Kaffe holder kroppen frisk

Drikker du kaffe? Da får får du trolig flere antioksidanter fra kaffen enn fra annen mat eller drikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morgenkaffen gjør mer enn å holde deg våken. En ny studie viser at kaffe også kan gi deg store mengder antioksidanter.

- Høyt nivå av antioksidanter i mat og drikke overføres ikke alltid til høyt nivå av antioksidanter i kroppen. Det avhenger mye av hvordan de blir absorbert og brukt av kroppen, og det er en prosess som fortsatt er misforstått av forskere, sier Joe Vinson, kjemiprofessor ved University of Scranton, i forskningsrapporten i følge WebMD.

De amerikanske forskerene påpeker at mange sunne næringskilder inneholder større konsentrasjoner av de sunne antioksidantene enn kaffe gjør. Men ettersom kaffe drikkes i så store mengder, betyr det at den sorte drikken er den viktigste kilden til antioksidanter for mange mennesker.

Mer kaffe enn frukt
Antioksidanter i mat og drikke hjelper deg mot blant annet hjertelidelser og kreft. Dette skjer ved at de motvirker ødeleggelser i cellene dine som er forårsaket av frie radikaler i kroppen.

Frie radikaler er molekyler som dannes når vi tar i oss oksygen. De frie radikalene kan skade celler og vev omtrent som vann og luft kan skape rust på metall. Dersom du får i deg antioksidanter forsinker det dannelsen av frie radikaler. Da får kroppen bedre tid til å begrense og reparere skadene.

Frukt og grønnsaker er de rikeste kildene på antioksidanter. Men de fleste får i seg mer kaffe enn frukt og grønt per dag, noe som gjør kaffe til den kilden som gir oss flest antioksidanter.

Ikke dropp grønnsakene
Også te og sjokolade er viktige kilder til antioksidanter. Men husk at frukt og grønt fremdeles er svært sunt og har høyt nivå av de viktige antioksidantene. Du bør med andre ord ikke kutte ut den sunne maten til fordel for mer kaffe.

Vinson sier at dadler, tranebær og røde druer inneholder den høyeste konsentrasjonen av antioksidanter, men at de fleste inntar mer kaffe enn disse fruktene.

Resultatet er publisert ved American Chemical Society Meeting.

 

Mozon.no, 30.08.2005