Julegaveshopping i juli

Nå har du muligheten til å være en ekte Julinisse. Litt tidlig å tenke på jul nå synes du? Vel - lommeboken din kommer i hvert fall til å bli glad i desember.


30%, 50%, 70% avslag

Det er salg overalt. så hvorfor ikke bruke litt av feriepengene dine på noe fornuftig?

Når det er opp til 70 prosent salg på det meste av klær, møbler, kjøkkenutstyr, pynteting.... listen er lang - og økonomisk som du er, klør det kanskje i kredittkortet.

Hvorfor ikke kjøpe deg ekstra god samvittighet ved å handle til andre enn deg selv? I tillegg blir lommeboken din ekstra glad i desember - eller kanskje i januar, når folk flest har dårlig råd.

Benytt sjansen til å gjøre julen billigere. Handler du smart på salget, kan du bruke opptil 70 prosent mindre penger på julegavene i år!

Samvittigheten viktigere enn penga? Her er gavene med innebygget god samvittighet.

Vær organisert

Skal du gjøre unna hele eller store deler av julegaveshoppingen nå, lønner det seg å være organisert.

For det første er det lurt å lage lister - lister over hvem du skal kjøpe gave til, og hva du har tenkt å kjøpe til dem. Vi mennesker elsker lister, og lager villig i vei handlelister, huskelister, 10-beste CDer lister - så hvorfor ikke julegaveshopping-i-juli-liste?

Er du ekstra, ekstra velorganisert, kan du ha en egen liten julegavebok, som du bruker år etter år. Her skriver du inn alt du har fått til jul hvert år - og alt du har gitt bort. Det gjør det enklere å huske å takke Tante Olga for den nydelige lille duken hun har heklet selv (selv om den overhodet ikke passer inn i din moderne stue), og ikke minst slipper du å tabbe deg ut ved å gi det samme til Lille Per to år på rad. For det er nå en gang slik at det er noen det er vanskelig å finne på gaver til, og da hjelper det å ha gavehistorikken lett tilgjengelig.

Julinisse

Hva synes du om å kjøpe julegavene i juli? (Avsluttet)
Fin idé om jeg finner noe som passer, men ikke for enhver (tilbuds)pris(39%) 55
Det er en super idé, jeg sparer masse og kan kjøpe enda flere, eller finere, gaver!(35%) 49
Jeg pleier ikke å kjøpe så mange gaver at det gjør noe fra eller til.(14%) 20
Jeg føler meg kjip når jeg kjøper gaver på salg(12%) 17
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ikke glem alt du har kjøpt

Er du flink og skriver ned alt, er sjansen mindre for at du glemmer hvem du har kjøpt julegave til, og hva det er, om fem måneder.

Det er jo ingen vits i å kjøpe mange flotte gaver nå - for så å glemme det hele og bruke masse penger igjen i desember?

Hvis du velger å gjøre unna innpakkingen av gavene nå også, er det viktig at du legger gavene et trygt sted slik at papiret ikke blir ødelagt og man kan se at pakken har ligget lenge.

Husk selvfølgelig også å ta ut eventuelle byttelapper med dato på (kanskje ikke så kult å få en bok man kan bytte i juli, til jul) og ta av prisen og merkene det står salg på. Det er også smart å pakke inn gavene selv, du har sikkert noe julepapir liggende et sted. Det ser litt mistenkelig ut å gi bort masse gaver med blomstermønstret papir til jul...

Legg alt pent sammen i en eske som du kan ha på loftet eller i boden til jula nærmer seg. Oppbevarer du gavene ved siden av julepynten, er de enkle å finne frem til når du skal begynne å pynte til jul.

Spar penger på å kjøpe julegavene i juli. Fotomontasje: Camilla Ursin.
Spar penger på å kjøpe julegavene i juli. Fotomontasje: Camilla Ursin. Vis mer


Salgets kvaler

Når jula kommer (og den kommer alltid like brått på kjerringa) må du prøve å stå over fristelsen å kjøpe mange nye, fine gaver - fordi det er så lenge siden du kjøpte gavene.

Du kan selvfølgelig kjøpe noen ekstra småting, som kanskje er litt mer "julete" - men husk at du har gjort dette for å spare deg selv for både tid og penger: To ting man aldri har nok av i julestria.

Føler du deg kjip siden du har kjøpt gavene på salg? Det er vel ingen regel som sier at du kjøpe alt til full pris? Du trenger overhodet ikke fortelle noen om den lille smarte planen din - og poenget med å gi bort gaver er vel ikke hvor mye du betalte for gaven, men gleden av å gi bort noe til en du er glad i?

Dessuten er du nok langt fra alene om å være en liten kremmer når det kommer til gaver. En hel episode av Seinfeld handlet om en person som Jerry og Elaine kalte en "re-gifter": En person som ga videre en gave han selv hadde fått. Han gjorde én feil - han ga bort en gave han hadde fått av Jerry, til Elaine, og ble dermed oppdaget.

Skal vi tro den kjente danske skikk-og-bruk skribenten Emma Gad, er fenomenet re-gifting forøvrig ikke nytt i det hele tatt. I hennes mest kjente bok "Takt og tone", som ble skrevet i 1918, lærer hun borgerskapet i København "hvordan vi omgås". Her råder hun sine lesere til å merke gaver man har tenkt til å gi bort igjen med en liten lapp hvor det står hvem man fikk gaven av og i hvilken anledning. På denne måten slipper man den pinlige situasjonen hvor man gir videre en gave man har fått - til den man fikk gaven av.

Så hvis "re-gifting" var sosialt akseptabelt blant Danmarks sosietet for nesten 100 år siden, kan du vel ikke ha noen kvaler med å kjøpe helt nye, fine ting - til en litt billigere penge? Og om mottakeren av din smarte juligave uten byttelapp skulle være skuffet - ja da kan han vel "re-gifte" gaven til neste år.