Julenetthandel fordobles i år

Siden år 2000, har julehandelen på nett blitt tidoblet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

I år kommer julehandelen på internett til å fordoble seg for fjerde året på rad. Det betyr at nordmenn vil bruke rundt 800 millioner kroner på kjøp av varer og tjenester i norske nettbutikker i ukene før jul.

Norge går mot tidenes kjøpsfest på internett. Forbruket så langt i år etterlater liten tvil om at vi kommer til å doble rekorden fra 2004.

- Nettkunder brukte snaut 400 millioner kroner i butikker som vi hjelper med kortbetalinger i november og desember i fjor. Kjøpelysten på nettet så langt i år har vært langt større enn forventet. Det ser derfor ut til at rekorden fra i fjor dobles, sier informasjonssjef Thomas Midteide i kortselskapet Teller AS. De fleste av landets nettbutikker kjører sine kortbetalinger gjennom dem.

Tall fra Teller viser at det ble handlet for 84 millioner kroner i norske nettbutikker i november og desember 2002. I samme periode 2003 steg summen til 181 millioner, mens nordmenn i fjor la igjen 394 millioner kroner i norske nettbutikker.

Doblingen fortsetter

- Siden 2000 har julehandelen på nettet tidoblet seg. Våre prognoser viser at trenden på ingen måte er avtagende. Vi anslår at doblingen vil fortsette også i de kommende årene, sier Midteide.

Han tror hovedgrunnen til den kraftige økningen er at nordmenn i alle aldere har fått en lavere terskel for å betale med kort på nettet. Midteide peker også på at ny teknologi gjør det enda tryggere å betale på nettet, samtidig som utvalget i nettbutikkene har blitt langt bedre.

- Det har skjedd en enorm utvikling i både utvalg og leveringstid hos norske og utenlandske nettbutikker de siste årene. I tillegg er varene ofte billigere på nettet enn i butikken, sier Midteide.

Digitale gavekort

Norges største nettbokhandel, Bokkilden.no, har også opplevd en enorm økning i kredittkorthandel så langt i år. I oktober ble 38 prosent av selskapets omsetning betalt med kredittkort, i motsetning til 27 prosent i samme tidsperiode i 2004.

– Jeg forventer at andelen kjøp gjort med kredittkort kommer til å fortsette å øke fram mot jul. Enkelte av våre produkter, som DVD-er og spill, kan kun kjøpes med kredittkort. Dette er varer som er veldig populære som julegaver, sier administrerende direktør Annika Karlsen.

Den gjennomsnittlige leveringstiden for Bokkilden.no er på tre til fire dager, men kan være på to dager hvis det er snakk om en norsk bok som bokhandelen allerede har inne. For å være sikker på at gavene skal nå frem i tide, peker Karlsen på digitale gavekort.

– Digitale gavekort kan være et godt alternativ og disse kan vi levere helt frem til julaften. Gavekortet leveres momentant, og gir mottakeren muligheten til å velge blant 1,6 millioner titler, sier Karlsen.

Kilde: www.pressekontoret.no