- Julenissen fremmer fedme og fyllekjøring

Livsstilen hans er rett og slett for usunn, mener ekspert.

Er det bra at julenissen brukes til å markedsføre usunne produkter, som Coca-Cola? Foto: Colourbox.com
Er det bra at julenissen brukes til å markedsføre usunne produkter, som Coca-Cola? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julenissen er overvektig. Han oppfordres av mange til å ta seg en dram og en kakebit eller liknende før han farer videre, er svært avhengig av reinsdyrene sine. Han beveger ikke akkurat mye på seg. Ofte blir han sett med en pipe eller sigar i hånden, og hvis julenissen selv er syk, og hoster, nyser og harker, kan han smitte mange barn som kommer for å sitte på fanget hans.

- Dette er ikke den beste måten å promotere en sunn livsstil blant unge, sier en kontroversiell Dr. Nathan Grills Monash University i Australia, ifølge den britiske avisen Telegraph. Julenissen burde heller være en bidragsyter til å fremme en sunn livsstil blant unge, mener han.

Dette kommer fram etter at Grills har gjennomgått mye litteratur og webbasert materiale om julenissen, for å måle den negative effekten julenissen kan ha på folkehelsen.

Les også:
Slik unngår du julestresset
Julens skjulte helsefarer

Hva mener du?

Synes du julenissen bør bli sunnere? (Avsluttet)
Nei, for noe hysteri. La julenissen får være som han er!(81%) 205
Ja! Han fremmer virkelig en usunn livvstil. (9%) 24
Jeg vet ikke. Det ligger kanskje noe i det Grills sier.(9%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Julenissen og Ronald McDonald

I tillegg til å konkludere med at julenissen fremmer fedme og fyllekjøring, kommer Grills fram til at unge er svært opptatt av julenissen. Det er bare én figur amerikanske barn har et sterkere forhold til en Ronald McDonald, og det er julenissen.

Videre sier Grills at julenissen ofte brukes til å markedsføre usunne produkter, som brus, og viser for eksempel til Coca-Cola.

Coca-Cola kan gi skjøre bein

Og selv om julenissen har fått forbud mot å røyke, ser man ofte julenissen sitte med en pipe eller sigar på postkort og lignende, ifølge Grills. Han synes også det er alvorlig at julenissen fremmer fyllekjøring, og viser til at julenissen ofte drar av gårde i sleden sin etter å ha styrtet i seg en dram.

- Strengt tatt burde nissen bytte ut reinsdyrene med en sykkel, eller gå eller løpe i julen, skriver Grills i British Medical Journal.

Vet du dette om alkohol?

- Fri fra helsehysteriet

Her hjemme kaller professor i sosialmedisin Per Fugelli, det hele for ”forfriskende”.

– Dette høres ut som praktfull ironi. Ved å lage en komedie prøver han nok å få fram vår tids tanker om helsen som det eneste hellige, sier han til Dagens Medisin.

- La helsehysteriet få fri i julen, avslutter Fugelli.

Sprer miljøgifter

Det har også blitt rettet annen kritikk mot julenissen i år, og det er at han sprer miljøgifter.

- Mange barneleker som nissen kommer med til jul inneholder så mye miljøgifter at de må leveres som spesialavfall, ifølge en NTB-melding i Aftenbladet.

Har barnet ditt en slik leke?
Handler du baby-trygt?

- Egentlig burde julenissen politianmeldes for uansvarlig spredning av farlige stoffer, sier Sverre A. Stakkestad i Norges Naturvernforbund.

Barnelekene kan inneholde bromerte flammehemmere, fluorert impregnering, kvikksølv, bly, kadmium, krom, arsenikk og radioaktive stoffer. Hver husstand kaster 5,5 kg leker i form av småelektronikk i restavfallet. Årlig blir dette 12 000 tonn miljøfarlig avfall, heter det i NTB-meldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer