Jusskolen

DinSides jusskole skal gi deg som ikke er jurist svar på de spørsmål du før eller siden vil bli stilt overfor. Mange av artiklene vil i tillegg ha stor relevans når du skal planlegge din personlige økonomi.

Her får du en oversikt over hovedtemaene i Jusskolen. Husk at du også kan finne andre temaer i Jusskolens venstrespalte, i tillegg til våre gratis kontrakter.

Vi har også begynt med en egen spalte med "Ofte stilte juridiske spørsmål og svar", der du kan få svar på spørsmål som opptar deg.

Vi skal se på ditt spørsmål så snart som mulig, men gjør likevel oppmerksom på at vi får svært mange henvendelser, og at vi dessverre ikke har plass til å gi alle et svar på sidene våre.

Vi håper også på forståelse for at vi ikke alltid har kapasitet til å sende deg et privat svar. Generelt er det slik at spørsmål av allmenn interesse har større sjanse for å bli besvart enn mer spesielle spørsmål.

Skulle du ikke få svar i denne omgangen, er du selvfølgelig velkommen til å sende inn nye spørsmål senere. Vi setter stor pris på kontakten med leserne våre!

Dersom du har kommentarer til artiklene eller ønske om at vi skal ta for oss et tema, så ikke nøl, send oss en mail.

composer Arbeidslivet
Det er ikke alltid like lett i yrkeslivet... Enten arbeidsgiveren er en ekte sleiping eller selv har mistet oversikten over regelverket, er det du som får svi. Med våre råd står du bedre rustet!
 
Kan du få sparken? Hva skal til for at arbeidsgiver skal kunne si deg opp? Og hva er egentlig forskjellen på en oppsigelse og en avskjedigelse?
 
Alt om feriepenger
Med kjennskap til de viktigste reglene for beregning av feriepenger og selve ferieavviklingen kan du planlegge bedre og få enda mer ut av de dyrebare fridagene.

Arv
Bortsett fra at vi alle kommer til å dø en dag, er det lite som er sikkert her i livet. Husk at du kan være med på å bestemme hvordan din formue og dine eiendeler skal fordeles etter din død. Testamentsreglene er spesielt nyttige for deg som ikke er gift. Vi har derfor laget to testament utkast.
 
Samboere Testament for samboere
Samboere med felles barn
Testament for samboere med felles barn

Familie
Dagens barnelov er i korte hovedtrekk basert på prinsippet om "barnets beste". Dessverre er ikke "barnets beste" alltid ensbetydende med foreldrenes beste. Er du ugift og mann har du dessverre lite å stille opp med, hvis du ikke er føre var. Mer om dette kan du lese i:
 
Fedre umyndiggjøres! Må ha mors samtykke Fedre i samboerforhold må ha mors skriftlige samtykke for å få del i foreldreansvaret
 
God butikk å være alenemor
Som alenemor eller alenefar får du mange penger. Faktisk mye mer enn det barna koster. I et typisk eksempel utgjør statlig støtte og barnebidrag hele 134.559 kroner - NETTO - hvert år!
 
Barnebidragskalkulatoren
 
 

Regn ut barnebidraget ved hjelp av DinSides barnebidragskalkulator 

Mange velger i dag å være samboere i stedet for å gifte seg. Husk da at din posisjon ikke er like godt vernet om forholdet en dag skulle ryke. Selv det mest rosenrøde samboerforholdet kan en dag komme i store problemer. Har du fulgt våre råd vil du i hvert fall slippe å stå på bar bakke.
 
 
Samboerkontrakt DinSides mest populære kontrakt. Ikke uten grunn...
 
Avtale om delt foreldreansvar
Fedre i samboerforhold må ha mors skriftlige samtykke for å få del i foreldreansvaret. Avtalen får du her
 
Må du gifte deg for pengenes skyld?
Les mer om hvilke rettigheter du går glipp av som samboer
 
Bedre for samboere?
Se hvilke endringer som er foreslått for å styrke samboeres rettigheter
 
Dødsfall i familien?
Hva skal du gjøre når noen av dine nærmeste dør? Hvilke praktiske oppgaver må løses? 
 

Bolig (kjøp og salg)
Det å kjøpe bolig er sannsynligvis ditt livs største investering, og dersom du har kjøpt eller solgt en bolig har du kanskje erfart at det gjelder å holde tungen rett i munnen.
 
Boligen selges som den er
Hva betyr det for deg at selger skriver i kontrakten at "boligen selges som den er"?
 
Tilstandsrapport?
Hvorfor bør spesielt selgere ha en tilstandsrapport?
 
Boplikt
Hva er egentlig boplikt og hvorfor har vi den? Spørsmålet kan bety forskjellen på millioner av kroner for kjøpere- og selgere av bolig

Bolig (leie/utleie)
Har du ikke lyst eller råd til å kjøpe? For å stå på den sikre siden bør du sette deg inn i våre leie/utleieartikler.
 
Oppsigelsestid i leid leilighet
Visste du at du ikke behøver å vente hele oppsigelsestiden før du flytter ut av en leid leilighet?
Ikke bli lurt når du leier
En oversikt over hva du bør vite for ikke å bli lurt når du leier
Boligskolen 
DinSide Økonomi gir deg svar på alle dine boligspørsmål i Boligskolen
 
 Hvordan kvitte seg med romkameraten? 
Bor du i kollektiv? Hvordan bli kvitt naboen som ikke betaler. Valg av kontrakt og innflyttingstips.

Forbrukerrettigheter
Norsk rett er full av lover og regler som skal verne deg som forbruker. Dessverre finnes det nok av eksempler på at selv ikke handelsstanden er godt nok kjent med dine rettigheter. Pass på at du får det du har krav på!
 
Dine rettigheter ved kredittkjøp
Her får du en oversikt over dine rettigheter ved kredittkjøp
"Bindende" leiekontrakter er ikke alltid bindende
Visste du at du godt kan bryte din leiekontrakt med f. eks. Thorn? Det er det ikke engang alle i Thornkjeden som vet...

 

Forsikring
For de aller fleste av oss er det et mareritt å sette seg inn i forsikringsjungelen. Bruken av "liten skrift" og "faguttrykk" gjør det ofte umulig å få oversikten over de ulike forsikringstilbudene.

Vi i DinSide har prøvd å gjøre dette enklere for deg, og har derfor opprettet en egen Forsikringsskole,  slik at du skal få vite om de beste tilbudene, og hva de ulike tjenestene egentlig betyr.
 
Forsikringsskole Gå direkte til DinSides forsikringsskole som viser deg veien i forsikringsjungelen.

Statlige gebyrer
Som du kanskje har erfart, er ikke livet alltid like rettferdig. Jusskolen skal derfor også prøve å forklare hvorfor ting er som de er.
 
Store, stygge staten Hvorfor kan staten tilsynelatende operere etter egne lover og regler?