Det sjelden særlig gøy å være syk, men det er ekstra kjipt å være sengeliggende i jula. Foto: colourbox.com
Det sjelden særlig gøy å være syk, men det er ekstra kjipt å være sengeliggende i jula. Foto: colourbox.comVis mer

Julens skjulte helsefarer

Unngå å bli sengeliggende mens resten av familien danser rundt juletreet.

Det er en grunn til at julehøytiden også er forkjølelses- og influensahøytid. Julens mange forberedelser og festligheter gjør det praktisk talt umulig å unngå nærkontakt med mange andre mennesker. Forbes.com har laget en liste over hva du må se ekstra godt opp for i juletiden hvis du helst vil slippe å tilbringe juleferien med å være syk.

Les også: Ti råd mot smitte

Det skal ikke mer til enn én syk person som nyser på en fest eller berører håndtaket på en handlevogn før man plutselig har en sykdomsepidemi på skolen eller jobben.

Les også: Hvor er bakteriesmitten størst?

Og mens mange er forsiktige med å omgås åpenbart syke folk, kan det være vanskeligere å få øye på julehøytidens mer skjulte sykdomskilder. Generelt kan man si at alle steder som er fulle av folk som berører de samme tingene er bakteriearnesteder. Her er noe av det du bør være ekstra varsom overfor nå i jula:

Håndtakene på handlevogna

Pass deg for handlevogna! Foto: colourbox.com
Pass deg for handlevogna! Foto: colourbox.com Vis mer


Disse er fulle av bakterier året rundt, men blir spesielt skumle i jule- og nyttårshøytida. Vintertemperaturen gjør at bakteriene overlever lengre, og det går aldri lang tid mellom hver handlevognbruker, noe som gjør at bakterier fra tidligere shopper lett overføres til neste før de rekker å avgå med døden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lese mer om hva du bør putte i handlekurven for å få en sunn jul.

Barna

De er kanskje til å spise opp - men de kan også være bakteriebomber. Foto: colourbox.com
De er kanskje til å spise opp - men de kan også være bakteriebomber. Foto: colourbox.com Vis mer


De er kanskje søte, men pass opp for små, rennende neser. Ingen slår nemlig barn når det gjelder å spre sykdommer. Siden de ikke har vært eksponert for så mange bakterier som voksne, blir de oftere syke, og de er både mer smittsomme, ved at de rett og slett ”utånder” mer av viruset – og de er smittsomme i lengre tid, til og med etter at de har blitt friske igjen.

Les mer: Unngå smitte fra barn

Julebordbuffeten

Buffeten kan være fristende - men det er den også for bakteriene. Foto: colourbox.com
Buffeten kan være fristende - men det er den også for bakteriene. Foto: colourbox.com Vis mer


Store samlinger og fester innendørs tilbyr mange muligheter til å bli smittet med nye bakterier bare ved å håndhilse og prate, men aller verst er koldtbordet. Mennesker som står rundt bordet og hoster eller nyser kan spre sykdomsbærende, små dråper i opp til en meters avstand. I tillegg kan serveringsbestikket som alle bruker være med på å spre bakterier fra syke mennesker.

Les også: Buffeten kan også gjøre deg feit

Køen

Det er ikke bare mange mennesker i en kø - men også mange bakterier. Foto: colourbox.com
Det er ikke bare mange mennesker i en kø - men også mange bakterier. Foto: colourbox.com Vis mer


Når du står i kø i en stappfull butikk står du godt innenfor rekkevidde av de små dråpene som folk sprer ut i lufta når de prater, hoster eller nyser. Og enda verre – når du omsider kommer deg til kassen ender du opp med å bruke den samme bankterminalen som alle andre har tatt på før deg.

Du bør uansett unngå mennesker som hoster og nyser – men du kan fortsatt bli syk, da det kan ta 72 timer før smittede mennesker begynner å få symptomer.

Og om dette virker for risikabelt - her kan du finne tips til steder du kan handle helt uten kø.

Mistelteinen

Et kyss under mistelteinen kan være romantisk - men også smittsomt. Foto: colourbox.com
Et kyss under mistelteinen kan være romantisk - men også smittsomt. Foto: colourbox.com Vis mer


Den eneste måten å bli raskere forkjølet enn å puste dypt inn når noen nyser, er å kysse noen som allerede er smittet. Og selv om den du har lagt din elsk på ser frisk og fin ut, bør du igjen huske at syke mennesker kan smitte andre mennesker i opp til 72 timer før de får symptomer selv.

