Juletretips!

Hvilket juletre bør du kjøpe, hvor mye må du regne med å betale, og hvordan skal du få juletreet til å holde seg best mulig? Vi har svaret for deg.

Vi nordmenn er opptatt av tradisjoner i julen, og følelsene omkring juletreet kan være nok til å skape store familiefeider. Hvilket treslag skal du velge? Skal treet være høyt, kort, tykt, tynt, tett eller åpent?

Det tar mellom 8 og 10 år å dyrke fram et juletre, avhengig av klima og jordsmonn. I følge Norsk Pyntegrønt kjøper vi nordmenn rundt 2 millioner trær til jul, og av disse kommer omtrent 400.000 fra Danmark.

Felles for kjøperne er at de alle ønsker seg et tre som holder på nålene, til det fjernes fra godstuen en gang i januar.

Hva bør du tenke på når du handler?

Spør gjerne om når treet ble felt. I følge Norsk Pyntegrønt skal treet tidligst hogges 20. november.

Se etter om treet ser friskt og grønt ut. Er nålene innerst ved stammen brune og visne bør du velge et annet tre. Drar du fingrene igjennom en av greinene, og barnålene faller av, er også det et dårlig tegn.

Ifølge Freddy Ruud hos Ruud-farmen skal ikke avstanden mellom de to øverste kransene overstige 33 cm.

Treet skal i tillegg være så symmetrisk som mulig, og helst passe inn i en ”dørkarm” på 1 X 2,10 meter. Det skal være minst 4 kvister i alle kransene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pris

Meterspris på juletrær:
 Norsk julegranFuruEdelgran
ca. meterspris100.-110.-200.-
Husk at prisen vil avhenge av hvor fint treet er!
Har treet små skjønnhetsfeil bør du prute på prisen

Hvordan unngå at barnålene faller av?

Skal treet holde seg gjennom hele julehøytiden, krever det riktig stell. Du behøver ikke å ta treet inn i varmen før juledagen nærmer seg, men når det skjer må du passe på at treet ikke får varmesjokk!

Dersom det er mulig bør du først sette treet til akklimatisering i et mellomkaldt rom, for eksempel i kjelleren eller i gangen, før du tar det inn i stua.

Pass også på at du ikke plasserer treet rett ved siden av en varmekilde, for eksempel en panelovn.

Husk at treet fremdeles er levende, og derfor trenger vann! Treet suger vann mellom barken og veden, og det betyr at det mister sugeevnen hvis du skjærer av barken! Ta med juletrefoten når du skal kjøpe, så får du et tre som passer.

Skjær en skive av stammen, på cirka 2/3 cm, fyll opp juletrefoten med lunkent vann så fort som mulig. Du må hele tiden passe på å holde treet med vann. Bartrær fordamper fuktighet gjennom nålene, og går treet tomt for vann tørker nålene ut og faller av i god tid før nyttårsaften.

Hva passer for deg?

Hele 64 prosent av alle nordmenn velger den vanlige norske julegrana som sitt juletre. Men den er også mest ømfintlig for uttørking, og dermed for nåledryss. Serbergranen er litt mer sølvfarget på undersiden av nålene. Dette treet holder bedre på nålene enn det vanlige grantreet. Serbergranen er som oftest importert fra Danmark.

De siste årene har flere og flere (rundt 10 prosent) valgt edelgran, og den er kjent for å holde lengst på nålene. De fleste edelgranene kommer fra Danmark, men både på Sørlandet og på Vestlandet dyrkes det nå stadig mer edelgran.

Av de som ikke velger den vanlige julegrana, eller den dyrere edelgranen, er det cirka 8 prosent som sverger til juletre av furu.

Noen fanatikere velger også plasttrær. Dem om det. Men har du allergi mot barnåler er det selvfølgelig et gunstig alternativ.

Vårt råd er at du lar smaken og prisen bestemme hva du velger! Men husk å behandle treet best mulig, da vil det holde seg lengst.