Juleshopping er tortur

En av tyve sliter i førjulstida. Shopping-avhengighet gjør julehandelen til et helvete.

Hvis du ikke allerede er glad i å shoppe, så er det nesten garantert at du vil komme i shoppinghumør de neste ukene. Og da går det fort unna for både visakort og andre kredittkort.

Men hos én av tyve voksne amerikanere er ikke juleshoppingen forbundet med noe som er hyggelig og koselig, men heller noe som minne om ren tortur, skriver Health Day. For ifølge ekspertene er det så mange personer som lider av såkalt handlemani.

- For tvangsshoppere er det vanskelig året rundt, men de finner juletiden desto vanskeligere med all reklamen, og fokuset på å kjøpe, sier Dr. Lorrin M. Koran, professor ved Stanford University, som har studert temaet i lang tid.

Enkelte undersøkelser i medisinske kretser tyder på at opptil ti prosent av befolkningen i Norge lider av varierende grader av handlemani, ifølge Femina.

Enkelte eksperter, Koran inkludert, mener at tvangsshopping bør klassifiseres som en mental forstyrrelse, og bør inkluderes i diagnosesystemet ”Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders”, som brukes over hele verden ved behandling psykologiske og psykiatriske lidelser.

Menn og kvinner
I studien til Koran, som besto av over 2 500 voksne, fant han at 6 prosent av kvinner og 5,5 prosent av menn er tvangsshoppere.

Les også: Menn går også bananas i butikkene

- Hvis du stadig vekk kjøper ting du ikke trenger og ikke har råd til, går på shoppingraid og kommer tilbake med ting du verken har behov for eller interesse av eller at shoppingatferden din skaper problemer for familien, arbeidet eller økonomien, har du et problem, sier han.

Han legger til at for noen kan være vanskelig å ta hensyn til slike behov i juletiden, siden mennesker føler seg forpliktet til å gi.

Bli kvitt shoppingmanien
Men det går an å kontrollere shoppingen, selv i denne ”shop-till-you-drop” sesongen. Her er rådene fra den amerikanske professoren:

1) Planlegging
Planlegg nøye på forhånd. Planlegg allerede nå hva du skal handle, for det kan redusere risikoen for at du handler tvangsmessig. Og hva med å gi noen du er glad i litt av din egen tid? Gi en venn eller noen i slekten din fem timer med dataopplæring, et personlig fotokurs eller hjelp til med hagearbeid.

2) Stopp og tenk
Føler du at trangen til å shoppe kommer, stopp opp og tenk på hvorfor den kommer. Hva er det du trenger? Hvis du plutselig føler for å dra ut og handle et nytt antrekk, i tillegg til 3-4 andre ting, forsøk å finne ut andre måter som kan få deg til å føle deg bedre på. Hva med å gjøre noe for noen andre?

3) Gjør noe annet
Bli bevisst på hva som trigger behovet for å shoppe. Er det når du føler deg lei deg og trist? Prøv å ha en alternativ plan klar - noe som vil få deg til å føle deg bedre, som ikke innebærer å handle. Hva med å trene, lese en bok eller å ta et bad?

4) Ta med en venn
Når du først må ut og handle julegaver, dra sammen med en god venn eller noen i familien, som passer på at du ikke tar helt av. Ta med en liste, og hold deg til denne.

5) Tenk kvalitet
Innse at det er bare tanken som teller, og ikke størrelsen på pakken.

Les også: Amerikanske forskere bruker nå antidepressiva for å kurere ukontrollert shopping.

 

Mozon.no, 28.11.2006