<b>Festlig på glass: </b> DinSide har latt våre kollegaer ta den triste jobben med å drikke seg gjennom hundrevis av viner. Vi oppsummerer hva de fant. Foto: <a href=http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.fr>Mike Gifford</a>
Festlig på glass: DinSide har latt våre kollegaer ta den triste jobben med å drikke seg gjennom hundrevis av viner. Vi oppsummerer hva de fant. Foto: Mike GiffordVis mer

Julechampagnen

Vår anmelder er klinkende edru. Denne artikkelen bygger på en litteraturgjennomgang.

Generelt er vinanmelderne i de norske, svenske, tyske og engelske nettavisene enige om at vi er inne i et svært godt år for champagnedrikkere. Kvaliteten er høy og det har vært et bratt prisfall. I Frankrike får man ekte champagne til 80 kroner flasken. I Storbritannia selges Bollinger til halv pris i billigsupermarkedet på hjørnet.

Apertif fant mange feil

Apertif.no har testet 39 champagner, men måtte forkaste hele ti av flaskene på grunn av korksmak. Det er en uvanlig høy andel, men det er altså slettes ikke ganen din det trenger å være noe i veien med om du synes champagnen smaker vondt.

Ikke nøl med å bringe slike flasker tilbake til utsalgsstedet, helst uten å ha drukket dem tomme først. Men erstatningsretten løser ikke alle dine problemer: For å slippe triste gjester med tomme glass, bør du altså kjøpe omtrent 1/3 flere flasker enn du har behov for.

Norske anbefalinger

Testvinner i Norge: Vinsmakerne i norsk presse liker Lannson Gold Label Brut Vintage til 399 kroner. Foto: Fra produsentents nettsted.
Testvinner i Norge: Vinsmakerne i norsk presse liker Lannson Gold Label Brut Vintage til 399 kroner. Foto: Fra produsentents nettsted. Vis mer


I Vindatabasen til DN ligger en lang rekke viner DN-journalistene har vært nødt til å prøvesmake. Vinnerne i klassen for musserende viner er imidlertid stor sett ikke i basisutvalget. To musserende viner som er i basisutvalget. og som DN har gitt over 90 poeng ("Verdens beste viner med overveldende intensitet og kompleksitet") er Lanson Gold Label Brut Vintage til 399 kroner, Veuve Clicquot Rare Vintage, Brut til 601,30, Dom Pérignon Brut til 999 kroner og Part des Ange, Extra Brut til 1.401,30.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den billigste 90-poengsvinen til DN er Camille Savès Carte d'Or Brut til 310 kroner. Men den er altså på bestillingslisten. I skrivende stund har bare Kongsberg vinmonopol vinen på lager.

Klikks champagenetest utnevner også Lanson Gold Label Brut Vintage til vinner.

Det samme gjør Geir Salvesen i Aftenposten. Denne veldrukne mannen anbefaler også flere billigere sprudleviner fra andre franske vindistrikter - hvor man altså ikke kan kalle produktet champagne.

Dette vil de ha i Storbritannia

Vinen er ikke anderledes i Norge enn i andre land. Vinmonopolet har også et stort utvalg. Så det er rart at favorittvinen i Norge, Lanson Gold Label Brut Vintage, ikke gjenfinnes hos noen av de utenlandske vinanmelderne. Riktignok holder Times Online fetteren Lanson Black Label Brut for å være et godt kjøp. Den koster 349 kroner på Vinmonopolet og 329 svenske kroner (266 norske) på Systembolaget.

Det kan skyldes prisen - i Europa forøvrig synes man tydeligvis at det får holde med 200 kroner for champagnen. Men der drikkes den også ved litt flere anledninger, ikke bare som rakettvin eller aperitif.

Times Online anbefaler også Piper Heidsieck, som selges på Polet for 329 kroner (259 svenske på Systembolaget) samt Bollinger Special Cuvée til 399,90 (311 norske kroner på Systembolaget). Sistnevnte mye på grunn av prisen, som noen steder i Storbritannia nå er så lav som 17,95 pund (170 kroner).

Guardians vinanmelder anbefaler Pol Rogers Brut Reserve Non Vintage, som muligens er identisk med denne vinnen til 399 kroner, og - i likhet med Times Online - Bollinger Special Cuvé.

The Wine Gang, også i Storbritannia, holder en knapp på Delamotte Blanc de Blancs 1999, som ikke selges på Vinmonopolet. men som finnes på det svenske Systembolaget for 489 svenske kroner (395 norske).

Tyskerne

Stiftung Warentest, som kan sammenliknes med det norske Forbrukerrådet, har gjennomført en omfattende test av noen billige champagner og en rekke tyske og østerrikske sprudleviner (sekt). Vi antar det har skjedd i et kontrollert laboratoriemiljø med tilhørende hvite frakker, for uttalelsene er nøkterne, uten unødige språkblomster av noe slag.

Dessverre er omtrent ingen av de testede vinene til salgs i Norge. Men skal noen til Tyskland på førjulsshopping, kan man jo spørre etter testvinneren blant de ekte champagnene, Veuve Monsigny, som selges i supermarkedskjeden Aldi Süd (bare i den sydlige delen av Tyskland) for 14 euro. På Sekt-siden vant MM Extra, som koster 3 euro, omtrent 25 kroner, flasken. Den selges i en rekke matvarekjeder.

