<b>Er du glad i te?</b> Det ser ikke ut til å redusere risikoen for å utvikle demens, slik som kaffe gjør.
Er du glad i te? Det ser ikke ut til å redusere risikoen for å utvikle demens, slik som kaffe gjør. Vis mer

Kaffe forebygger demens

Nok en studie viser at kaffe holder hjernen i form. Te hadde derimot ikke samme effekt.

Publisert
Sist oppdatert

Koffein er det stimulerende stoffet vi bruker mest av i verden. Kaffe først ble kjent i Norge på 1600-tallet, mens det virkelige gjennombruddet kom i 1840-50-årene.

Men det er bare de siste årene ekspertene har hevdet at kaffe kan ha en beskyttende effekt når det kommer til Alzheimer sykdom og andre former for demens, ved at den opprettholder hjernens funksjon.

Det ble nylig satt sammen en internasjonal ekspertgruppe som skulle vurdere effekten av koffein på hjernen, ved å se på tidligere forskning. Det skriver forskningsnyhetstjenesten AlphaGalileo.org.

Nederst i artikkelen kan du lese hvor mye kaffe du bør drikke.

Les også: Seks grunner til å drikke kaffe

Bekreftes også i dyreverden

De første studiene gjort på dette området viser en sammenheng mellom et høyt inntak av koffein og redusert risiko for Parkinson sykdom, noe som dyreforsøk også har bekreftet i senere tid.

Senere studier viser en sammenheng mellom et moderat koffeininntak og redusert fare for Alzheimer sykdom. Dette har også blitt bekreftet gjennom dyreforsøk.

Slik skaffer du seg klisterhjerne

I publikasjonen Therapeutic Opportunities for Caffeine in Alzheimer's Disease and Other Neurodegenerative Diseases, i tidsskriftet Journal of Alzheimer’s Disease, presenteres nøkkelfunnene. Her er noen av dem:

  • Koffein ser ut til å ha en positiv effekt når det kommer til å normalisere hjernefunksjonen og forhindre at hjernen degenererer.
  • Koffein viser seg å beskytte sentralnervesystemet ved å redusere produksjonen av proteinet beta amyloid, som lager plakket som legger seg rundt hjernecellene til Alzheimerpasienter.
Ekspertegruppen konkluderer likevel med at det er flere metodologiske problemstillinger som må løses, og kaster ballen videre. En ting man foreløpig ikke vet er for eksempel hva som egentlig gjør at koffein reduserer risikoen for demens.

Dette dreper hukommelsen

Drikk tre til fem kopper

Finske eksperter er imidlertid langt mer sikre når det kommer til det at kaffe kan forebygge demens. De sier nemlig at de som drikker mellom tre og fem kopper kaffe hver dag, kan redusere risikoen for å få demens med 65 prosent.

I sin studie har de undersøkt forholdet mellom kaffe- og tedrikking og faren for å utvikle demens. Bakgrunnen for studien er at koffeinens langtidsvirkning på sentralnervesystemet foreløpig har vært ukjent.

I underkant av 1500 personer deltok i undersøkelsen, som i 1972, 1977, 1982 eller 1987 måtte oppgi hvor mye kaffe de drakk, avhengig av alder. De ble delt inn i tre grupper ut i fra kaffeforbruket sitt: De som drakk lite kaffe (0-2 kopper per dag), moderate kaffedrikkere (3-5 kopper hver dag) og de som drakk mye kaffe (mer enn fem kopper per dag).

Les mer: Derfor bør du drikke kaffe i lunsen!

Best for moderate kaffedrikkere

Etter en oppfølgingstid på 21 år ble alle testdeltagerne, som nå er i alderen 65-79 år, studert på nytt. 61 personer hadde demens, mens 48 av disse ble diagnostisert med Alzheimer sykdom.

Forskerne så at de som tidligere drakk mye kaffe hadde lavere risiko for å få demens, sammenliknet med de som drakk lite eller ingenting. De moderate kaffedrikkerne kom best ut av det, og hadde 65 prosent redusert risiko for å få demens, ifølge Medical News Today.

Te derimot så ikke ut til å påvirke risikoen for å bli dement.

Andre forskere sier også at kaffe kan reversere Alzheimer sykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer