"Junkfood dreper"

Britiske myndigheter vil bekjempe overvekt med alle midler. Nå truer de med advarsler på alle usunne matvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Joachim Henriksen

Mat med mye fett og sukker får skylda for den økende kroppsvekten til oss i den vestlige verden. Stadig flere kvinner og menn regnes som overvektige eller fete. Konsekvensene er mer diabetes, flere hjertelidelser og dårligere livskvalitet.

Advarsel mot junkfood
Britiske myndigheter vil gå nye veier for å redusere problemene med overvekt. Den britiske helseministeren Melanie Johnson truer nå med advarsler på alle usunne matvarer. Om hun får det som hun vil kan britiske forbukere snart se merker med "Advarsel - Høyt sukkernivå" på mange av varene i butikken.

Alternativet til helseministeren er at produsentene av dagligvarer og junkfood selv fjerner produkter med uakseptabelt høye nivåer av fett og sukker. I tillegg til advarslene kan myndighetene også innføre forbud mot noen av de verste matvarene, skriver den engelske avisen Independent.

Kunnskap er viktig
- Vi har sett noen frivillige tiltak fra matvareindustrien for å redusere sukker og fett. Men vi trenger mye mer, heter det i en offisiell uttalelse fra den britiske regjeringen.

Helseministeren legger vekt på at kunnskap om kosthold er det viktigste tiltaket mot overvekt og fedme. Men forbrukerne bør også minnes på hvor mye fett og sukker som finnes i mange matvarer. Advarsler på varene kan derfor bidra til et sunnere kosthold.

Mozon 07.05.2004