Reservetyskerne

Den billigste av de anbefalte:  Chapel Hill Sparkling Chardonnay er en champagnekopi fra Ungarn. Den koster 99,50 på Vinmonopolet, men under halvparten, 48 norske kroner, på Systembolaget. Foto: Fra produsentents nettsted.
Den billigste av de anbefalte: Chapel Hill Sparkling Chardonnay er en champagnekopi fra Ungarn. Den koster 99,50 på Vinmonopolet, men under halvparten, 48 norske kroner, på Systembolaget. Foto: Fra produsentents nettsted. Vis mer


I Sverige ligner jo rammebetingelsene på de norske. Man skåler til kongens tale og spretter champagnekorker samtidig med nyttårsfyrverkeriet. Og man må kjøpe vinen av et statlig monopol med sin egen agenda.

Dagens Industri anbefaler André Clouet Grand Réserve, som koster 259 svenske kroner (209 norske) på Systembolaget. Denne får du også som magnum til 428 norske.

Göteborgsposten har smakt både på ekte champagne og sprudleviner fra andre distrikter. Av de virkelig billige, anbefaler de Chapel Hill Sparkling Chardonnay fra Ungarn, som betegnes som "alldeles strålande för sitt pris". Det skal kanskje ikke mye til, når den koster 59 svenske kroner på Systembolaget (48 norske). På Vinmonopolet koster den 99.50. En italiensk sprudlevin, Rotari Brut, får også god kritikk. Den koster 99 kroner på Systembolaget (80 norske). Den er kanskje den samme som denne vinen på det norske polet, hvor den koster 119,90.

En nokså populær billigsprudel i Norge, Freixenet Cordon Negro Brut, får to av fem stjerner - nærmest stryk - i den samme testen.

Ønsker man å slå på stortrommen med ekte champagne, anbefaler GP Henriot Millésimé Brut til 569 svenske kroner (460 norske). Også Svenska Dagbladet hadde denne som vinner, og det har dessverre jaget leserne ut i Systembolagets butikker, som nå er tømt for alle flasker. Men fetteren Henriot Brut Milésmimé til 529 kroner anbefales også av GP. Den finnes det noen flasker av her og der på Systemen. Ingen av disse vinene finnes på Vinmonopolet.

Blant GPs toppscorere er også Deutz Brut Classic, som koster 334,80 kroner på Vinmonopolet og 339 svenske (274 norske) på Systembolaget. Den hører til bestillingsutvalget på Vinmonopolet, men det ligger noen flasker her og der i filialene.

Blant de billige ekte champagnene kan ikke Göteborgsposten få fullrost Palmer Millésime Brut, som koster 264 svenske kroner (213 norske) på Systemen. På Polet koster en liknende Palmer-vin 279,90 kroner.

I Svenska Dagbladets champagnetest får Gosset Grande Réserve Brut til 429 kroner (347 norske) terningkast 6, i tillegg til Henriot-vinen. I skrivende stund har Systembolaget under to hundre flasker i filialene, de fleste av dem i Regeringsgatan i Stockholm :). Vær oppmerksom på at Systemet har tre viner som heter Gosset Grande Réserve Brut. Det er vinen med varenummer 95742 Svenska Dagbladet har smakt på. Ut fra opplysningene på nettet er det ikke mulig å avgjøre om dette er den samme vinen som selges på Vinmonopolet for 329 kroner.

I Frankrike river de i

Fransk favoritt: Franske vinsmakere, og én svensk, nevner oftest Gosset Grande Réserve Brut til 429 kroner. Foto: Fra produsentents nettsted.
Fransk favoritt: Franske vinsmakere, og én svensk, nevner oftest Gosset Grande Réserve Brut til 429 kroner. Foto: Fra produsentents nettsted. Vis mer


Franske Christian Le Squer, hovedkokk på Ledoyen i Paris (tre Michelin-stjerner), anbefaler to champagner som passer til østers. I likhet med Svenska Dagbladet liker han en champagne fra Gosset, Grand Millésime 2000. Vinmonopolet har 1999-årgangen til 449 kroner. Denne vinen er også blant de absolutte favorittene til den franske vinskribenten Patrick Dussert-Gerber.

Le Squer skryter også av Deutz Blanc de blancs 2004 til 519,90.

Alain Senderens er opptatt av hvilke champagner som passer til hummer, og anbefaler den økologiske Cuvée Dis, Vin Secret, de Françoise Bedel som ikke selges i Norge, men som selges på Systembolaget for 2.280 kroner (1.838 norske kroner) samt Pommery Cuvée Louise 1999. 1998-årgangen selges på polet for 1.099,90.

De nevnte kokkene presiserer at champagnen bør holde mellom åtte og elleve grader, altså skal den ikke drikkes kjøleskapskald.

I den digre nettbaserte vinguiden Hachette Vins kan man sortere ut trestjernersviner og også viner med spesiell charme. Ni champagner kommer opp med tre stjerner og sjarmørhjerte, blant dem den nevnte Gosset Grand Millésime 1999 (som koster 449 kroner på Polet).

Krug 1996 er også blant de ni. Den finnes ikke på Polet, som ellers har et lite utvalg Krug-champagner fra 1.000 til 17.000 kroner.

Og enda er det mange, mange flere.. Bare Champagnes de vignerons har 5.000 produsenter som medlemmer. Det skal være ytterligere 10.000 som dyrker druer som brukes til champagne.