Men kyssing har også flere helsegevinster. Her kan du finne gode argumenter for å kysse din kjære likevel.

Innsjekkingskøen på flyplassen

Det kryr av bakterier - gjerne eksotiske sådan - på flyplasser. Foto: colourbox.com
Det kryr av bakterier - gjerne eksotiske sådan - på flyplasser. Foto: colourbox.com Vis mer


Influensavirus kan overleve i to til åtte timer utenfor en menneskekropp, så overflater som ofte blir berørt er de skumleste når det gjelder bakteriespredning. Ett eksempel er innsjekkingen på flyplassen, som ofte er overfylt av reisende mennesker rundt juletider. Her er den ene flypassasjeren (som tar seg i øynene, nesen og munnen) innom etter den andre.

Det som gjør flyplasser generelt ekstra ille når det gjelder bakterier, er at de ofte inneholder mange ulike typer virus fra hele verden – som mange av de lokale ikke har antistoffer mot.

Les også: Hold deg frisk på reisen

Spisebrettet på flyet

Kanskje det er tryggest å bare holde glasset i hånda? Foto: colourbox.com
Kanskje det er tryggest å bare holde glasset i hånda? Foto: colourbox.com Vis mer


Du trodde kanskje at det var toalettene som var de mest bakteriebefengte på et fly? Neida. Spisebrettet på setet foran deg er en fornøyelsespark for bakterier, som for eksempel de meticillinresistente Staphylococcus aureus – som altså er resistente mot antibiotikaene man vanligvis bruker for å ta knekken på dem.

Les også: Flymat er best på bakken

Håndtakene på rulletrappen i kjøpesenteret

Det er ikke bare julestemningen som ikke er synlig med det blotte øye... Foto: colourbox.com
Det er ikke bare julestemningen som ikke er synlig med det blotte øye... Foto: colourbox.com Vis mer


Rett før jul er rulletrappene i kjøpesentrene stappfulle av manisk handlende mennesker fra de åpner til de stenger – og sannsynligheten er stor for at noen av dem ikke har vasket hendene sine. En undersøkelse fra Kelly Reynolds’ lab ved Universitetet i Arizona viste nemlig at 19 prosent av rulletrappene de undersøkte testet positivt på urin, blod og avføring.

Det finnes også andre grunner til å holde seg unna kjøpesentre i julestria.

Kalkunen

Tilbered kalkunen på riktig måte for å unngå å ligge langflat etter julemiddagen. Foto: colourbox.com
Tilbered kalkunen på riktig måte for å unngå å ligge langflat etter julemiddagen. Foto: colourbox.com Vis mer


Du slipper ikke unna bakteriene hjemme heller. Rått fjærfekjøtt har i seg selv har et visst potensial til å forårsake matbårne sykdommer, men nyttårskalkunen er særlig skummel på grunn av den gigantiske størrelsen.

Det kan ta opp til fire-fem dager å tine en kalkun fullstendig i kjøleskapet – regn rundt en halv dag per kilo. Har du ikke fire-fem dager (eller glemte å ta kalkunen opp fra fryseren) og derfor tar i bruk kjøkkenbenken eller til og med et dampende vannbad for å spare tid, får kalkunen lett en temperatur mellom fire og seksti grader – den ideelle temperaturen for rask bakterievekst.

Det er også viktig å spise opp eller pakke sammen restene av julematen etter senest to timer – ellers begynner bakteriene å formere seg. Det gjelder for øvrig all type mat, ikke bare kalkun.

Men det finnes et enkelt triks: vask hendene - ofte. Vanlig håndvask med såpe og vann er det beste for å ta knekken på matbårne sykdommer. Det er heller ingen dum idé å ha et antibakterielt desinfeksjonsmiddel i veska som du kan bruke når du ikke har mulighet til å vaske hendene så ofte som du vil.

Les også: Flere velger julekalkun

Hvis du etter å ha lest disse tipsene mot alle odds skulle bli syk likevel, bør du praktisere god sykdomsetikette. Først og fremst: Hold deg hjemme hvis du føler deg syk. Og hvis du må nyse eller hoste når du er i nærheten av andre mennesker, bør du hoste inn i albuen din. Det minimerer bakteriespredningen – selv om du griper fatt i ei handlevogn noen minutter senere.