Kabriolet kan gi kreft

Kjenner du solen når du kjører med nedrullede vinduer eller åpent tak? Sol i bilen kan være en viktig årsak til hudkreft, mener amerikanske forskere.

Bilen din kan være en kreftfelle, viser en studie fra USA. Solstråler som skinner på deg gjennom bilvinduet har mye av skylda for dette, og sjåfører som ruller ned vinduet eller kjører med åpent tak, har en enda større risiko.

Er du bekymret for kreft? Her er ti enkle undersøkelser som kan redde livet ditt:

Mesteparten av vindusglass blokkerer UVB-stråler som forårsaker solbrenthet, men ikke UVA-strålene, som trenger dypere ned i huden, ifølge studien fra The Saint Louis University School of Medicine.

Eksponering

Forskerne har sett på 898 pasienter, både menn og kvinner, som hadde hudkreft på begge sider av kroppen. Blant mennene var det en tydelig sammenheng mellom kreft og områdene på kroppen som oftest er eksponert for UV-stråling under kjøring.

Mange av svulstene var kreft som hadde utviklet seg over tid og som ble satt i sammenheng med ”opphopet” eksponering av sola, heller enn jevn og intens eksponering over tid.

Svulstene rammet områder som får mye sol, som hodet, nakken, armer og hender, skriver BBC.

- Disse funnene støtter vår teori om at bilførere som jevnlig buker mer tid i bilen over flere år har større risiko for å utvikle hudkreft på venstre side av kroppen. Dette er særlig hudkreft som utvikles gradvis over tid, sier førsteforfatter, dr. Scott Fosko.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange bruker solarium på vinteren. Er det trygt?:

Farlige ståler

De fleste frontruter er, i motsetning til sidevinduene, laget av laminert glass som kan filtrere både UVA og UVB. Forsko sier at å nyansere sidevindusglassene eller bruke UV-filter på vinduer kan bidra til å redusere førernes risiko for farlig eksponering.

Men professor i kreftmedisin, Olbjørn Klepp ved NTNU, tror ikke resultatene kan overføres til Norge.

- Skulle dette være et fenomen i Norge, måtte hudkreft være hyppigere på venstre enn høyre side. Meg bekjent er det ikke slik her, sier Klepp.

- Den tiden man eksponeres for sol i bil er dessuten liten i Norge i forhold til annen soling. Jeg tror forøvrig dette fenomenet i USA kanskje i hovedsak skyldes kjøring med nedrullet vindu. Man må nemlig se på forholdene 20-50 år tilbake da det ikke var vanlig med air condition, sier han.

Seksjonssjef Merete Hannevik ved Statens strålevern deler Klepps oppfatning.

- Det er riktig at vanlige vindusglass slipper inn noe UVA-stråling. Men her i Norge sitter vi større deler av året med klær på, mer enn amerikanerne. Og vi nordmenn sitter nok mindre i bil enn de gjør, sier Hannevik.

Vil du vite mer om kreft? Les mer på Lommelegen: