Julegavenes siste frist

Skal du sende julegave til tante Anna i Danmark kan du godt ta det med ro en stund til. Gjelder det derimot Fetter Anton i Ecuador bør du skynde deg med å få sendt gavene.

Fristene for å sende brev- og pakkepost som skal være fremme før jul, begynner å utløpe nå. Har du familie og venner i utlandet som skal ha en julegave, bør du undersøke fristene for siste forsendelsesdato.

Julegavenes siste frist

Det er en del penger å spare på forsendelsene ved å være tidlig ute, ikke minst når det gjelder de fjernere destinasjoner.

Brev til Oceania og Afrika

Skal du sende brevpost (B-post) til familien din på øyene i Oceania gjelder det å være rask. Slike brev eller pakker må være innlevert til Posten i Oslo før 2. november. Du har med andre ord to dager på deg til å få kjøpt julegavene.

Er du villig til å betale noe mer, er fristen 30. november.

På lenken til høyre ser du fristene for julebrev og pakker, fordelt på de ulike verdensdelene.

Spar penger

Skal du sende brev eller pakke til fjerne verdensdeler, finnes det tre satser for forsendelse. Brevpost (B-post) er den rimeligste varianten, deretter Brevpost (A-post) og til slutt pakkepost. Sender du en pakke som pakkepost, har du også forsikret den. Dette betyr at det er mulig å spore pakken hvis den skulle bli borte. Samme mulighet finnes ikke for A- og B-post.

Ønsker du for eksempel å sende en pakke som veier to kilo til Etiopia koster forsendelse med B-post 110 kroner. A-post koster 200 kroner, samtidig som pakkepost koster 330 kroner. Du sparer altså 220 kroner eller 67 prosent ved å velge det billigste alternativet frem for det dyreste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke mulig å sende brevpost som veier mer enn to kilo. Slike forsendelser vil automatisk gå som pakkepost.