Juletre til 1.400 kroner

Synes du at juletrær i Norge er dyre? Da kan du trøste deg med at det er verre andre steder i verden.

Over tusenlappen

Danske juletreprodusenter jubler over nye markeder i Moskva og St. Petersburg - for her kan de nemlig selge juletrær til opp mot 1.400 norske kroner - for en helt vanlig nordmannsgran, skriver Børsen. (Nordmannsedelgran, red. anm.)

Nordmenn er kanskje ikke akkurat priviligert med billige (danske) nordmannsgrantrær (tross navnet), men likevel er det vel få som har betalt over tusenlappen for å få en gran i stuen?

På den grønne grenen... 
Foto: Katrine Hvitved-Jacobsen.
På den grønne grenen...
Foto: Katrine Hvitved-Jacobsen. Vis mer


Men det gjør russene altså med glede - de rike av dem, vel og merke.

- Det er prestisjefylt å ha et dansk tre, og det er gjerne den velhavende delen av befolkningen som kjøper danske trær, sier Michael Thielgaard fra Silva Green, til Børsen.

Silva Green står for 80 prosent av eksporten av danske juletrær til Russland. Og siden 1992 har de opplevd en stadig stigende etterspørsel etter danske trær.

Korrupt

Problemet er bare at jubelen kanskje ikke varer evig. For de danske juletreprodusentene har nemlig rotet seg bort i en ekte russisk korrupsjonssak.

- Myndighetene gjør faktisk mye for å begrense importen av juletrær, sier Theilgaard til Børsen.

Du grønne glitrende

Hvor mye er det greit å bruke på et juletre? (Avsluttet)
Maks 200 kroner.(49%) 232
200 - 500 kroner.(42%) 195
Du må minst legge i 500 kroner for å få et fint tre.(9%) 42
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Saken skal angivelig være den at ledende politikere (blant annet Moskvas ordfører), har sterk tilknytning til en bedrift som produserer juletrær, nærmere betegnet kunstige juletrær... (Faktisk er kona hans eier av denne bedriften... (!)). Men den offisielle historien er imidlertid litt mer stueren: Begrensningen med henblikk på salg av ekte trær skjer nemlig under påskudd av miljøorganisasjoners motstann mot å felle trær... Akkurat.

Så altså, for å ta den litt langt ut: Hvis nå danskene ikke klarer å selge dyre trær til Russland, ja, da må de kanskje hente inn fortjenesten sin på andre markeder - blant annet det norske? Vil vi da bli tilbudt danske nordmannsedelgraner til tusen?

Som enden på visa kan undertegnede imidlertid fortelle at vedkommende i helgen hugget ned en meget høy, flott og buskete nordmannsedelgran til 150 danske kroner (i Danmark).

Hva må du betale for ditt juletre? Tips dine medlesere om hvor man finner fine og billige trær - uten å måtte reise helt til Danmark for å hente dem...

Kilde: Børsen, weekend, fredag 9. desember.

Se også: www.juletre.org: Mer om juletrær på nett ;-)