Ikke alle har oversikt over egen økonomi etter endt julefeiring, viser tall fra Danske Bank. Foto: COLOURBOX
Ikke alle har oversikt over egen økonomi etter endt julefeiring, viser tall fra Danske Bank. Foto: COLOURBOXVis mer

Julefeiringen gir økt gjeld

For enkelte blir julefeiringen en ekstra dyr fornøyelse.

En undersøkelse gjennomført av Sentio Research for Danske Bank, viser at ikke alle har oversikt over egen økonomi etter endt julehandel.

Det kan gi en januarsmell for enkelte forbrukere.

>> Her bor de med mest gjeld

Så mange forventer kredittkortgjeld

Undersøkelsen viser at 10 prosent av nordmenn i alderen 30-39 år regner med å ha kredittkortgjeld på nyåret. I tillegg svarer 9 prosent i samme aldersgruppe at de er usikre på om de kommer til å ha kredittkortgjeld eller ikke.

Også blant de under 30 og i aldersgruppen 40 til 49 år, er resultatene tilnærmet like.

– Det at 1 av 10 svarer at de kommer til å ha kredittkortgjeld eller at de er usikre, gjør meg litt bekymret. Det kan bety at en ikke har oversikt over sin egen privatøkonomi og at en lever på forskudd, sier privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Danske Bank.

Vil du unngå at kredittkortbruken blir ekstra dyr, gjelder det derfor å betale hele beløpet ved forfall, slik at renta ikke begynner å løpe. Skulle du derimot slite med å få betalt for juleforbruket, er det smart å be banken om en avdragsfri periode på boliglånet.

– Kvitt deg med dyre forbrukslån først. Kredittkortgjeld er dyrt, og det er bedre å fokusere på nedbetaling av dette enn boliglånet. Men la det å ty til avdragsfrihet være en engangshendelse, påpeker Haftorn Iversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pass på i januar

At 1 av 10 handler til jul på kreditt, høres forsåvidt ut som en relativt lav andel. Samtidig kommer dette antakelig i tillegg til de som drar kredittkortet i januar.

Elisabeth Randulff i GE Money Bank uttalte nylig til DinSide at det er en økning i bruk av kredittkort og forbrukslån i januar.

– Det er faktisk januar som er den store måneden for kreditthandel. Da handler folk møbler, hvitevarer og elektronikk, sier Randulff.

Planlegger du ikke å handle på kreditt i januar, men har penger igjen på konto fra desemberlønna, kan det uansett være smart å sette av penger nå - til uforutsette utgifter i januar.