Jula er vintid

I desember drikker vi 6,7 millioner liter vin, dobbelt så mye som andre måneder. Mange velger det kjente og kjære, til tross for rekordstort utvalg av over 7000 viner på Vinmonopolet.

- Det er ikke enkelt å orientere seg i det stadig økende utvalget på Vinmonopolet. Noen blir nesten sinte når de leser katalogen for bestillingsutvalget. Men det er her de fleste riktig gode kjøpene finnes, sier redaktør Arne Ronold i bladet Vinforum.

På alle polutsalg finnes et hovedutvalg av vin og et lokalt tilleggsutvalg. Men de aller fleste vinene er bare tilgjengelige i bestillingsutvalget.

- Det er en stor jobb å sette seg inn i bestillingsutvalget. Folk flest vil ha en vin som passer til en bestemt type mat. Mange er nysgjerrige, men de tør ikke alltid prøve noe nytt, sier Ronold.

Noe er skvip!
Vinforum-redaktøren har smakt seg gjennom alle vinene som finnes på Vinmonopolet, og han legger spesielt vekt på sammenhengen mellom smaker i mat og vin. Interessen for gastronomi er sterkt økende her i landet.

Gastronomi er noe mer enn smak og behag, det er kunnskap om smakskomponenter som passer sammen. Og vin skal i utgangspunktet nytes sammen med mat.

- Noe av vinen som tilbys på Vinmonopolet er av så dårlig kvalitet at den aldri burde vært listeført, mener Arne Ronold.

Det er rundt 100 vinimportører i Norge, og de kan i praksis ta inn hva de vil og få det inn på bestillingslisten.

Rødvin til ribbe
Arne Ronold er Norges eneste Master of Wine og en av landets fremste vineksperter. Han har skrevet bok om Norges beste vinkjøp. Her har han valgt ut de 500 beste og 50 verste kjøpene på Vinmonopolet akkurat nå.

Viner som smakte godt i fjor kan ha en helt annen kvalitet enn samme vin i ny årgang.

- Årsaken er at det i årene 2002 til 2004 var svært store variasjoner i vinavlingene i Europa. Det utypiske været første til store lokale kvalitetsforskjeller i vinene som nå selges. Derfor er de fleste anbefalingene i boken nye i forhold til i fjor, sier Ronold.

Norsk julemat er ikke det enkleste å velge vin til, spesielt surkål og rødkål er vanskelig med vin.

- Jeg drikker gjerne hvitvin til ribbe, en riesling, men disse tre vinene går bra både til ribbe og julepølse. Alle er viner fra bestillingsutvalget.

- Rosso Conero 2004 Saladini-Pilastri, Marche, Italia (#44465, kr 99,90). Saftig, syrlig, fruktig og fast italiener, og suveren til prisen.

-Baga 2001 Luis Pato, Beiras, Portugal (#46789, kr 125,50) Syrlig, stram og krevende på egen hand, men en matvin par excellence.

- Cairanne Côtes du Rhône-Villages 2004 Domaine I'Ameillaud, Rhone, Frankrike (#47798, kr 142)Mørk, stoffrik og solid vin med krydret og varm smak.

 

Mozon.no, 30.12.2005