskere har undersøkt over 4000 mennesker i Costa Rica og fant at omkring halvparten hadde en genfeil som førte til langsom forbrenning av koffein. Den andre halvparten gjorde det motsatte - kroppen brøt koffein ned raskt. Kaffedrikking i sistnevnte gruppe så ut til å redusere risikoen for hjerteinfarkt.

Blant de som hadde en sakte forbrenning av koffein og som i tillegg drakk to eller flere kopper kaffe om dagen, hadde 36 prosent større sjanse for å få et lite hjerteinfarkt, enn de som drakk lite eller ikke noe kaffe. Risikoen økte ytterligere hvis personen var over 50 år.

- Denne dataen er veldig provoserende og interessant, sier Dr. Roger Blumenthal, hjertespesialist ved John Hopkins Medical School i Baltimore, som ikke var med på studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du drikker kaffe absorberes koffeinet i blodet og i kroppens vev. Allerede etter fire timer vil de fleste mennesker ha nedbrutt konsentrasjonen til det halve. Det er imidlertid trolig at hos noen kan koffein blokkere effekten av en kjemikalie som er med på å beskytte mot vevskade.

Studien presenteres i tidsskriftet Journal of the American Medical Association.

Kaffe er derimot bra for leveren

Vanskelig å gruppere
Det er imidlertid svært vanskelig å fastslå om man forbrenner kaffe sakte eller raskt. Hvis du holdes våken hele natta fordi du har drukket kaffe sent på ettermiddagen, behøver ikke det å bety at du forbrenner koffeinen sakte. Det er en genetisk test som brukes i forskningen som avgjør forbrenningen, men denne er ikke tilgjengelig for folk flest.

- Selv om fremtidig forskning vil kunne bekrefte funnene, vil koffein spille en mindre rolle i forhold til hjerteinfarkt enn andre risikofaktorer som høyt blodtrykk, kolesterol og røyking, sier Blumenthal.

Studien hevder ikke at du skal slutte å drikke kaffe, men at å drikke flere kopper om dagen kan være i det meste laget for noen.

Visste du at koffein kan gi kvinner økt sexlyst?

 

Mozon.no, 10.03.2006